Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/167 E. 2022/275 K. 24.03.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/167 Esas
KARAR NO : 2022/275

DAVA : Ticari Şirket (Pay Defteri Kaydına İlişkin)
DAVA TARİHİ : 09/03/2022
KARAR TARİHİ : 24/03/2022

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Pay Defteri Kaydına İlişkin) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA, SAVUNMA ve DOSYA KAPSAMI:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkilinin,——– %25 (1000 adet pay)— tamamını davalıya devrettiğini, müvekkilinin bu hisse devrinin — karar defteri ile pay defterine geçirilmesini, —– edilmesini dava dışı ——-olarak talep ettiğini, bu talebin yerine getirilmediğini, müvekkilin bu istemi yerine getirilmeyince, —– dosya ile —–Toplantısına çağrılması istemiyle dava açıldığını, açılan dava ———- tarihli raporunda ————- yapılamadığını, TTK. 595/7 gereği devir alan ———– sayılabileceğini görüş olarak bildirdiğini, ancak——— talebi reddettiğini belirterek, ——————- dosyasıyla birleştirilmesine, müvekkil tarafından devredilmiş olan şirket hisselerinin davalı adına pay defterine işlenmesi ve karar defterine geçirilmesine—–ve ilanına karar verilmesini, yargılama gideri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
İNCELEME ve GEREKÇE :
Dava hukuki niteliği itibariyle davacı tarafından devredilmiş olan şirket hisselerinin davalı adına pay defterine işlenmesi isteminden ibarettir.
6100 Sayılı HMK.’nın 166. maddesi uyarınca, aynı yargı çevresinde yer ——– mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda davanın her aşamasında talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir. Birleştirme kararı ikinci davanın açıldığı mahkemece verilir. Yine aynı maddenin 4. fıkrası uyarınca, davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da birini hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması durumunda bağlantı var sayılır.
—– Sayılı dosyası incelendiğinde, davalı olarak —– hisselerinin —– devredildiğinin tespiti isetnmiştir. —- dosyasında—–davacı tarafa …— yöneltilmiş birleştirme istemli dava açması için süre verilmiş olduğu görülmüştür. Eldeki iş bu davanın, birleştirme istemli olarak bu taleple açıldığı görülmüştür.
Tüm dosya kapsamı incelendiğinde, —— dosyası ile —– Sayılı dosyasındaki davalar arasında hukuki ve fiili bağlantı bulunduğu anlaşıldığından, HMK. m. 30’daki usul ekonomisi ilkesi de dikkate alınarak, davaların birlikte yürütülmesinin uygun olacağı sonucuna varılmış ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:Yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davalar arasında hukuki ve fiili bağlantı bulunması nedeniyle mahkememizin iş bu dava dosyasının —– Sayılı dosyası ile HMK. m. 166, TTK 448/2 maddeleri gereğince BİRLEŞTİRİLMESİNE,
2-Yargılamanın——Sayılı dosyası üzerinden yürütülmesine,
3-Mahkememiz esasının bu şekilde kapatılmasına,
4-Birleştirme kararının HMK.nun 166/3 maddesi uyarınca derhal mahkemesine bildirilmesine,
Dair, tarafların yokluğunda, mahkemeler aynı yargı çevresinde olmakla bu aşamada kesin, esas hükümle birlikte istinaf yasa yolu açık olmak üzere dosya üzerinden verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.