Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2017/833 E. 2018/408 K. 26.04.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL ANADOLU
4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2017/833
KARAR NO : 2018/408

DAVA : TAZMİNAT
DAVA TARİHİ : 21/07/2017
KARAR TARİHİ : 26/04/2018

Mahkememizde görülmekte olan davanın yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı dava dilekçesi ile; müşterisinden 50 adet kompozit duba sirparişi aldığını, bu malları taşınmak üzere davalı şirkete teslim ettiğini, bu malların kırıldığını ve kullanılamaz hale geldiğini, davalı şirkete ihtarname çekildiğini, davalı tarafından herhangi bir cevap verilmediğini, bu nedenlerle taşıma sırasında kırılan 7080,00 TLnin ticari reeskont faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili cevap dilekçesi ile; haksız ve hukuki mesnetten yoksun davanın reddini, yargılama gideri ile vekalet ücretinin davacı tarafa yükletlimesini talep etmiştir.
Bilirkişi —- 15/02/2018 tarihli raporunda; davacının davalı şirkete 08/06/2017 tarihinde taşınmak üzere teslim etiği malzemelerin 2 adetinin kayıp diğer 48 adedinin tamamının hasarlandığı tespit edilmiş olup, davalının davacıya malzeme bedeli olan 7080 TL ve kargo bedeli olan 703 TL yi ödemesi gerektiği kanaatine varmıştır.
Dava, taşıma sırasında hasarlanan emtiadan dolayı meydana gelen zararın tazmini istemine ilişkindir.
Davacının 50 adet kompozit dubayı dava dışı alıcısına teslim edilmesi için davalı şirketin Imes Şubesi’ne teslim ettiğini, emtiaların taşınması sırasında hasarlandığını ileri sürerek uğradığı maddi zararın giderilmesini talep etmiştir. Davalı ise kendilerine kusur atfedilemeyeceğini ileri sürerek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Taraflar arasındaki uyuşmazlık, emtiada meydana gelen hasarın davalının uhdesinde taşınma sırasında gerçekleşip gerçekleşmediği, zararın meydana gelmesinde kimin hangi oranında kusurlu olduğu, zarar miktarının ne kadar olduğu, davalının ödemekle yükümlü olduğu tazminat miktarının ne kadar olduğu hususlarında toplandığı değerlendirilmiştir.
Dava konusu taşıma yurt içinde yurt içinde yapılmıştır. Bu nedenle uyuşmazlık 6102 S.lı TTK hükümlerine tabidir. Uyuşmazlıkla ilgili hükümler aşağıdaki şekildedir.
Madde 875- (1) Taşıyıcı, eşyanın taşınmak üzere teslim alınmasından teslim edilmesine kadar geçecek süre içinde, eşyanın zıyaından, hasarından veya teslimindeki gecikmeden doğan zararlardan sorumludur.
(2) Zararın oluşmasına, gönderenin veya gönderilenin bir davranışı ya da eşyanın özel bir ayıbı sebep olmuşsa, tazminat borcunun doğmasında ve kapsamının belirlenmesinde, bu olguların ne ölçüde etkili olduğu dikkate alınır.
Madde 878- (1) Zıya, hasar veya teslimdeki gecikme, aşağıdaki hâllerden birine bağlanabiliyorsa taşıyıcı sorumluluktan kurtulur:
a) Sözleşme veya teamüle uygun olarak üstü açık bir aracın kullanılmış olması yahut güverteye yükleme yapılması.
b) Gönderen tarafından yapılan yetersiz ambalajlama.
c) Eşyanın gönderen veya gönderilen tarafından işleme tabi tutulması, yüklenmesi veya boşaltılması.
d) Eşyanın; özellikle kırılma, paslanma, bozulma, kuruma, sızma, olağan fire yoluyla kolayca zarar görmesine yol açan doğal niteliği.
e) Taşınacak paketlerin gönderen tarafından yetersiz etiketlenmesi.
f) Canlı hayvan taşıması.
g) 27/10/1999 tarihli ve 4458 sayılı Gümrük Kanunu ile diğer kanun ve düzenlemelerde yer alan hükümlerin taşıyıcının sorumluluktan kurtulmasını haklı gösterdiği hâller.
Madde 880- (1) Taşıyıcı, eşyanın tamamen veya kısmen zıyaından dolayı tazminat ödemekle sorumlu tutulduğunda, bu tazminat, eşyanın taşınmak üzere teslim alındığı yer ve zamandaki değerine göre hesaplanır.
(2) Eşyanın hasara uğraması hâlinde, onun taşınmak üzere teslim alındığı yer ve zamandaki hasarsız değeri ile hasarlı değeri arasındaki fark tazmin edilir. Zararı azaltmak ve gidermek için yapılacak harcamaların birinci cümleye göre saptanacak değer farkını karşıladığı karine olarak kabul edilir.
(3) Eşyanın değeri piyasa fiyatına göre, bu yoksa aynı tür ve nitelikteki malların cari değerine göre tayin edilir. Eşya, taşımak üzere teslimden hemen önce satılmışsa, satıcının faturasında taşıma giderleri mahsup edilerek gösterilen satış bedelinin piyasa fiyatı olduğu varsayılır.
Madde 882- (1) Gönderinin tamamının zıyaı veya hasarı hâlinde, 880 ve 881 inci maddeler uyarınca ödenecek tazminat, gönderinin net olmayan ağırlığının her bir kilogramı için 8,33 Özel Çekme Hakkını karşılayan tutar ile sınırlıdır.
(2) Gönderinin münferit parçalarının zıyaı veya hasarı hâlinde taşıyıcının sorumluluğu;
a) Gönderinin tamamı değerini kaybetmişse tamamının,
b) Gönderinin bir kısmı değerini kaybetmişse, değerini kaybeden kısmının, net olmayan ağırlığının her bir kilogramı için 8,33 Özel Çekme Hakkını karşılayan tutar ile sınırlıdır.
(3) Taşıyıcının, taşıma süresinin aşılmasından doğan sorumluluğu, taşıma ücretinin üç katı ile sınırlıdır.
(4) Özel Çekme Hakkı, eşyanın taşıma amacıyla taşıyıcıya teslim edildiği tarihteki veya taraflarca kararlaştırılan diğer bir tarihteki, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca belirlenen değerine göre Türk Lirasına çevrilir.
Taşıma irsaliyeleri, kargo takip fişi, Beyoğlu 3. Noterliği’nin 06/07/2017 tarihli 23409 yevmiye nolu ihtarnamesi, fotoğraflar, mal faturası, teslim tutanağı, bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde;
Davacının dava konusu emtiaları 08/06/2017 tarihinde davalı kargo şirketine ambalaja sarılı bir şekilde teslim ettiği, aynı tarihli — sayılı teslim alma belgesinde kargo malzemesinin ambalajının yırtık veya bozuk olduğuna dair herhangi bir ibarenin olmadığı, dolayısıyla emtiaların sağlam bir vaziyette teslim alındığı anlaşılmaktadır. Davalı — Karayolları Taşıma Yönetmeliği’nin 40/9 maddesi uyarınca sorumlu olup, hasarlı olduğu tespit edilen 48 adet dubanın fatura bedelini davacıya ödemesi gerekmektedir.
Bilirkişi tarafından yapılan hesaplamaya göre özel çekme hakkının üst sınırı olarak 25054,43 TL hesap edildiği, davacının 7080,00 TL.nin ödenmesini talep ettiği anlaşılmakla, davanın kabulüne dair aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
H Ü K Ü M : Yukarıda Açıklanan Nedenlerle;
1-Davanın KABULÜ ile 7.080,00 TL’nin dava tarihinden itibaren işleyecek avans faizi ile davalıdan alınarak DAVACIYA ÖDENMESİNE,
2-Alınması gerekli 483,63 TL den peşin olarak yatırılmış olan 120,91 TL’nin mahsubu ile, bakiye 362,72 TL nin davalıdan alınarak HAZİNEYE GELİR KAYDINA, davacı tarafça sarf edilmiş 120,91 TL nin davalıdan alınarak davacıya ÖDENMESİNE,
3-Davacı tarafça sarf edilmiş 31,40 TL başvurma harcı, 4,60 TL vekalet pulu, 500 TL bilirkişi ücreti, 152,000 TL posta gideri olmak üzere toplam 89,00 TL’nin davalıdan alınarak DAVACI TARAFA VERİLMESİNE,
4-Davacı taraf kendisini vekil ile temsil ettiğinden AAÜT uyarınca 2.180,00 TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak DAVACI TARAFA VERİLMESİNE,
Dair tebliğden itibaren 2 hafta içinde istinaf yolu açık olmak üzere davacı vekilinin huzurunda verilen karar açıkça okundu, usulen anlatıldı. 26/04/2018