Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/42 E. 2023/56 K. 23.01.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2023/42 Esas
KARAR NO: 2023/56
DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ: 13/01/2023
KARAR TARİHİ: 23/01/2023
Mahkememizde görülmekte olan Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA, SAVUNMA ve DOSYA KAPSAMI:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; davacı müvekkil, Dava dışı ——hasım göstererek ——- ile hizmet tespiti davası açtığını, ne var ki yapılan yargılama süreci içerisinde —-şirketin —— tasfiye sonucu terkin edildiği bildirildiğini, ihyası istenilen şirket —- tasfiye sonucu terkin ediliğinden dolayı —- tarihinde davasının açıldığını, ancak —– sayılı dosyasında husumeti yalnızca —– yöneltildiğini, ne var ki ——- tarihli tensip zaptında şirketin tasfiye sonu ——- terkin edildiği, —— olduğu ancak davanın sadece —– aleyhine açıldığı anlaşılmakla tasfiye sonucu sicilden terkin edilen şirketin ihyası talepli davaların —— yanı sıra tasfiye memuruna da yöneltilmesi zorunlu olmakla 2 haftalık kesin süre içinde tasfiye memuru aleyhine ihya davası açılıp mahkeme dosyası ile birleştirilmesinin talep edilmesi, aksi halde eksik hasımla dava açıldığının kabulü ile karar verileceği hususu ihtar edildiğini, bu nedenle huzurdaki davanın açıldığını belirterek iş bu davanın ——sayılı dosyası ile birleştirilmesini talep ve dava etmiştir.
İNCELEME ve GEREKÇE :
Dava hukuki niteliği itibariyle şirketin ihyası isteminden ibarettir.
6100 Sayılı HMK.’nın 166. maddesi uyarınca, aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda davanın her aşamasında talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir. Birleştirme kararı ikinci davanın açıldığı mahkemece verilir. Yine aynı maddenin 4. fıkrası uyarınca, davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da birini hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması durumunda bağlantı var sayılır.
——– Sayılı dosyası incelendiğinde, iş bu dava dosyasındaki uyuşmazlık konusu ve taraflarının aynı olduğu, dosyanın halen derdest olduğu, davanın mahkememizdeki davadan daha önce açılmış olduğu görülmüştür.
Mahkememiz dosyasında tasfiye memuruna yöneltilen davanın sicile yöneltilen dava ile birlikte görülmesinin zorunlu olduğu, davalıların zorunlu dava arkadaşı olduğu açıktır.
Bu itibarla, Mahkememizin —- dosyası ile —– dosyasındaki davalar arasında hukuki ve fiili bağlantı bulunduğu anlaşıldığından, davaların birlikte yürütülmesi gerektiğinden ve aşağıdaki şekilde birleştirme kararı verilmiştir.
HÜKÜM:Yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davalar arasında hukuki ve fiili bağlantı bulunması nedeniyle mahkememizin iş bu dava dosyasının ——-Sayılı dosyası ile HMK. m. 166 maddesi gereğince BİRLEŞTİRİLMESİNE,
2-Yargılamanın ——- dosyası üzerinden yürütülmesine,
3-Mahkememiz esasının bu şekilde kapatılmasına,
4-Birleştirme kararının HMK.nun 166/3 maddesi uyarınca derhal mahkemesine bildirilmesine,
Dair, davacı vekili ile davalı vekilinin yüzüne karşı, mahkemeler aynı yargı çevresinde olmakla bu aşamada kesin, esas hükümle birlikte istinaf yasa yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı 23/01/2023