Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/841 E. 2023/68 K. 24.01.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2021/841 Esas
KARAR NO: 2023/68
DAVA: Tazminat (Şirket Yöneticilerinin Sorumluluğundan Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ: 07/12/2021
KARAR TARİHİ: 24/01/2023
Mahkememizde görülmekte olan Tazminat (Şirket Yöneticilerinin Sorumluluğundan Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA, SAVUNMA ve DOSYA KAPSAMI:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; davalıların işlem ve eylemleri ile müvekkilin ortağı bulunduğu dava dışı ——- menkul ve gayrimenkulleri gerçek rayiç değerleri üzerinden sattıkları halde gerçek satış bedellerini gizlediklerini, bu şekilde aradaki farkı uhdelerinde bıraktıklarını, hatta bu bedellerden bazılarını şirkete aktarmış olmalarına rağmen alacaklı gibi icra takibi yaptıklarını, bu şekilde şirkete ait mal varlığını uhdesine geçirdiklerini, bu nedenle bu bedellerin davalılardan işlem tarihleri esas alınarak miktarının belli olmaması nedeniyle dava dışı —- doğrudan zararlarının tespit edilerek şimdilik ———-ticari kredilere uyguladığı temerrüt faizi ile birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsili ile şirkete ödenmesine, şirket adına işlem yapmak üzere müvekkiline yetki verilmesine, müvekkilinin doğrudan zararının tespit edilerek belirsiz alacak davası olarak şimdilik —– yıllık ticari kredilere uyguladığı temerrüt faizi ile birlikte işlem tarihlerinden itibaren davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsili ile müvekkile ödenmesine, yargılama gideri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı —– cevap dilekçesinde özetle; müvekkilinin söz konusu olayda mağdur olduğunu, diğer davalı ——- müvekkilinin birlikte hareket etmediğini, aksine aralarında husumet olduğunu belirterek, açılan davanın kendi müvekkili açısından reddini, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davacıya yükletilmesini talep etmiştir.
İNCELEME ve GEREKÇE :
Dava; Hukuki niteliği itibariyle şirket yöneticilerinin sorumluluğundan kaynaklanan tazminat isteminden ibarettir.
6100 Sayılı HMK.’nın 166. maddesi uyarınca, aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda davanın her aşamasında talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir. Birleştirme kararı ikinci davanın açıldığı mahkemece verilir. Yine aynı maddenin 4. fıkrası uyarınca, davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da birini hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması durumunda bağlantı var sayılır.
Eldeki davada şirket yöneticisi olan —– karşı husumet yöneltildiği, şirketin tek hissedarı —– vefatından sonra, taşınmazların rayicin altında satılarak şirketin zarara uğratıldığının, davalı—-şirket aleyhine icra takibi yaparak takibi kesinleştirdiği ve şirketin zarara uğratıldığı iddia edilmiştir. Birleştirilmesi istenen —–dosyasında da davalı —— husumet yöneltilerek, şirket taşınmazlarının kira gelirlerinin şirket hesabına aktarılmadığı ve haricen tahsilatlarla şirket aktifi azaltılarak şirketin zarara uğratıldığı ileri sürülmüştür.
Yöneticilerin sorumlu olduğu yıllar, yapılan işlemlerin tarihleri, incelenecek şirket kayıtlarının aynı döneme ve aynı kişilere ait oluşu sebebiyle, birleştirme isteminde hukuki yararın mevcut olduğu, davaların birlikte görülmesinin usul ekonomisi gereği isabetli olacağı anlaşılmıştır.
Tüm dosya kapsamı incelendiğinde,—- dava tarihli Mahkememizin — dosyası ile—- dava tarihli ——–dosyasındaki davalar arasında hukuki ve fiili bağlantı bulunduğu anlaşıldığından, HMK. m. 30’daki usul ekonomisi ilkesi de dikkate alınarak, davaların birlikte yürütülmesinin uygun olacağı sonucuna varılmış ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:Yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davalar arasında hukuki ve fiili bağlantı bulunması nedeniyle mahkememizin iş bu dava dosyasının ——– Sayılı dosyası ile HMK. m. 166, TTK 448/2 maddeleri gereğince BİRLEŞTİRİLMESİNE,
2-Yargılamanın ——— üzerinden yürütülmesine,
3-Harç eksikliğinin, yargılamanın devam edileceği Mahkemece değerlendirilmesine,
4-Mahkememiz esasının bu şekilde kapatılmasına,
5-Birleştirme kararının HMK.nun 166/3 maddesi uyarınca derhal mahkemesine bildirilmesine,
Dair, davacı vekili ile davalı vekilinin yüzüne karşı, mahkemeler aynı yargı çevresinde olmakla bu aşamada kesin, esas hükümle birlikte istinaf yasa yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı 24/01/2023