Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/682 E. 2022/988 K. 23.12.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/682 Esas
KARAR NO : 2022/988

DAVA : Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali )
DAVA TARİHİ : 15/09/2022
KARAR TARİHİ : 23/12/2022
Mahkememizde görülmekte olan Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Dava konusu —– 16.09.2022 keşide tarihli, —–çek no.lu, keşidecisi ——vergi numaralı —– olan ve davacı ——- emrine düzenlenen 500.000,00- TL bedelli çekin kaybolduğunu, çekin müvekkilinin yedinde bulunduğu sırada kaybolmuş olduğundan mağduriyete neden olduğunu belirterek açıklanan nedenlerle çekin iptaline karar verilmesini talep etmiştir.
İNCELEME ve GEREKÇE : Dava hukuki niteliği itibariyle TTK’nun 818. maddesi yollamasıyla aynı Kanunun 757-765. maddelerine göre açılmış bir zayi nedeniyle çek iptali davasıdır.Tensip zaptı ile çekin değerinin %15’i tutarında teminatın Mahkememize yatırılması üzerine ödemekten men kararı verilmiş ve bu karar ilgili bankaya bildirilmiştir. Ayrıca—— ilan yaptırılması için gerekli müzekkereler yazılmıştır.Davacı vekili 04/11/2022 tarihli dilekçesi ile, dava konusu çekin bulunduğunu, davadan feragat ettiklerini bildirmiş ve ödemekten men kararının kaldırılması için ilgili bankaya müzekkere yazılmasını talep etmiştir.Davacı vekilinin vekaletnamesinin kontrolünde davadan feragate yetkili olduğu anlaşılmıştır.6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 307 ve devamı maddelerinde düzenlenen feragat, davacının talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir. Aynı Kanunun 309. maddesinde “Feragat ve kabul, dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır. Feragat ve kabulün hüküm ifade etmesi, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir. Kısmen feragat veya kabulde, feragat edilen veya kabul edilen kısmın, dilekçede yahut tutanakta açıkça gösterilmesi gerekir. Feragat ve kabul, kayıtsız ve şartsız olmalıdır.” düzenlemesi bulunmaktadır. Hiç kimse kendi lehine olan bir davayı açmaya zorlanamayacağı gibi (HMK m. 24), davacı da açmış olduğu bir davayı sonuna kadar takip etmeye zorlanamaz. Bu itibarla, feragatin hüküm ifade etmesi, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı olmadığından ve somut davada davacı vekili yazılı beyanı ile usulüne uygun şekilde davadan feragat ettiğini beyan ettiğinden, incelenen vekaletnamesinde feragat etmeye yetkisinin bulunduğu anlaşılmakla açılan davanın feragat nedeniyle reddine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere:
1-Davanın feragat nedeniyle REDDİNE,
2-Alınması gerekli 80,70-TL harç peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Karar kesinleştiğinde mahkememizce 16/09/2022 tarihinde verilen ödemeden men kararının kaldırılmasına, ilgili bankaya müzekkere yazılmasına,
5-Karar kesinleştiğinde HMK 392/2. Maddesi gözetilerek yatırılan teminatın iadesine,
6-Artan gider avansı bulunması halinde karar kesinleştiğinde gider avansının davacıya iadesine,Dair, dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda kararın davacı tarafa tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere karar verildi.