Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2016/816 E. 2020/626 K. 20.11.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesi
ESAS NO: 2016/816 Esas
KARAR NO: 2020/626
DAVA : İtirazın İptali (Bankacılık İşlemlerinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 24/06/2016
KARAR TARİHİ: 20/11/2020
Mahkememizde görülmekte olan İtirazın İptali (Bankacılık İşlemlerinden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA: Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; borçlu—–müvekkili banka arasında —- tarihli kredi —-düzenlendiğini, kredi tahsisi yapıldığını ve işbu sözleşmelerin diğer davalılar tarafından müşterek borçlu ve müteselsil kefil sıfatıyla imzalandığını, davalılar—— tarafından kredilerin ödenmediğini, davalılara —— yevmiye nolu ihtarname keşide edilerek hesap özeti gönderildiğini, ihtarnameye rağmen ödeme yapmayan davalılar hakkında ————sayılı dosyasıyla tahsilde tekerrür olmamak kaydı ile ilamsız icra takibine geçildiğini, davalılar tarafından söz konusu icra takibine asıl alacak, faiz ve ferileri yönünden itiraz edildiği, itirazın haksız olduğunu iddia ederek, itirazın iptaline, haksız itiraz nedeniyle icra inkar tazminatına hükmedilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
SAVUNMA: Dava dilekçesi davalı—- tarihinde, davalı ————- tarihinde, davalı —— tarihinde tebliğ olunmuş, davalılar tarafından cevap dilekçesi sunulmamıştır.
—tarihli duruşmada, davalı——–yapılan tebligatın bilâ ikmal iade olunması nedeniyle davalı —- öldüğü anlaşılmış, davacı tarafa, davayı davalı —— mirasçılarına yöneltmesi için bir aylık kesin süre ve yetki verilmiş olup, davacı vekili,—- tarihli dahili dava dilekçesi davayı, davalı —— yöneltmiş, dava dilekçesi, duruşma zabıtları, dahili dava dilekçesi ve bilirkişi raporları dahili davalı ——- tarihinde, dahili davalı —- tarihinde, dahili davalı —– tarihinde tebliğ olunmuş, dahili davalılar Mahkememize beyanda bulunmamış, yine dahili davalılara bilirkişi raporları tebliğ edilmiş, ardından —— tarihli duruşmada HMK’nin değişen 147/2. Maddesi uyarınca gerekli ihtarlar yapılmış, dahili davalılar Mahkememize yazılı veya sözlü beyanda bulunmamışlardır.
DAVANIN VE ÇEKİŞMELİ KONULARIN TESPİTİ, DELİLLER, DELİLLERİN TARTIŞILMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ, HUKUKİ NEDENLER VE SONUÇ:
1-Davanın ve uyuşmazlık konularının tespiti: Dava, taraflar arasında düzenlenen——— kaynaklı alacağın tahsili için başlatılan icra takibine vaki itirazın iptali istemine ilişkindir.
Davacı banka vekili, borçlu şirketle imzalanan sözleşmeler kapsamında krediler kullandırıldığını, kefillerin müşterek borçlu müteselsil kefil sıfatı ile sözleşmeleri imzaladıklarını, kredilerin ödenmediğini, ihtarname keşide edildiğini, yine ödeme yapılmaması üzerine takibe geçildiğini, fakat itiraz edilerek takibin durdurulduğunu, itirazın haksız olduğunu iddia ederek, itirazın iptaline ve takibin devamına karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı Müşteri ise davaya cevap vermemekle birlikte, beyan dilekçesinde üç ayrı takip yapıldığını, verilen ipoteklerin kredi tutarlarından fazla olduğunu, talep edilen faizin fahiş olduğunu, icra dosyasına sundukları itirazlarını aynen tekrar ettiklerini beyan etmiştir.
Davalılar, davaya cevap vermediklerinden, ön inceleme duruşmasına kadar tarafların uyuştukları husus bulunmamakta olup, ön inceleme duruşmasına kadar taraflar arasındaki uyuşmazlığın,
a)Davacı ile davalılar arasında davacının sunduğu——– imzalanıp imzalanmadığı,
b)Davalıların davaya konu kredi borcunu davacı bankaya ödeyip ödemedikleri, davalıların davacı bankaya borcu olup olmadığı,
c)İcra takibindeki asıl borç dışında hesaplanan faiz miktarı, faiz oranları, gelir vergisi, işlemiş faiz ve buna ilişkin oranların doğru olup olup olmadığı,
ç)Davacı bankanın, davalılardan isteyebileceği alacak miktarının ne kadar olduğu,
d)Davanın tam veya kısmen kabulü halinde alacağın likit olup olmadığı, yani davacının icra inkâr tazminatına hak kazanıp kazanmadığı noktalarında toplandığı tespit olunmuştur.
2-İcra Dosyası: Davaya konu——– dosyasının incelenmesinde, davacı tarafından davalılar aleyhine;
———- nolu risklerden kaynaklanan —- alacağı için;
—–Asıl Alacak
———–
——-
—–
—-
—-

—————- risklerden kaynaklanan —-
—–
—-
——
—-
—-
—– kaynaklanan —
—–
—-
—–
—–
—–şeklinde takibe geçtiği,
Ayrıca Davacı ——-
——– düzenlenen —- depo talebinde bulunduğu, borçlular vekilinin ——– tarihinde borca, yetkiye, faize ve takiple beraber tüm ferilere itiraz etmesi üzerine takibin durduğu anlaşılmıştır.
3-Deliller, delillerin tartışılması ve değerlendirilmesi, hukuki nedenler ve sonuç:
3-a)Sözleşmeler, kredilerin kat edilmesi ve temerrüdün oluşup oluşmadığı ile ilgili inceleme: Davacı bankanın —-şubesi ile asıl borçlu—– arasında —- tarihinde —- tutarında —— edilmiştir.
Anılan Sözleşmede; TBK’nin 583. maddesindeki hükme uygun olarak diğer davalılar ———- tutarında kefalet imzaları mevcuttur.
Ayrıca, davacı banka ile asıl borçlu arasında ——– olup, işbu sözleşme ekinde yer alan————tutarında kefalet imzaları yer almaktadır.
Kefalet sözleşmeleri TBK’nin 533.maddesinde yer alan kefalet hükmüne uygun olarak yazılı şekilde, tarih ve kefilin imzasını havi şekilde tanzim edilmiştir.
Genel Kredi Sözleşmesinin 6. Maddesine göre; kullandırılan kredi için bankaca tespit ve ilan edilecek oranda faiz tahakkuk ettirilecektir. Borçlu, faiz dışında ——- de ödemeyi kabul ve taahhüt eder. Davacı banka, faiz oranını mevzuatın verdiği yetkiler içinde değiştirmeye yetkilidir. Müşteri bankaca üç ayda bir tahakkuk ettirilecek faiz, fon, gider vergisi ve komisyonu bankaya derhal ve nakden ödemekle yükümlüdür.
Genel Kredi Sözleşmesinin 12. maddesine göre, temerrüd faizi oranı ise, bankanın uyguladığı faizin —– üzerinden uygulanacağı kabul edilmiştir. Bankanın uyguladığı akdi Kredi faiz oranı—– olarak tespit edilmiş olduğundan dolayı, —-cinsi için bu oranın —-nisbetinde temerrüd faizi talep edilmesi mümkündür. Davacı banka icra takip talebinde —- nisbetinde temerrüd faizi talep etmiş olup, —- cinsi için talep edilen oran sözleşmede belirlenen orana uygun bulunmaktadır.
Davacı banka,—- istinaden asıl borçlu—— aşağıda hesap numarası, tarihi ve tutarları aşağıdaki tabloda verilmiştir.
Hesap No —–
——–
—–
——-

———
Davacı bankaca asıl borçlu ——— kullandırdığı krediler, ödeme planına bağlandığı halde ödeme planındaki —– arka arkaya ödenmemesi üzerine, borçlu şirketin sözleşmede üstlendiği edimlerini ifa etme yükümünü ihlal etmiş olduğundan dolayı, davacı banka, sözleşmeden kaynaklanan yetkiye dayanarak, —— keşide ettiği —– yevmiye sayılı ihtarnameyi davalılara göndermiştir. Bankanın kredi alacağı ile ilgili ———– tutarındaki borç bakiyesinin bankaya ödenmesi, —– hitaben verilen ——- tutarındaki teminat mektuplarının bankaya iadesi ya da bedellerinin bankada faizsiz bir hesapta depo hesabında bloke edilmesi, aksi takdirde yasal yollara gidileceği ihtaren bildirilmiştir. Alacaklı bankanın ihtarnamede, ödeme için bir gün süre verdiği, ——- tarihinde ihtarnamenin elden tebliğ edilmek üzere adrese gidildiği, ancak kapıların güvenlik görevlileri tarafından açılmadığı, kimliği ve ismini bilemedikleri kişiye güvenlik elemanlarının telefon ile haber verildiği, ancak yetkililer bulunmadığından posta yoluyla gönderilmesini talep ettiklerini belirterek, tebligatı almadıklarının tutanak altına alındığı anlaşılmıştır.
Buna göre, öncelikle davalı —– açısından adrese gidilmesi nedeniyle tebligatın yapılmış sayılması gerektiği, bu durumda —-tarihinde borçlu şirket olan——açısından sürenin dolduğu, ancak borçlu tarafından alacaklı bankaya ödeme yapılmadığı,—-tarihi itibariyle —— temerrüdün oluştuğu kanaatine varılmıştır.
Ancak——– adresi ile borçlu şirketin adresinin aynı olmadığı, davalı kefil —–adresine gidildiği hususunda bir tutanak bulunmadığı, bu durumda davalı ———- temerrüde düşürülmediği kanaatine varılmıştır.
Diğer davalı kefil —- adresi —- adresi ise —- Dolayısıyla, ikinci —— temerrüdün oluşmadığı kanaatine varılmıştır.
3-b)Bilirkişi incelemesi ve bilirkişi raporları kapsamında delillerin değerlendirilmesi, hukuki nedenler: Yukarıda birinci bentte belirtilen uyuşmazlık konuları ile ilgili olarak taraflar arasındaki uyuşmazlığın çözümü için gerekli deliller toplanıp, alanında uzman bankacı bilirkişi —– kök ve ek raporlar alınmış, ancak, bilirkişi ——— tarafından, davacı vekilinin itirazları denetime elverişli şekilde karşılanmadığından ve talepte ——— ayrı kredi bulunduğundan her bir kredi için ayrı inceleme yapmak gerektiğinden, aynı zamanda temerrüdün takip tarihine kadar oluşmadığı da göz önüne alındığında, kefiller için yapılan hesaplamalarla birlikte —–adet ayrı hesaplama yapmak gerekeceğinden davacı vekilinin talebinin kabulü ile bu kez bilirkişiler——— oluşan her biri kendi alanında uzman bilirkişi heyetinden kök ve ek raporlar alınmak suretiyle uyuşmazlığın çözümü yoluna gidilmiştir.
3-b.1)—– açısından inceleme inceleme ve değerlendirme:
3-b.1.1) ————
Kullanılan kredi kartı ile ilgili ekstre hareketlerinden faiz hesabının aşağıdaki gibi olduğu görülmüştür:¸
Görüleceği üzere faiz harici asıl alacak tutarı ——-olarak bulunmuş olup, takip tarihi itibarı ile toplamlar, Banka’nın takip yaptığı kalemlere göre aşağıdaki tabloda özetlenmiştir;
Banka’nın dosyaya sunduğu ekstrelerden, hesap kat tarihinde faiz ve —— anaparaya ilave ederek asıl alacak tutarını bulma yöntemini izlemediğinden, bilirkişi heyetince de borçlular lehine aynı yöntem uygulanarak borç miktarının tespitine çalışılmıştır.
Banka, talep ettiği masrafın belge aslını dosyaya sunmadığından hesaplamaya dâhil edilmemiştir.
Faizler günlük olarak hesaplandığından aşağıdaki formül kullanılmış olup, tüm hesaplamalarda —— yöntemi uygulanmıştır.
3-b.1.2) —–
——alınarak yapılan hesaplamalar aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:
Takip tarihi itibarı ile toplamlar, Banka’nın takip yaptığı kalemler itibarı ile aşağıdaki tabloda özetlenmiştir; ¸
3-b.1.3)——–
——-alınarak yapılan hesaplamalar aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:¸
Takip tarihi itibarı ile toplamlar, Banka’nın takip yaptığı kalemler itibarı ile aşağıdaki tabloda özetlenmiştir;
3-b.1.4)———
——alınarak yapılan hesaplamalar aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:¸
Takip tarihi itibarı ile toplamlar, —– yaptığı kalemler itibarı ile aşağıdaki tabloda özetlenmiştir;
3-b.1.5)———– alınarak yapılan hesaplamalar aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:
Takip tarihi itibarı ile toplamlar, Banka’nın takip yaptığı kalemler itibarı ile aşağıdaki tabloda özetlenmiştir;
3-b.1.6)———– alınarak yapılan hesaplamalar aşağıdaki tabloda gösterilmiştir; ¸
Takip tarihi itibarı ile toplamlar, Banka’nın takip yaptığı kalemler itibarı ile aşağıdaki tabloda özetlenmiştir; ¸
3-b.1.7)———- alınarak yapılan hesaplamalar aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:¸
Takip tarihi itibarı ile toplamlar, Banka’nın takip yaptığı kalemler itibarı ile aşağıdakitabloda özetlenmiştir;
3-b.1.8)——– alınarak yapılan hesaplamalar aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:¸
Takip tarihi itibarı ile toplamlar, Banka’nın takip yaptığı kalemler itibarı ile aşağıdaki tabloda özetlenmiştir;¸
3-b.1.9)———– alınarak yapılan hesaplamalar aşağıdaki tabloda gösterilmiştir; ¸
Takip tarihi itibarı ile toplamlar, Banka’nın takip yaptığı kalemler itibarı ile aşağıdaki tabloda özetlenmiştir:¸
3-b.1.10)—————— alınarak yapılan hesaplamalar aşağıdaki tabloda gösterilmiştir: ¸
Takip tarihi itibarı ile toplamlar, Banka’nın takip yaptığı kalemler itibarı ile aşağıdaki tabloda özetlenmiştir; ¸
3-b.1.11) —————– alınarak yapılan hesaplamalar aşağıdaki tabloda gösterilmiştir: ¸
Takip tarihi itibarı ile toplamlar, Banka’nın takip yaptığı kalemler itibarı ile aşağıdaki tabloda özetlenmiştir;
3-b.1.12) ——— esas alınarak yapılan hesaplamalar aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:
Takip tarihi itibarı ile toplamlar, Banka’nın takip yaptığı kalemler itibarı ile aşağıdaki tabloda özetlenmiştir;¸
3-b.1.13) ——— alınarak yapılan hesaplamalar aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:
Takip tarihi itibarı ile toplamlar, Banka’nın takip yaptığı kalemler itibarı ile aşağıdaki tabloda özetlenmiştir;
3-b.1.14) ——- alınarak yapılan hesaplamalar aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:
Takip tarihi itibarı ile toplamlar, Banka’nın takip yaptığı kalemler itibarı ile aşağıdaki tabloda özetlenmiştir;¸
3-b.1.15) —— alınarak yapılan hesaplamalar aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:
Takip tarihi itibarı ile toplamlar, Banka’nın takip yaptığı kalemler itibarı ile aşağıdaki tabloda özetlenmiştir;¸
Keşide edilen ihtarnamede söz konusu —- gösterilmiştir.
3-b.1.16) —— alınarak yapılan hesaplamalar aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:
Takip tarihi itibarı ile toplamlar, Banka’nın takip yaptığı kalemler itibarı ile aşağıdaki tabloda özetlenmiştir;¸
3-b.1.17) ——-
Takip tarihi itibarı ile toplamlar, Banka’nın takip yaptığı kalemler itibarı ile aşağıdaki tabloda özetlenmiştir;¸
3-b.1.18)—— açısından para cinsine göre toplamlar:
3-b.1.19)—–açısından takip tarihi itibarı ile – karşılıklar:
3-b.2)Kefiller ——–açısından inceleme ve değerlendirme: Yukarıda açıklandığı üzere ihtarnamenin davalı kefillere usulüne uygun bir şekilde tebliğ edilmemesi nedeniyle takip tarihine kadar temerrüt oluşmamıştır. Bu nedenle kefiller açısından ayrı hesaplama yapılması gerekmiştir.
Buna göre;
3-b.2.1) ——-Kullanılan kredi kartı ile ilgili ekstre hareketlerinden faiz hesabının aşağıdaki gibi olduğu görülmüştür:
Görüleceği üzere faiz harici asıl alacak tutarı—- olarak bulunmuş olup, takip tarihi itibarı ile toplamlar, Banka’nın takip yaptığı kalemlere göre aşağıdaki tabloda özetlenmiştir;¸
3-b.2.2)—–alınarak yapılan hesaplamalar aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:
Takip tarihi itibarı ile toplamlar, Banka’nın takip yaptığı kalemler itibarı ile aşağıdaki tabloda özetlenmiştir;
3-b.2.3)—— alınarak yapılan hesaplamalar aşağıdaki tabloda gösterilmiştir;
Takip tarihi itibarı ile toplamlar, Banka’nın takip yaptığı kalemler itibarı ile aşağıdaki tabloda özetlenmiştir;¸
3-b.2.4) —– alınarak yapılan hesaplamalar aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:
Takip tarihi itibarı ile toplamlar, Banka’nın takip yaptığı kalemler itibarı ile aşağıdaki tabloda özetlenmiştir;¸
3-b.2.5)——– alınarak yapılan hesaplamalar aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:
Takip tarihi itibarı ile toplamlar, Banka’nın takip yaptığı kalemler itibarı ile aşağıdaki tabloda özetlenmiştir;¸
3-b.2.6—– alınarak yapılan hesaplamalar aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:
Takip tarihi itibarı ile toplamlar, Banka’nın takip yaptığı kalemler itibarı ile aşağıdaki tabloda özetlenmiştir;¸
3-b.2.7)—– alınarak yapılan hesaplamalar aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:
Takip tarihi itibarı ile toplamlar, Banka’nın takip yaptığı kalemler itibarı ile aşağıdaki tabloda özetlenmiştir;¸
3-b.2.8)—–alınarak yapılan hesaplamalar aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:
Takip tarihi itibarı ile toplamlar, Banka’nın takip yaptığı kalemler itibarı ile aşağıdaki tabloda özetlenmiştir;¸
3-b.2.9)—– alınarak yapılan hesaplamalar aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:
Takip tarihi itibarı ile toplamlar, Banka’nın takip yaptığı kalemler itibarı ile aşağıdaki tabloda özetlenmiştir;¸
3-b.2.10) —— alınarak yapılan hesaplamalar aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:
Takip tarihi itibarı ile toplamlar, Banka’nın takip yaptığı kalemler itibarı ile aşağıdaki tabloda özetlenmiştir;¸
3-b.2.11—— alınarak yapılan hesaplamalar aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:
Takip tarihi itibarı ile toplamlar, Banka’nın takip yaptığı kalemler itibarı ile aşağıdaki tabloda özetlenmiştir;
3-b.2.12) —– alınarak yapılan hesaplamalar aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:
Takip tarihi itibarı ile toplamlar, Banka’nın takip yaptığı kalemler itibarı ile aşağıdaki tabloda özetlenmiştir;¸
3-b.2.13)—-alınarak yapılan hesaplamalar aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:
Takip tarihi itibarı ile toplamlar, Banka’nın takip yaptığı kalemler itibarı ile aşağıdaki tabloda özetlenmiştir;¸
3-b.2.14) —– alınarak yapılan hesaplamalar aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:
Takip tarihi itibarı ile toplamlar, Banka’nın takip yaptığı kalemler itibarı ile aşağıdaki tabloda özetlenmiştir;¸
3-b.2.15)—– alınarak yapılan hesaplamalar aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:
Takip tarihi itibarı ile toplamlar, Banka’nın takip yaptığı kalemler itibarı ile aşağıdaki tabloda özetlenmiştir;¸
3-b.2.16) —— alınarak yapılan hesaplamalar aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:
Takip tarihi itibarı ile toplamlar, Banka’nın takip yaptığı kalemler itibarı ile aşağıdaki tabloda özetlenmiştir;¸
3-b.2.17) —– alınarak yapılan hesaplamalar aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:
Takip tarihi itibarı ile toplamlar, Banka’nın takip yaptığı kalemler itibarı ile aşağıdaki tabloda özetlenmiştir;¸
3-b.2.18)—–açısından para cinsine göre toplamlar:
3-b.2.19)Kefiller —–açısından takip tarihi itibariyle — karşılıklar:
3-b.3)Nakit kredilerle ilgili hukuki değerlendirme ve sonuç: Davalı borçlular hakkında bilirkişiler ——– tarafından düzenlenen bilirkişi kök raporunda yapılan teknik hesaplamalar dosya kapsamına uygun, denetime elverişli ve yeterli bulunmakla teknik hesaplamalar yönünden hükme esas alınmasına karar verilmiştir.
Davacı banka, icra takibinde gösterdiği masrafları yaptığına dair makbuz örneklerine dosyaya sunmuş olup, bu masrafları yaptığını kanıtlamıştır.
Buna göre, davacı banka ile davalı asıl borçlu şirket olan ———- arasında sözleşmeler imzalandığı, diğer davalılar olan kefiller ———– müteselsil kefil sıfatı ile sözleşmeleri imzaladıkları, kullandırılan kredilerin geri ödenmemesi nedeniyle hesabın kat edildiği, davacı alacaklı tarafından davalılara ihtarname keşide edildiği, ihtarnamenin asıl borçluya usulüne uygun şekilde tebliğ edildiği, kefillere ise usulüne uygun şekilde tebliğ olunmadığı, borcun davalılar tarafından ödenmediği, bunun üzerine davacı alacaklı banka tarafından her üç borçlu hakkında ilamsız icra takibine başlandığı, itiraz nedeniyle takibin durdurulduğu ve işbu davanın açıldığı, buna göre asıl borçlu şirket tarafından ihtarnamenin geçerli kabul edildiği, ancak müteselsil kefiller bakımından ihtarnamenin geçerli olmadığı, takip talebinde alacaklı Banka tarafından farklı hesaplama yapıldığının görüldüğü, hangi meblağlar üzerinden hangi günler için ve hangi oranların kullanılarak hesaplama yapıldığının açıkça belli olmadığı, yapılan hesaplamalarda da farklılıklar bulunduğu, bu bakımdan hesaplamanın takip talebindeki asıl alacak esas alınarak yapılması gerekeceği kanaatine varıldığından, bilirkişi raporunda denetime elverişli olarak yapılan ve yukarıya alıntılanan teknik hesaplamalar doğrultusunda;
Davalı —— ——– nolu —-kullandırılan nakdi kredilerden kaynaklanan; —asıl alacak,— işlemiş akdi faiz, —- masraf olmak üzere toplam —- alacak ile işleyecek faiz yönünden —– asıl alacağa takip tarihinden itibaren tahsil tarihine kadar işleyecek —– azami faiz oranları genelgeleri doğrultusunda değişen oranlarda diğer davalılarla tahsilde tekerrür olmamak kaydıyla —– oranında temerrüt faizi ve faizin —uygulanmak suretiyle devamına, ————- numaralı —- cinsinden kullandırılan nakdi kredilerden kaynaklanan; ————– alacak ile işleyecek faiz yönünden —- asıl alacağa takip tarihinden itibaren tahsil tarihine kadar işleyecek —– faiz oranları genelgeleri doğrultusunda değişen oranlarda diğer davalılarla tahsilde tekerrür olmamak kaydıyla —- oranında temerrüt faizi ve faizin—- uygulanmak suretiyle devamına, ————cinsinden kullandırılan nakdi kredilerden kaynaklanan;—- asıl alacak, — işlemiş akdi faiz,—-temerrüt faizi, —- olmak üzere toplam — alacak ile işleyecek faiz yönünden —asıl alacağa takip tarihinden itibaren tahsil tarihine kadar işleyecek —- oranları genelgeleri doğrultusunda değişen oranlarda diğer davalılarla tahsilde tekerrür olmamak kaydıyla — oranında temerrüt —- uygulanmak suretiyle devamına, fazlaya ilişkin istemin reddine karar vermek gerekmiştir.
Davalılar —— davalı kefil —-sırasında öldüğünden, bu davalının mirasçıları olan———–cinsinden kullandırılan nakdi kredilerden kaynaklanan; —-işlemiş akdi faiz, —olmak üzere toplam —-alacak ile işleyecek faiz yönünden—- asıl alacağa takip tarihinden itibaren tahsil tarihine kadar işleyecek —- oranları genelgeleri doğrultusunda değişen oranlarda diğer davalılarla tahsilde tekerrür olmamak kaydıyla— temerrüt faizi —-uygulanmak suretiyle devamına, ———–cinsinden kullandırılan nakdi kredilerden kaynaklanan;—- asıl alacak, —- işlemiş akdi faiz, —- olmak üzere —– alacak ile işleyecek faiz yönünden ——- asıl alacağa takip tarihinden itibaren tahsil tarihine kadar işleyecek —— azami faiz oranları genelgeleri doğrultusunda değişen oranlarda diğer davalılarla tahsilde tekerrür olmamak kaydıyla — oranında temerrüt faizi ve —- uygulanmak suretiyle devamına, ——–cinsinden kullandırılan nakdi kredilerden kaynaklanan; —- asıl alacak, — işlemiş akdi faiz, — olmak üzere toplam ——- alacak ile işleyecek faiz yönünden —– asıl alacağa takip tarihinden itibaren tahsil tarihine kadar işleyecek —-faiz oranları genelgeleri doğrultusunda değişen oranlarda diğer davalılarla tahsilde tekerrür olmamak kaydıyla — oranında temerrüt faizi ve faizin—- uygulanmak suretiyle devamına, fazlaya ilişkin istemin reddine karar vermek gerekmiştir.
Her ne kadar, davacı vekili, kredi hesabının kat edildiği tarihe kadar temerrüt faiz oranının ——– olması gerektiğini iddia etmiştir.
6098 sayılı TBK’nin “Faiz” başlıklı 88. maddesi; “Faiz ödeme borcunda uygulanacak yıllık faiz oranı, sözleşmede kararlaştırılmamışsa faiz borcunun doğduğu tarihte yürürlükte olan mevzuat hükümlerine göre belirlenir.
Sözleşme ile kararlaştırılacak yıllık faiz oranı, birinci fıkra uyarınca belirlenen yıllık faiz oranının yüzde elli fazlasını aşamaz.” hükmünü haizdir.
Aynı Kanun’un “Temerrüt Faizi” başlıklı 120. maddesi ise; “…Uygulanacak yıllık temerrüt faizi oranı, sözleşmede kararlaştırılmamışsa, faiz borcunun doğduğu tarihte yürürlükte olan mevzuat hükümlerine göre belirlenir.
Sözleşme ile kararlaştırılacak yıllık temerrüt faizi oranı, birinci fıkra uyarınca belirlenen yıllık faiz oranının yüzde yüz fazlasını aşamaz.
Akdî faiz oranı kararlaştırılmakla birlikte sözleşmede temerrüt faizi kararlaştırılmamışsa ve yıllık akdî faiz oranı da birinci fıkrada belirtilen faiz oranından fazla ise, temerrüt faizi oranı hakkında akdî faiz oranı geçerli olur” düzenlemesini içermektedir.
Söz konusu bu maddeler genel kanun niteliğindeki Türk Borçlar Kanunu’nda yer alan faize ilişkin hükümlerdir.
Öte yandan, ticari işlere ilişkin düzenlemelerin bulunduğu 6102 sayılı TTK’nın 8/1. maddesinde; ticari işlerde faiz oranının serbestçe belirleneceği, 9/1. maddesinde; ticari işlerde kanuni, anapara ile temerrüt faizi hakkında ilgili mevzuat hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmış olup bu maddede gönderme yapılan ilgili mevzuat 3095 sayılı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanun’dur. 3095 sayılı Kanunun 1/1. maddesinde, Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu’na göre faiz ödenmesi gereken hâllerde, miktarı sözleşme ile tespit edilmemişse faiz oranının —- olacağı düzenlenmiştir. Fakat ——- yetkiye dayanarak —– tarihinden itibaren geçerli olmak üzere ticari işlerde kanuni faiz oranını—– indirmiştir.
Görüldüğü üzere Türk Ticaret Kanunu ve 3095 sayılı Kanun’da ticari işlerde akdi faizi sınırlayacak bir hüküm bulunmamaktadır.
6102 Sayılı TTK’nın 8. ve 9. maddelerinin gerekçesinde; ticarî işlerde faiz oranının serbestçe tayin olunacağı hususunun Türk Ticaret Kanunu’nda temel bir ilke olarak yer alması gerektiği, ticarî işlerde temel bir kanun olarak Türk Ticaret Kanunu’nun konunun düzenlenmesi gereken yer olduğu, ayrıca bir kanunun sadece kendi kapsamındaki konuları düzenlemesi, bunlara ilişkin hüküm koyması gerektiği, bu sebeple hükmün mülga 6762 sayılı TTK’da olduğu gibi ticarî işlere özgülendiği, 6762 sayılı TTK’da kullanılan “tayin olunabilir” ibaresinin ilke ile bağdaşmayan gereksiz bir esnekliğe yer verdiği, ilkenin tam olarak öngörülebilmesi için kesin bir ifade kullanılması gerektiği, bu sebeple ibarenin “belirlenir” şeklinde düzeltildiği vurgulanmıştır.
—— tarihinde yürürlüğe giren 6102 sayılı TTK’nın 8/1. maddesinde ticari işlerde faiz oranının serbestçe belirleneceği hükmüne aynı maddenin 3. fıkrasında tüketicinin korunmasına ilişkin hükümlerin saklı tutulacağına ilişkin bir istisna getirilmiş ise de başkaca bir istisna bulunmamaktadır. Aynı Kanunun 9. maddesinde, ticari işlerde kanuni, anapara ile temerrüt faizi hakkında ilgili mevzuat hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır. Anılan hükümde sözü edilen ilgili mevzuatın 3095 sayılı Kanun hükümleri olduğunun, akdi faiz oranı yönünden bir sınırlama getirmediğinin ve 6102 sayılı TTK’nın 8. ve 9. maddelerinin ticari işler bakımından özel hüküm niteliğinde olup ticari işlerde bu hükümlerin uygulanması gerektiğinin, başka bir anlatımla 6098 sayılı TBK’nın 88. ve 120. maddeleri hükümlerinin ticari işlerde uygulanamayacağının kabulü gerekir.
Somut olayda yanlar arasında imzalanan sözleşmede davalının sözleşmeden doğan borcunu ödemediği takdirde alacağın muaccel hâle geldiği tarihten itibaren bunları davacı bankaya sözleşme koşullarında tamamen geri ödeyeceği tarihe kadar geçen günler için kredinin cins ve niteliğine bakılmaksızın davacı bankanın mevzuat gereğince ——— bildirdiği kredi faiz oranlarından temerrüt tarihinde yürürlükte olan en yüksek kredi faiz oranına, bu oranın —ile bulunacak oranda temerrüt faizi ile ödeneceği kararlaştırılmış ise de, yüksek ——– sayılı ilâmıyla benimsendiği üzere,—- uygulamasında bankaların —– bildirdikleri ancak müşterilerine uygulamadıkları akdi faizlerin temerrüt faizinin tespitinde esas alınmayacağı kabul edilmekte olup sözleşmede ayrıca bir temerrüt faiz oranı da belirlenmemiştir. O hâlde, davacı bankanın kayıtları üzerinde konusunda uzman bilirkişi aracılığıyla inceleme yapılarak hesabın kapatıldığı tarih itibariyle davalının kullandığı ticari krediye uygulanan akdi faiz belirlendikten sonra temerrüt tarihine kadar bulunan alacağa akdi faiz işletilip, temerrüt tarihinden icra takip tarihine kadar sözleşmenin ilgili maddesindeki anlaşma uyarınca akdi faizin—— temerrüt faizi olarak uygulanıp takip tarihi itibariyle alacak tespit edilmeli ve takipten sonra da belirlenen temerrüt faizinin asıl alacağa uygulanmasını sağlayacak şekilde takibin devamına imkân sağlanması gerekmektedir.
Bilirkişi heyetince hesaplamalar bu doğrultuda yapılmış olup davacı tarafından sunulan ödeme planları üzerinde temerrüt faizi açıkça —– olarak yazdığından ve bu nedenle bilirkişi heyetinin hesaplaması doğru olduğundan davacı vekilinin faize ilişkin itirazı kabul edilmemiştir.
3-b.4)Teminat mektuplarının depo edilmesi talebi açısından inceleme ve değerlendirme: Davacı banka, takip talebinde iki adet teminat mektubu için depo talebinde bulunmuştur.
Nakit kredilerle ilgili yapılan değerlendirme burada da geçerli olup, taraflar arasında imzalanan sözleşmeler uyarınca davalı asıl borçlunun teminat mektuplarından kaynaklanan alacaklardan sorumlu olduğu kanaatine varılmış ve depo edilmesi istenen — tarihli, —- hitaben düzenlenen —-nolu teminat mektubundan kaynaklanan —gayrinakdi alacak ve —-hitaben düzenlenen —- nolu teminat mektubundan kaynaklanan —- tutarındaki gayrinakdi alacağın, davacı banka nezdinde açılacak faiz getirmeyen bir hesapta davalı tarafça depo edilmesine, alacak nakde dönüştüğü taktirde, alacağın nakde dönüştüğü tarihten itibaren tahsil tarihine kadar —alacak açısından — cinsi alacak açısından yıllık—- oranında temerrüt faizi ve faizin—-uygulanmak suretiyle takibin devamına karar vermek gerekmiştir.
Her ne kadar davacı banka davalı kefiller için de aynı talepte bulunmuş ve davalı kefillerin——- üzerinde müteselsil kefil olarak imzaları bulunsa da, kefillerin teminat mektuplarından sorumlu tutulabilmeleri için ——- kefillerle ilgili özel olarak hüküm bulunması gerekmektedir——- Davaya konu genel kredi sözleşmelerinde kefillerin bu yönde teminat mektubu sorumluluğunu kabul ettiklerine dair bir hüküm ve imza bulunmamaktadır. Bu nedenle davalılar ———- yönünden, teminat mektubundan kaynaklanan gayrinakdi alacak isteminin reddine karar vermek gerekmiştir.
3-b.5)İcra-inkar tazminatı ile ilgili inceleme ve gerekçe: Davacı taraf, davalılardan icra-inkar tazminatı istemiştir.
İcra ve İflas Kanunu’nun 67.maddesinin 2. Fıkrası hükmünce, icra inkâr tazminatına hükmedilebilmesi için, borçlunun takip sırasında ödeme emrine itiraz etmesi ve alacaklının alacağını mahkemede dava ederek haklı çıkması yasal koşullardandır. Borçlunun itirazının kötüniyetli olması ise yasal koşul değildir. İcra inkar tazminatı, aleyhindeki icra takibine itiraz eden ve işin çabuk bitirilmesine engel olan borçluya karşı konulmuş bir yaptırımdır. Bunlardan başka, alacağın likit ve belli olması da gerekir. Alacağın gerçek miktarı belli, sabit veya borçlu tarafından belirlenebilmesi için bütün unsurlar bilinmekte ya da bilinmesi gerekmekte, böylece borçlu tarafından borcun tutarının tahkik ve tayini mümkün ise; başka bir ifadeyle borçlu yalnız başına ne kadar borçlu olduğunu tespit edebilir durumda ise alacağın likit ve muayyen olduğunun kabulü zorunludur. Öte yandan, alacağın muhakkak bir belgeye bağlı olması da şart değildir.
Açıklanan yasal kuralların ışığında takip konusu alacak değerlendirildiğinde, davacının alacaklı olduğu miktar sözleşme ile kararlaştırılmış olup likit olduğundan, daha fazla takdir edilmesine ilişkin neden bulunmadığından likit ve muayyen nitelikte bulunan asıl alacak, işlemiş faiz ve —–üzerinden hesaplanan %20 icra inkar tazminatının davalılardan alınarak davacıya verilmesine karar vermek gerekmiş ve davanın kısmen kabulüne dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın KISMEN KABULÜ ile; tahsilde tekerrür olmamak kaydıyla, davalı-borçluların —– sayılı icra dosyasına yaptıkları itirazların KISMEN İPTALİ ile;
a)Davalı —–
a-1)——kullandırılan nakdi kredilerden kaynaklanan; — asıl alacak, —- işlemiş akdi faiz,—işlemiş temerrüt faizi, — masraf olmak üzere toplam—- alacak ile işleyecek faiz yönünden —asıl alacağa takip tarihinden itibaren tahsil tarihine kadar işleyecek — azami faiz oranları genelgeleri doğrultusunda değişen oranlarda diğer davalılarla tahsilde tekerrür olmamak kaydıyla —oranında —- uygulanmak suretiyle DEVAMINA,
a-2)Likit ve muayyen nitelikte kabul edilen asıl alacak, işlemiş faiz ve — üzerinden hesaplanan %20 icra inkar tazminatı tutarı olan — icra inkâr tazminatının diğer davalılarla tahsilde tekerrür olmamak kaydıyla davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
b)Davalı ——-
b——– numaralı —- kullandırılan nakdi kredilerden kaynaklanan;—– asıl alacak, —işlemiş akdi faiz, —- temerrüt faizi, —- olmak üzere toplam —- alacak ile işleyecek faiz yönünden —-asıl alacağa takip tarihinden itibaren tahsil tarihine kadar işleyecek —– azami faiz oranları genelgeleri doğrultusunda değişen oranlarda diğer davalılarla tahsilde tekerrür olmamak kaydıyla — oranında temerrüt faizi ve faizin —- uygulanmak suretiyle DEVAMINA,
b-2)Fazlaya ilişkin istemin reddine,
b-3)Likit ve muayyen nitelikte kabul edilen asıl alacak, işlemiş faiz ve — üzerinden hesaplanan %20 icra inkar tazminatı tutarı olan —— icra inkâr tazminatının diğer davalılarla tahsilde tekerrür olmamak kaydıyla davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
c)Davalı —–
c-1)—– cinsinden kullandırılan nakdi kredilerden kaynaklanan; —- Euro asıl alacak, —- işlemiş akdi faiz, —- olmak üzere toplam —– alacak ile işleyecek faiz yönünden —- asıl alacağa takip tarihinden itibaren tahsil tarihine kadar işleyecek —- oranları genelgeleri doğrultusunda değişen oranlarda diğer davalılarla tahsilde tekerrür olmamak kaydıyla — oranında temerrüt faizi ve faizin —— uygulanmak suretiyle DEVAMINA,
c-2)Fazlaya ilişkin istemin reddine,
c-3)Likit ve muayyen nitelikte kabul edilen asıl alacak, işlemiş faiz ve —- üzerinden hesaplanan %20 icra inkar tazminatı tutarı olan —- icra inkâr tazminatının diğer davalılarla tahsilde tekerrür olmamak kaydıyla davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
ç) Davalılar —— cinsinden kullandırılan nakdi kredilerden kaynaklanan; — asıl alacak, —-işlemiş akdi faiz, —- olmak üzere toplam — alacak ile işleyecek faiz yönünden — asıl alacağa takip tarihinden itibaren tahsil tarihine kadar işleyecek —- oranları genelgeleri doğrultusunda değişen oranlarda diğer davalılarla tahsilde tekerrür olmamak kaydıyla – -oranında temerrüt faizi ve faizin — uygulanmak suretiyle DEVAMINA,
ç-2)Likit ve muayyen nitelikte kabul edilen asıl alacak, işlemiş faiz ve —- üzerinden hesaplanan %20 icra inkar tazminatı tutarı olan —- icra inkâr tazminatının diğer davalılarla tahsilde tekerrür olmamak kaydıyla davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
d)Davalılar——-
d-1)——– numaralı — kullandırılan nakdi kredilerden kaynaklanan; ——- alacak, — işlemiş akdi faiz, —— alacak ile işleyecek faiz yönünden —- alacağa takip tarihinden itibaren tahsil tarihine kadar işleyecek ——oranları genelgeleri doğrultusunda değişen oranlarda diğer davalılarla tahsilde tekerrür olmamak kaydıyla —— oranında temerrüt faizi ve faizin — uygulanmak suretiyle DEVAMINA,
d-2)Fazlaya ilişkin istemin reddine,
d-3)Likit ve muayyen nitelikte kabul edilen asıl alacak, işlemiş faiz ve—– üzerinden hesaplanan %20 icra inkar tazminatı tutarı olan —— icra inkâr tazminatının diğer davalılarla tahsilde tekerrür olmamak kaydıyla davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
e)Davalılar ———
e-1)——- kullandırılan nakdi kredilerden kaynaklanan; — asıl alacak, —- işlemiş akdi faiz, —— olmak üzere toplam — alacak ile işleyecek faiz yönünden —– asıl alacağa takip tarihinden itibaren tahsil tarihine kadar işleyecek —-azami faiz oranları genelgeleri doğrultusunda değişen oranlarda diğer davalılarla tahsilde tekerrür olmamak kaydıyla – -oranında temerrüt faizi ——-uygulanmak suretiyle DEVAMINA,
e-2)Fazlaya ilişkin istemin reddine,
e-3)Likit ve muayyen nitelikte kabul edilen asıl alacak, işlemiş faiz ve—- üzerinden hesaplanan %20 icra inkar tazminatı tutarı olan —- icra inkâr tazminatının diğer davalılarla tahsilde tekerrür olmamak kaydıyla davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
f)Depo edilmesi istenen gayri nakdi alacak talebiyle ilgili olarak;
f-1)Daval———–yönünden; depo edilmesi istenen — tarihli, ——-nolu teminat mektubundan kaynaklanan — gayrinakdi alacak ve ———nolu teminat mektubundan kaynaklanan —- tutarındaki gayrinakdi alacağın, davacı banka nezdinde açılacak faiz getirmeyen bir hesapta davalı tarafça depo edilmesine, alacak nakde dönüştüğü taktirde, alacağın nakde dönüştüğü tarihten itibaren tahsil tarihine — cinsi alacak açısından —-cinsi alacak açısından yıllık — oranında temerrüt faizi ve faizin—– uygulanmak suretiyle takibin devamına,
f-2)Davalılar ——— yönünden, teminat mektubundan kaynaklanan gayrinakdi alacak isteminin reddine,
2-Harçlar Kanunu’na göre alınması gerekli 1.072.099,15 TL harcın, davacı tarafından yatırılan 200.390,94 TL peşin harç ile icra dosyasına yatırılan 82.960,44 TL harç olmak üzere toplam 283.351,38 TL harçtan mahsubu ile bakiye 788.747,77 TL’nin tarafların sorumluluk oranına göre hesaplanan —- tamamından ———– sorumlu olmak kaydıyla davalılardan müştereken ve müteselsilen alınarak Hazineye gelir kaydına,
3-Davacı tarafından yatırılan 200.390,94 TL peşin harç ile icra dosyasına yatırılan 82.960,44 TL harç olmak üzere toplam 283.351,38 TL harcın tarafların sorumluluk oranına göre hesaplanan 283.351,38 TL’nin tamamından———- sorumlu olmak kaydıyla davalılardan müştereken ve müteselsilen alınarak davacıya verilmesine,
4-Davacı tarafından sarf edilen 8.053,40 TL yargılama giderinin, davanın kabul ret oranına göre hesaplanan 7.617,78 TL’sinin tarafların sorumluluk oranına göre 7.617,78 TL’nin tamamından ———–sorumlu olmak kaydıyla davalılardan müştereken ve müteselsilen alınarak davacıya verilmesine, geriye kalan 435,62 TL’nin davacı üzerinde bırakılmasına,
5-Kabul edilen dava yönünden; karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT’nin 13/1. Maddesi uyarınca davacı lehine takdir olunan 245.571,15 TL vekalet ücretinin tarafların sorumluluk oranına göre hesaplanan 245.571,15 TL’nin tamamından———— olmak kaydıyla davalılardan müştereken ve müteselsilen alınarak davacıya verilmesine,
6- Dosyada mevcut gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde yatıran tarafa iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, davalıların yokluğunda, gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren iki haftalık süre içinde ———–Adliye Mahkemesi’nin ilgili Hukuk Dairesine istinaf kanun yolu açık olmak üzere oy birliğiyle verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.20/11/2020