Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2017/692 E. 2019/1230 K. 25.12.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesi
ESAS NO : 2017/692 Esas
KARAR NO: 2019/1230
DAVA : Kayıt Kabul
DAVA TARİHİ : 13/06/2017
KARAR TARİHİ: 25/12/2019
Mahkememizde görülmekte olan Kayıt Kabul davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA: Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkili ——– tarafından—— arasında muhtelif tarihlerde —— uyarınca krediler kullandırıldığı, Müflis ——— ATM’nin ——- Sayılı dosyasından iflas kararı verildiği ve —– İflas Müdürlüğünün —— sayılı dosyasından iflas tasfiye işlemlerine başlandığı, Müflis firma hakkında iflas kararı verilerek iflas dosyasının açılmasını takiben müvekkili Bankanın Müflisten olan toplam ———— nakdi alacağın masaya kaydının talep edildiği, ancak İflas İdaresi tarafından alacak taleplerinin tamamının reddine karar verildiği, söz konusu alacakların masaya kaydedilmemesinin kanuna ve hukuka aykırı olduğu, banka kayıtları üzerinde yapılacak inceleme ile bu hususun tespit edilebileceği, açıkladıkları nedenlerle; İflas İdaresinin —— tarihinde ilan edilen sıra cetveli kararı ile alacak kaydı talebi reddedilen ——– TL alacaklarının adi alacak olarak masaya kayıt ve kabulüne, yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davalı tarafa yükletilmesine karar verilmesi gerektiği iddiasında bulunmuştur.
SAVUNMA: Davalı tarafından cevap dilekçesi sunulmamıştır.
DAVANIN VE UYUŞMAZLIK KONULARININ TESPİTİ, DELİLLER, DELİLLERİN TARTIŞILMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ, HUKUKİ NEDENLER VE SONUÇ:
1-Davanın ve uyuşmazlık konularının tespiti: Dava, İİK’nin 235. maddesi uyarınca davacı alacağının iflas masasına kayıt ve kabulü istemine ilişkindir.
Taraflar arasındaki uyuşmazlığın;
A)Davacının davalı müflis şirketten alacaklı olup olmadığı,
B)Davacı alacaklı ise alacak miktarının ne kadar olduğu noktalarında toplandığı tespit olunmuştur.
2-Hukuki açıklama: İİK’nin 235. maddesi uyarınca, sıra cetveline itiraz edenler, cetvelin ilanından itibaren onbeş gün içinde iflasa karar verilen yerdeki ticaret mahkemesine dava açmaya mecburdurlar. Bu davada, iflas idaresi müflis şirketi temsilen hasım konumundadır. Kayıt kabul davaları, iflasından önce müflisten alacaklı olanların, bir diğer ifade ile iflas alacaklılarının alacaklarını iflas masasına kaydettirmek için açtıkları davalar olup, genel mahkemelerdeki alacak davalarından farkı, süreye tabi olması, yetkinin kesin yetki olması, ticaret mahkemesinin görevli olması ve İİK’nın 235/3. maddesine göre basit yargılama usulünün uygulanmasıdır. Diğer yandan, genel mahkemelerde görülen alacak davası esnasında davalının iflasının açılması halinde dava, kendiliğinden kayıt kabul davasına dönüşür. ————
İflasta kayıt kabul davalarının masraf verilmediği takdirde ilandan itibaren İİK’nın 235. maddesi uyarınca —- gün içinde açılması gerekir.—-
Bankaların kredi faiz oranlarının belirlenmesi ile ilgili olarak, bilindiği üzere, —– tarihinde yürürlüğe giren —- tarih ve —— sayılı Kararname ve bu Kararname’ye ilişkin —– yayınlanan ————maddelerinde bankaların mevduat ve kredilere uygulayacakları azami faiz oranlarını vade ve türlerine göre serbestçe tespit etmeleri, bu şekilde tespit edilen mevduat ve kredi faiz oranlarını ve bunların yürürlük tarihlerini banka şubelerinde ilan etmeleri, ayrıca bu faiz oranlarını ——- bildirmeleri esası getirilmiştir. Bu yeni düzenlemeye göre, belirli istisnalar haricinde ———– kredi işlemlerinde alınacak faiz oranları vade ve türlerine göre bankalarca serbestçe tespit edilmektedir.
3-Deliller, delillerin tartışılması ve değerlendirilmesi, hukuki nedenler ve sonuç:
Dava, basit yargılama usulüne tabi olup, dilekçelerin teaitisi tamamlandıktan sonra, yöntemine uygun duruşma açılmış, kanıtlar toplanmak suretiyle ve konusunda uzman ——– üyesi bilirkişiden rapor alınmış, ancak alınan rapor hüküm kurmaya elverişli olmadığından bu kez banka ve finans uzmanı bilirkişi ———- rapor almak suretiyle uyuşmazlığın çözümü yoluna gidilmiştir.
Buna göre;
3-a)——— İcra Müdürlüğü(İflas Müdürlüğü)’ne başvuru: Davacı Banka, müflis şirketten olan toplam ——- TL alacağı için —— kayıt numarasıyla ——– tarihinde masaya kayıt talebinde bulunmuştur.
3-b)Hesap kat ihtarnamesi: Davacı Bankanın —-. Noterliği kanalıyla ——– tarih ve ———–yev.no’lu ihtarnamesini keşide ederek; “Bankaları ile muhataplar arasında imzalanan genel kredi sözleşmesi uyarınca dövize endeksli borçlu cari hesap ve akreditif kredisine konu ödemeli kredilerine ilişkin borçların ——- tarihi itibariyle kat edilerek muaccel hale geldiği, muaccel hale gelen ve aşağıdaki tabloda ayrıntısı belirtilen anapara,faiz, kur farkı, —— sözleşme gereğince ödenmesi gereken diğer kalemlerden oluşan toplam ————- gün içinde ödenmesi, aksi halde yasal yollara başvurulacağı” ihtarında bulunmuş olup, ihtarnamenin tebliğ şerhinden ———— imzasına ——– tarihinde tebliğ edildi“ kaydını taşımakta olup, Müflis Şirketin ertesi günün resmi hafta sonu tatili olduğu dikkate alındığında, verilen – günlük mehil süresinin hitamı olan ——— tarihinde temerrüde düştüğü kanaatine varılmıştır.
3-c)Davalı müflis şirketin ticari defterlerinin incelenmesi: Bilirkişi ——- tarafından davalı şirketin ——- tarihli ticari defterlerini Elektronik Defter olarak tuttuğu görülmüştür.
——- tarih ve———sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektronik Defter Genel Tebliği(Sıra No:l) ile Vergi Usul Kanunu kapsamında tutulması zorunlu olan defterlerden ———— —- standardı yayımlanan defterlerin elektronik ortamda oluşturulmasına ilişkin usul ve esaslar belirlenerek elektronik defter kullanımına izin verilmiştir. Konuya ilişkin olarak———– Tebliğinde özetle, “Bilindiği tilere, 6215 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 14. maddesi ile değiştirilen, 6762 sayılı Türk Ticaret Kanununun ‘Defter Tutma Mükellefiyeti’’ başlıklı 66. maddesinin ikinci fıkrasında, söz konusu maddede geçen defterlerin{yevmiye defteri, defteri kebir, envanter defteri, karar ve işletme defteri) elektronik ortamda veya dosyalama suretiyle tutulabileceği ve bu defterlerin açılış ve kapanış onaylarının şekli ve esasları ile bu defterlerin nasıl tutulacağının———- Kanun Hükmünde Kararname hükümleri icabı ———- çıkarılacak müşterek bir tebliğle belirleneceği hükme bağlanmıştır. Elektronik Defter Beratı: Bu Tebliğde yer alan esaslar çerçevesinde, elektronik ortamda oluştun ilan defterlere ilişkin olarak,Başkanlık, tarafından belirlenen standartlara uygun bilgileri içeren ve ——– ile onaylanmış elektronik dosyayı,
Açılış Onayı: Hesap döneminin ilk ayına ilişkin olarak alınan elektronik defter beratını,
Kapanış Onayı: Hesap döneminin son ayına ilişkin olarak alınan elektronik defter beratını, ifade eder.” ifadesi mevcuttur.
Davalı müflis şirketin ——— doküman bilgilerinin bilirkişi tarafından incelenmesi sonucunda, T.T.K m.64, 66, V.U.K. m.———-ve ———– Elektronik Defter Genel Tebliğine göre açılış ve kapanış tasdiklerinin usulüne uygun olarak yaptırıldığı, kayıt nizamı bakımından V.U.K. m. 215-219 hükümleri ile Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğlerine uygun olduğu tespit edilmiştir. Ancak davalı müflis şirkete ait ——– envanter defterinin ——— tasdik bilgilerine ulaşılamamıştır. Buna göre davalı müflis şirketin ticari defterlerinin davalı müflis şirket aleyhine delil oluşturacağı kanaatine varılmıştır.
Bilirkişi ————- tarafından hazırlanan raporun 4. Sayfasında, davalı müflis şirketin ticari defterlerindeki kredi kayıtları tablo halinde gösterilmiş olup, müflis şirketin kayıtlarına göre, davalı müflis şirketin davacı Bankaya olan kredi borçları ———-yıl sonu itibariyle tabloda gösterildiği gibi———— olarak kayıt edildiği tespit olunmuştur.
3-ç)Taraflar arasındaki akdi ilişkinin incelenmesi: Davacı Banka ile davalı Müflis ———— tarihinde ————– limit ile çerçeve niteliğinde ve süresiz olarak ———-aktedilmiş olup, dava dışı diğerlerinin de müteselsil kefil olarak kefalet imzalarının bulunduğu görülmüştür.
3-d)Temerrüt/Akdi Faiz Oranlarının İncelenmesi: ——- ile ilgili — Tebliği; “Bilindiği üzere, ——– tarihinde yürürlüğe giren —– tarih, ———- Kararname ve bu Kararnameye ilişkin ———— yayımlanan —— no.lu Bankamız Tebliği.nin 2 ve 4 üncü maddeleri, ——- tarihinde yürürlüğe giren ——- sayılı Kararnameye ilişkin ———— maddeleri ile — tarihinde yürürlüğe giren ——- sayılı Kararnameye ilişkin ——– yayımlanan——– sayılı Bankamız Tebliğinin 3 ve 4’üncü maddelerinde, bankaların mevduat ve kredi işlemlerinde uygulayacakları faiz oranlarını vade ve türlerine göre serbestçe tespit etmeleri ve bu faiz oranlarını Bankamıza bildirmeleri esası getirilmiştir.” şeklindedir.
Taraflar arasındaki sözleşmenin ——- maddesine göre; Davacı Bankanın borçlu cari hesap şeklinde çalıştırılan kredilere uygulanan ve ——— bildirilen azami faiz oranları genelgelerinde kısa, orta ve uzun vadeli ticari kredilere uygulanan faiz oranının yıllık %20 oranında olduğu, sözleşmenin bu hükmüne göre davacı bankanın temerrüt tarihi itibariyle talep edebileceği temerrüt faizi oranının———- hesaplandığı, öte yandan, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 3. maddesi açısından bankaların taraf olduğu tüm sözleşmeler “ticari iş” olarak kabul edilmektedir. Yine TTK’ye göre taraflardan biri için ticari iş niteliğinde olan sözleşmeler Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça diğeri için de ticari iş sayılmaktadır. Türk Ticaret Kanunu’nun 8/1. maddesine göre “Ticari işlerde faiz oranı serbestçe belirlenir.
3-e)Davacının alacağının hesaplanması: Davacı Bankanın dava dosyasına sunduğu davalı müflis şirkete kullandırdığı kredilere ilişkin ekstrelerin icra takip dosyası ve diğerlerinin incelenmesi neticesi davalıların akreditif kredilerinin nakde dönüştüğü, diğerlerinin en son faiz tahakkuk ettirildiği tarihten itibaren asıl alacak tutarlarına temerrüt tarihine kadar akdi faiz, temerrütten iflas tarihine kadar ise % 40 oranında temerrüt faizi yürütülmek suretiyle hesaplama yapılması gerektiği kanaatine varılmıştır.
Bu ilkeler ışığında bilirkişi ———– tarafından düzenlenen raporun 6. Sayfasında tablo halinde gösterildiği üzere davacı Bankanın, davalı müflis şirketten olan iflas tarihi itibariyle nakdi kredilerden olan alacağı —– asıl alacak, — TL kalan ———– faiz alacağı, ——-işlemiş akdi faiz ve ——–işlemiş temerüt faizi,— temerrüt faizinin —- olmak üzere toplam ——————— olarak hesaplanmıştır.
Bilirkişi ——- tarafından düzenlenen ——— tarihli bilirkişi raporundaki bu teknik hesaplama dosya kapsamına uygun, denetime elverişli ve yeterli bulunmakla hükme esas alınmış ve davacı Banka’nın toplam ——— TL alacağı dışında kalan isteminin reddine dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın KISMEN KABULÜ ile;
a)Davacının, müflis şirketten, iflas tarihi itibariyle, ——- TL asıl alacak, ——– TL tahakkuk etmiş faiz alacağı, —— —– TL işlemiş akdi faiz ve – —— işlemiş temerrüt faizi, —————olmak üzere toplam ——– alacağının olduğunun tespiti ile iflas masasına KAYIT VE KABULÜNE,
b)Fazlaya ilişkin talebin REDDİNE,
2-Harçlar yasasına göre alınması gereken 44,40 TL harcın, davacı tarafından peşin yatırılan 31,40 TL harçtan mahsubu ile bakiye 13,00 TL harcın davalıdan alınarak hazineye gelir kaydına, peşin yatırılan 31,40 TL harcın davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
3-Davacı tarafından sarf edilen 2.377,70 TL yargılama giderinin davanın kısmen kabul kısmen red oranına göre hesaplanan 1.917,15 TL’nin davalıdan alınarak davacıya verilmesine, kalan 460,55.-TL’sinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı kendisini vekille temsil ettirdiğinden karar tarihin yürürlükte bulunan AAÜT’nin 13/1.maddesi uyarınca 2.725,00 TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
5-Davalı kendisini vekille temsil ettirdiğinden karar tarihin yürürlükte bulunan AAÜT’nin 13/1.maddesi uyarınca 2.725,00 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
6-Dosyada mevcut gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
Dair, davacı vekili ve davalı vekilinin yüzlerine karşı, gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren iki haftalık süre içinde —————-Adliye Mahkemesi’nin ilgili Hukuk Dairesine istinaf kanun yolu açık olmak üzere oy birliğiyle verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 25/12/2019