Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/507 E. 2023/31 K. 17.01.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2022/507 Esas
KARAR NO : 2023/31
DAVA: Sıra Cetveline İtiraz (İflas Tasfiyesinde Düzenlenen Sıra Cetveline Yönelik Kayıt Kabul Ve Terkin Talebi (İİK 235))
DAVA TARİHİ : 07/07/2022
KARAR TARİHİ: 17/01/2023

Mahkememizde görülmekte olan Sıra Cetveline İtiraz (İflas Tasfiyesinde Düzenlenen Sıra Cetveline Yönelik Kayıt Kabul Ve Terkin Talebi (İİK 235)) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,

GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkil banka ile borçlu müflis şirket——–arasında 11/09/2015 tarihli ve 2.000.000,00-TL bedelli —– imzalamış ve iş bu sözleşmelere istinaden borçlu müflis şirkete kredi kullandırıldığını, davalı müflis şirket, kredi borcunu zamanında ödemediğinden dolayı kredi kartı hesabı kat edilerek tüm borcu muaccel hala getirilmiş ve borçlu aleyhine hesap kat ekstresini içeren —– yevmiye numaralı ihtarnamesi keşide edildiğini, davalı müflis şirket kendisine verilen süre içerisinde borcunu ödemediğini, davalı müflis şirket hakkında——- tarihinde iflas kararı verildiğini, davalı müflis firmanın 03/05/2017 iflas tarihi itibariyle müvekkil bankaya (fazlaya ilişkin talep hakkımız saklı kalmak koşulu ile) 12.450,00-TL Anapara, 28.246,18-TL faiz, 1.412,31-TL —– vekalet tutarı olmak üzere toplam 44.502,79 TL nakit , depo edilecek tutar ise 7.380,00 TL olmak üzere sonuç olarak genel toplamda 51.882,79-TL borcu bulunmadığını, davalı müflis firmanın iflas etmesi üzerine; —– dosyası açıldığını, davalı müflis şirketin müvekkil bankaya olan borçları sebebiyle 10/04/2018 tarihinde—– dosyasına tarafımızca başvurulmuş ve başvurumuz 150. sayılı kayıt numarasını aldığını, —– tarafından talep sahibi masadan 107.700,08 TL alacak talebinde bulunulduğunu, bu sebeple haklı davanın kabulüne karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı müflis şirkete tebligatın yapıldığı, davalının cevap dilekçesi ibraz etmediği görülmüştür.

DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava; Hukuki niteliği itibariyle alacağın iflas masasına kaydına ilişkindir.
—– cevabi yazısında —— dosyasında ——— dosyasından 03.05.2017 günü saat 17.49′ dan itibaren iflasına karar verilen ve müdürlüğümüzün —– sayılı dosyası ile iflas tasfiye işlemlerine başlanılan müflis ——- iflas masasında;
Müflis şirketin tasfiyesinin İİK’nun 218. Maddesi uyarınca Basit Tasfiye olarak yapılmasına karar verilmiştir. ——– gerçekleştirilen bir toplantı olup basit tasfiyede İkinci Alacaklılar Toplantısı yapılmamaktadır. Aynı şekilde—— teşekkülü Adi Tasfiyede söz konusu olup Basit Tasfiyede——-oluşturulması mümkün bulunmamaktadır.
Müflis şirket hakkında verilen iflas kararı kesinleşmemiştir. Tasfiye resen müdürlüğümüzce yürütülmektedir.
Mahkemeniz dosyası davacı tarafı müflis masasına ——-Kayıt numarası ile 107.700,08 TL. alacak kayıt talebinde bulunmuş olup —— tanzim olunan sıra cetvelinde talep edilen alacak bedelinin tamamı reddedilmiştir.
Mahkemeniz dosyası davacı tarafı müdürlüğümüz dosyasına tebliğ gideri depo etmiş olup tanzim olunan sıra cetveli ilanı ve alacak hakkındaki karar —– tarihinde tebliğ edilmiştir.
Müflis masasında tanzim edilen sıra cetveli —- tarihli ——— ayrı ayrı yayınlanmıştır.” şeklinde cevap verildiği görülmüştür.
İcra ve İflas Kanunu’nun 142. maddesi gereğince alacaklılar sıra cetvelinin bir suretinin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren yedi gün içinde sıra cetveline şikâyet yoluna başvurabilirler veya sıra cetveline itiraz davası açabilirler. Sıra cetveline karşı yedi gün içinde hiçbir şikâyet ve itiraz (İİK m. 142) yapılmazsa sıra cetveli kesinleşir ve ancak bundan sonra (kesinleşen) sıra cetveli gereğince paraların paylaştırılmasına geçilebilir. Buna karşılık, yedi gün içinde sıra cetveline karşı (icra mahkemesinde) şikâyet veya (mahkemede) itiraz yoluna başvurulursa, paylaştırma işleminin sonuçlanmasına kadar durdurulması ve sıra cetvelinin kesinleşmesine kadar beklenmesi gerekir. Ancak, sıra cetvelinde hak sahibi görünen her alacaklı, banka teminat mektubu karşılığında, kendisine ödeme yapılmasını isteyebilir (İİK m. 142/a).
Sıra cetveline karşı koymak isteyen alacaklı (bu konudaki takip hukuku kurallarının yanlış uygulandığını iddia etmeyip) sıra cetveline alınmış olan bir alacaklının alacağına veya onun sırasına (veya hem alacağına hem de onun sırasına) itiraz etmek istiyorsa, o zaman sıra cetveline karşı, mahkemede itiraz yoluna başvurması, yani o alacaklıya karşı genel mahkemede dava açması gerekir –
Sıra cetveline itiraz davası açma süresi yedi gündür. Bu süre, sıra cetvelinin itiraz eden alacaklıya tebliğinden itibaren başlar. Kanunda belirtilen süre hak düşürücü süre olup, taraflarca ileri sürülmese bile, mahkemece kendiliğinden incelenmesi, süresinde açılmayan davanın esasa girilmeden reddedilmesi gerekir ———
Somut uyuşmazlıkta,—- tarafından sıra cetveli ve derece kararının davacı vekiline 18/05/2022 tarihinde tebliğ edildiği, davanın 07/07/2022 tarihinde açıldığı anlaşılmakla davanın hak düşürücü sürede açılmadığı gözetilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.

H Ü K Ü M : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Dava şartı yokluğundan HMK 114/2 ve 115/2 maddeleri uyarınca davanın usulden reddine,
2-Davacı tarafından dava açılırken yatırılan 179,90-TL başvurma harcı, 80,70-TL peşin harcın hazineye irad kaydına,
3-Davacı tarafından sarfedilen yargılama giderinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4- Davalı tarafından yapılan yargılama gideri bulunmadığından bu konuda karar verilmesine yer olmadığına,
5- Kullanılmayan gider avansının karar kesinleştikten sonra talep halinde yatırana iadesine,
Dair; karar davacı vekilinin yüzüne, davalının yokluğunda gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içinde İstinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı.
17/01/2023