Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/1017 E. 2023/196 K. 15.03.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2022/1017 Esas
KARAR NO: 2023/196
DAVA: Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ: 21/12/2022
KARAR TARİHİ: 15/03/2023

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,

GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA, SAVUNMA ve DOSYA KAPSAMI:
Davacı—–dava dilekçesinde özetle; yetkilisi olduğu dava dışı ———-kararının zayi olduğunu belirterek zayi belgesi verilmesini talep etmiştir.

İNCELEME ve GEREKÇE :
Talep, ortaklar kurulu kararının zayi olduğunun tespiti istemlidir.
Davacıya açıklama yapması için süre verilmişse de, defterlerin hangi yıla ait olduğu net olarak açıklanmamış,—— yılından bu yana gayri faal olan şirketin o tarihten bu yana defterlerinin kayıp olduğu belirtilmiştir.
Bilindiği gibi TTK. m. 82/7’de:”Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren otuz gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir.” zayi belgesi verilme şartları düzenlenmiştir. TTK. m.82/7’de hangi hallerde zayi belgesi verilebileceği ve süresi belirtilmiş olup, davacının zayi belgesi talep edebilmesi için davayı zıyaı öğrendiği tarihten 30 gün içinde açması ve zayi olan belgenin korunması için gerekli dikkat ve özeni göstermiş olması, belgenin onun iradesi dışında ve elinde olmayan bir nedenle zayi olmuş olması gerekmektedir.
Somut olayda davacı, hak düşürücü süre içinde dava açtığını ortaya koyabilmiş değildir. Bu sebeple, eldeki davanın 30 günlük hak düşürücü süre içerisinde açılmadığı anlaşıldığından hak düşürücü süreden reddi gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.

HÜKÜM:Yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın HMK 114,115 maddeleri uyarınca usulden REDDİNE,
2- Alınması gerekli harç tam alındığından ayrıca harç alınmasına yer olmadığına,
3- Davacı———tarafından yapılan yargılama giderinin kendi üzerinde bırakılmasına
4- Kullanılmayan gider avansının karar kesinleştikten sonra talep halinde yatırana iadesine,
Gerekçeli kararın taraf vekillerine tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içinde İstinaf Kanun yolu açık olmak üzere davacının yüzüne karşı oy birliği ile verilen karar açıkça okundu, usulen anlatıldı. 15/03/2023