Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/95 E. 2021/601 K. 20.04.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/95 Esas
KARAR NO : 2021/601

DAVA : Konkordato (Adi Konkordatodan Kaynaklanan (İİK 285 İla 308/h))
DAVA TARİHİ : 01/02/2021
KARAR TARİHİ : 16/04/2021

Mahkememizde görülmekte olan Konkordato (Adi Konkordatodan Kaynaklanan (İİK 285 İla 308/h)) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA, SAVUNMA ve DOSYA KAPSAMI: Davacılar vekili tarafından konkordato tasdikine ilişkin talepte bulunulduğu, öncelikle yararlarına İİK 287. madde uyarınca 3 aylık geçici mühlet verilmesi, devamında İİK 289. maddesi çerçevesinde bir yıllık kesin mühletin verilerek nihai aşamada konkordatonun tasdikinin talep edildiği anlaşılmıştır.
İNCELEME ve GEREKÇE :
Dava, İİK.nun 285 vd maddelerine dayalı olarak açılan konkordato taleplidir.
Davacıların dava dilekçesi ve ekleri incelenmiş, İİK’nun 7101 sayılı kanunla değişik 286.maddesine göre istenen belgelerin dava dilekçesi ekinde şekli olarak mevcut olduğu anlaşılmakla davacılar lehine —- tarihli ara kararla — mühlet kararı verilmiş, geçici mühlet süresi içerisinde İİK 294-295-296 ve 297.maddelerinin uygulanmasına, şirket aleyhine ihtiyati haciz ve muhafaza işlemlerinin yapılmasının tedbir yoluyla durdurulmasına, şirkete, şirketin mali yapısı göz önüne alınarak bir konkordato komiserinin atanmasına, atanan komiserlere şirketin defterlerini tutarak projenin incelenmesi, şirketin faaliyetlerine nezaret etmeleri ve kanundan kaynaklanan diğer görevleri yapmak suretiyle rapor düzenlemeleri görevi verilmiştir.
Verilen geçici mühlet kararı, tedbirler ve atanan komiserler ile ilgili gerekli ilanlar yapılmış ve ilgili kurumlara gerekli bilgiler verilmiştir.
Davacılar tarafından gerekli iflas avansı ve konkordato gider avansı verilen süre içerisinde dosyaya yatırılmıştır.
Davacılar vekili — havale tarihli dilekçesi ile; davacıların konkordato talebinin, ortağı oldukları dava dışı——– ile birlikte değerlendirilmesi gerektiği gerekçesiyle davadan feragat ettiklerini beyan ederek, feragat doğrultusunda karar verilmesini talep etmiştir. Davacılar vekilinin feragat konusunda vekaletnamesinde yetki olduğu görülmüştür. Belirlenen günde duruşma açılmış hazır bulunanların beyanları alınmıştır.
HMK.307.ve 309 ile 311.maddeleri gereğince feragat davayı kesin hüküm gibi sonuçlandıran taraf işlemlerinden olup, hüküm ifade edebilmesi için karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine de bağlı değildir. Öte yandan İİK.nun 292. Madde hangi hallerde iflas verileceğini düzenlenmiştir. Davacılardan——TTK 12 bağlamında tacir sayılan kişilerden olduğu açıktır. Bu nedenle bu davacı yönünden, davadan feragat de edilmiş olsa iflas koşullarının oluşup oluşmadığına bakmak gerekir. Yasanın düzenleniş şekli ve konkordato kurumunun maksadı da göz önüne alındığında, borca batık olmayan,—- olarak tespit edilen davacı — gerektirir hiçbir koşul bulunmamaktadır.
Açıklanan sebeplerle, davacıların davasının feragat sebebiyle reddine karar verilmiştir. aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:Yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davacıların kesin mühlet ve konkordato taleplerinin FERAGAT SEBEBİYLE REDDİNE;
2-Davacılardan ——– iflasa tabi kişilerden olduğu ancak iflas koşullarının oluşmadığı anlaşıldığından İFLAS VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA;
3-Tüm konkordato tedbirlerinin kaldırılmasına, konkordato komiserinin görevlerine son verilmesine,
4-Tedbirlerin ve kesin mühletin kaldırılmasına ilişkin kararın —— resmi ilan portalında ilanına, masrafın gider avansından karşılanmasına,
5-İİK’nun 288/3 maddesi uyarınca gerekli kurumlara bildirimlerin yapılmasına.
6- Alınması gerekli harç peşin alındığından ayrıca harç alınmasına yer olmadığına,
7- Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin davacının üzerine bırakılmasına,
8- Kullanılmayan gider avansının karar kesinleştikten sonra talep halinde yatırana iadesine,
Gerekçeli kararın taraf vekillerine tebliğinden itibaren 10 gün içinde İstinaf Kanun yolu açık olmak üzere, davacılar vekili ve huzurda bulunan alacaklı olduklarını beyan eden vekillerin yüzüne karşı oy birliği ile verilen karar açıkça okundu, usulen anlatıldı