Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/788 E. 2022/617 K. 20.09.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO: 2021/788 Esas
KARAR NO : 2022/617

DAVA : Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız))
DAVA TARİHİ:15/11/2021
KARAR TARİHİ :20/09/2022
Mahkememizde görülmekte olan Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız)) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkili şirketin emrine yazılan, ciro yolu ile müvekkil şirkete intikal eden bilgileri verilen çekler çalınmış ve ortadan kaybolduğunu, bu hususa ilişkin tarafımızca —-suç duyurusunda bulunulduğunu, Müvekkili şirketin merkezinin bulunduğu adreste çalışan— hırsızlık ve dolandırıcılık eylemlerinde bulunmasının ardından şirket merkezinde inceleme yapılmış ve şüphelinin— olduğu için erişim sağladığı—aşağıda niteliklerini belirteceğimiz çeklerin ortadan kaybolduğunu,— sayılı dosyaları ile soruşturmalar devam ettiklerini, —-bedelli çeklerin meşru hamili müvekkil şirket olup söz konusu çekler kaybolduğunu, zayi edilen çeklerin üçüncü şahısların ellerine geçmesi halinde müvekkil mağdur olacaktır. Bu nedenle kötü niyetli üçüncü kişilerin haksız şekilde yararlanarak sebepsiz zenginleşmesine mahal vermemek ve müvekkilin mağdur olmaması için ihtiyati tedbir kararı verilerek ödeme yasağı konulmasına (çek teminat bedeli vs) ve çeklerin kayıp nedeniyle iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava; Hukuki niteliği itibariyle,— seri nolu çeklerin zayii nedeniyle iptaline ilişkindir.Davacı vekili tarafından sunulan — tarihli dilekçesi ile, dava konusu haklarından feragat ettiğini, feragat beyanı doğrultusunda karar verilmesini talep etmiştir.492 Sayılı Harçlar Kanunun 22. Maddesi uyarına ,”(1) Davadan feragat veya davayı kabul ve sulh, muhakemelenin ilk celsesinde vuku bulursa, karar ve ilam harcının üçte biri, daha sonra olursa üçte ikisi alınır.”Vekaletnamelerin kontrolünde davacı vekilinin davadan feragate yetkili oldukları anlaşılmıştır. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 309. maddesinde “Feragat ve kabul, dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır. Feragat ve kabulün hüküm ifade etmesi, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir. Kısmen feragat veya kabulde, feragat edilen veya kabul edilen kısmın, dilekçede yahut tutanakta açıkça gösterilmesi gerekir. Feragat ve kabul, kayıtsız ve şartsız olmalıdır.” düzenlemesi bulunmaktadır. Bu itibarla, açılan davadan feragat edilmiş olduğundan, yukarıda açıklanan hüküm nedeniyle davanın reddine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere:
1-Davanın feragat nedeni ile REDDİNE,
2-Alınması gerekli —harcın –oranında hesaplanan — harçtan, davacı tarafından dava açılırken peşin olarak yatırılan — harçtan mahsubu ile artan —davacıdan tahsili ile —
3-Davacı tarafından yapılan giderlerin üzerinde bırakılmasına,
4-Artan gider avansı ve teminatın karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,Dair; karar tarafların yokluklarında gerekçeli kararın tebliğinden itibaren— haftalık süre içinde İSTİNAF yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı.