Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/498 E. 2023/182 K. 08.03.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2022/498 Esas
KARAR NO: 2023/182
DAVA: Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ: 04/07/2022
KARAR TARİHİ: 08/03/2023

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,

GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA, SAVUNMA ve DOSYA KAPSAMI:Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkil firma —— adresindeki —- hırsızlık olayı —- tarihinde tahmini olarak 23.00 saatlerinde gerçekleştiği, —- müvekkil firma yetkilisi —— haber verilmesiyle öğrenildiğini, —— tarihli olay yeri tespit formunda aktırılan bilgiye göre iş yeri adresinin girişinin sağ tarafındaki camın kırılması marifetiyle müvekkile ait iş yerine hırsızların girdiği tespit edildiğini, Müvekkiline ait iş yerinde bulunan tüm ofis malzemeleri ile birlikte ——- gereği tacirler tarafından tutulması gereken tüm ticari defter, belge ve kayıtlar da çalındığını, söz konusu hırsızlık olayı nedeniyle iş yerinden —–çalındığını belirterek, müvekkili—-yevmiye, kebir ve envanter defterleri ile,—— yıllarına ait envanter defterlerinin hırsızlık sonucu zayi olduğu belirlendiğinden bu defterler ve belgeler için TTK 68.maddesi uyarınca zayi belgesi verilmesine karar verilmesini talep etmiştir.

İNCELEME ve GEREKÇE :
Dava, TTK’nın 82/7. Maddesi gereğince zayi belgesi verilmesi talebine ilişkindir.
Bilindiği gibi TTK. m. 82/7’de:”Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir.” zayi belgesi verilme şartları düzenlenmiştir. TTK. m.82/7’de hangi hallerde zayi belgesi verilebileceği ve süresi belirtilmiş olup, davacının zayi belgesi talep edebilemesi için davayı zıyaı öğrendiği tarihten 30(otuz) gün içinde açması ve zayi olan belgenin korunması için gerekli dikkat ve özeni göstermiş olması, belgenin onun iradesi dışında ve elinde olmayan bir nedenle zayi olmuş olması gerekmektedir.
Davacı dilekçesinde ——- adresine hırsızlık olayının gerçekleştiğini hırsızlık olayını —– tarihinde öğrendiğini, söz konusu hırsızlık olayında defterlerin çalındığını bildirmiştir.
Açılış kapanış tasdikleri için noterliğe yazılan müzekkere cevaplarına göre —– yevmiye, kebir ve envanter defterleri ile, —- yıllarına ait envanter defterlerinin mevcut olduğu anlaşılmıştır. Mevcudiyeti ispatlanan bu defterlerin zayi olduğu kabul edilerek aşağıdaki şekilde kabul hükmü kurulmuştur.
Dava dilekçesinde bahsi geçen—–yevmiye, kebir ve envanter defteri yönünden ise ilgili noterliğin bildirilmemiş olduğu, devam edecek araştırmalar sebebiyle davanın sürüncemede kalmaması amacıyla dosyanın tefrikine, bu üç defterin zayi istemi yönünden yargılamanın mahkememizin —-sırası üzerinden devam edilmesine karar verilmiştir.

HÜKÜM:Yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın KABULÜ ile davacı———- defterlerinin hırsızlık sonucu zayi olduğu belirlendiğinden bu defterler ve belgeler için TTK 68.maddesi uyarınca ZAYİ BELGESİ VERİLMESİNE ,
2-Davacının —– defterlerine ilişkin zayii davasının Mahkememizin——sayılı dosyası üzerinden yürütülmesine,
3- Alınması gerekli 179,90-TL harçtan davacı tarafından peşin olarak yatırılan 80,70-TL peşin harcın mahsubu ile bakiye 99,20-TL’nin davacıdan tahsili ile hazineye irad kaydına,
4- Davacı tarafından yapılan yargılama giderinin kendi üzerinde bırakılmasına,
5- Kullanılmayan gider avansının karar kesinleştikten sonra talep halinde yatırana iadesine,
Gerekçeli kararın taraf vekillerine tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içinde İstinaf Kanun yolu açık olmak üzere davacı vekilinin yüzüne karşı oy birliği ile verilen karar açıkça okundu, usulen anlatıldı. 08/03/2023