Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2017/1023 E. 2018/1078 K. 08.11.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İstanbul Anadolu
4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/1149 Esas
KARAR NO : 2018/1081

DAVA : Alacak (Ticari Satıma Konu Malın İadesi)
DAVA TARİHİ : 26/09/2018
KARAR TARİHİ : 08/11/2018

Mahkememizde görülmekte olan Alacak (Ticari Satıma Konu Malın İadesi) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ;
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkili —-ŞTİ firması, nakliye ihtiyacının karşılanması amacı ile 01.11.2017 tarihinde 85.280-TL bedelle “2017 Ford Yeni Transit 350 L VAN 155PS EURO 5” modelinde ki aracı, satın aldığını, Aracın Plakası —- olup, Şase Numarası:—-‘dir. bahsi geçen araç garanti süresi içerisinde 02 Temmuz 2018 tarihinde arızalanmış ve aynı gün … “—–” adresinde bulunan yetkili servise teslim edildiğini, İhtara konu araç fren aksamında ki arızanın giderilemediğinden bahisle yetkili servise teslim tarihinden 30 iş günü geçmiş olmasına rağmen halen müvekkilim firmaya teslim edilemediğini, davaya konu edilen araç, müvekkil firmanın nakliye ihtiyacının karşılanması amacı ile satın alındığını, ancak araçta ki arızanın/ayıbın ilgili servis tarafından giderilememesi ve bu şekilde araçtan yararlanamamanın süreklilik arz etmesi nedeni ile nakliye ihtiyacını dışarıda ki firmalar kanalı ile karşılamak zorunda kalmış ve şuan itibari ile 22,729-TL nakliye faturası ödemek zorunda kaldıklarını, aracın halen teslim edilmediği dikkate alındığında anılan tutarın çok daha fazla bir miktara ulaşacağını, fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydı ile; mülkiyeti müvekkilime ait—- plakalı aracın ücretsiz olarak yeni (sıfır kilometre) bir araçla değiştirilmesi, bu karardan her iki davalı şirketin müşterek ve müteselsil olarak sorumlu tutulmasına, bu talebimizin kabul görmemesi halinde bahsi geçen aracın yenisinin dava tarihinde ki değeri olan 145.680-TL’nin, 01.11.2017 tarihinden itibaren en yüksek ticari faizi ile davalılardan müşterek ve müteselsil olarak tahsili ve tarafımıza ödenmesine, müvekkilim tarafından yapılan dava tarihi itibari ile 22.729,00-TL olan nakliye ücretinin nakliyeci firmalara yapılan ödeme tarihlerinden itibaren faizi ile birlikte davalılardan müşterek ve müteselsil olarak tahsili ve tarafımıza ödenmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Taraflara tebligat yapılarak taraf teşkili sağlanmıştır.
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; haksız ve hukuka aykırı açılan davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Davacı vekilinin 05/11/2018 tarihili dilekçesi ile, davalılar … ve —- A.Ş. İle dava dışı 02.11.2018 tarihinde imzalanmış bulunan Sulh Ve Fragat Protokolü uyarınca davamızdan İstinaf ile Temyiz hakkından ve dava konusu araç ile ilgili mevcut ve ileride doğacak diğer tüm hak ve taleplerimizden feragat ettiğini, davalı vekilleri ile imzalanan Sulh ve Feragat Protokolü uyarınca davalı vekillerinin karşı vekalet ücreti ve yargılama gideri taleplerinin olmadığını, davanın feragat ile sonuçlandırılmasına karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı vekili 06/11/2018 tarihli dilekçesi ile, davacının davadan feragat etmesi halinde yargılama gideri ve vekalet ücreti taleplerinden feragat ettiğini beyan ettiği görülmüştür.
İNCELEME VE GEREKÇE;
Davacı vekili 05/11/2018 tarihli dilekçesi ile açtığı davadan feragat talep ettiğini bildirmiştir. Davacı vekilinin dosyada mevcut vekaletnamesinde feragat özel yetkisinin bulunduğu görülmüştür.
Feragat, davacının, talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir (HMK md. 307). Feragat, dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır. Feragatin hüküm ifade etmesi, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir. Feragat, kayıtsız ve şartsız olmalıdır. (HMK md. 309/1, 2, 4). Feragat, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir (HMK md. 310). Feragat, kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur (HMK md. 311). Feragat beyanında bulunan taraf, davada aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerini ödemeye mahkûm edilir (HMK md. 312/1). Davacılar vekilinin feragat dilekçesi sunduğu, feragatin davayı sona erdiren taraf usul işlemi olması ve feragat beyanından sonra yargılamaya devam edilmesi sözkonusu olamayacağından ön inceleme duruşmasından önce feragate göre aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan nedenlerle ;
1-) FERAGAT NEDENİYLE DAVANIN REDDİNE,
2-)Karar tarihinde alınması gerekli 35,90 TL harçtan davacı tarafından yatırılan 2.876,01 TL harçtan mahsubu ile kalan 2.840,11 TL harcın karar kesinleştiğinde talep halinde yatırana iadesine,
3-)Taraf vekillerinin talepleri doğrultusunda yargılama gideri ve vekalet ücreti hususunda karar verilmesine yer olmadığına, kalan ve kullanılmayan gider avansının karar kesinleştiğinde talep halinde yatırana iadesine,
Dair, dosya üzerinden yapılan inceleme sonucu tarafların yokluğunda verilen karar tebliğden itibaren 2 haftalık süre içerisinde BAM nezdinde istinaf yolu açık olmak üzere açıkça okunup usulen anlatıldı.08/11/2018