Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/722 E. 2021/1157 K. 25.10.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/722 Esas
KARAR NO : 2021/1157
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 19/10/2021
KARAR TARİHİ : 25/10/2021

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; —— —şirkete —–yılında —- çekilmiş herhangi — isteyen birileri olunca —- sözlü sözleşme uyarınca devredildiğini, yasal mevzuat hükümlerine uygun devir yapılmasının unutulduğunu, 2017 yılından sonra yaşanılan maddi, manevi sorunlar nedeniyle bu şirketin varlığının unutulduğunu, bu tarihler arasında yaşanılan maddi, manevi sorunlara —-ayında—- aranmak suretiyle işbu şirketin varlığından yeniden haberdar olduğunu, konuya ilişkin —— tarafından bahsi—- sürdürülen —- başladığını öğrendiğini,——— herhangi bir faaliyeti olmadığından hiç kimseye bu şirketle ilgili yetki verilmediğini, yaptığı araştırmalar —– verildiğinin tespit edildiğini, bu şâhısa hiçbir şekilde yetki verilmediği —-kendisi tarafından verildiğinin sorulup,—- anlaşılacağı üzere aynı tutarlı — olduğunu, bahsi geçen mükelleflerin— edildiğinin tespit edildiğini, —— olduğunu, — tanıdığını, eski — olduğunu, —yaşadığını, alış satışın kendisi tarafından yapılmadığını, kesilen faturaların sebebinin bilinmediğini, konuya ilişkin sorunun— sorulduğunu, ancak doyurucu bir cevap alamadıklarını, bu kapsamda —-kendisinden alındığını, ancak — bulunmadığını beyan ettiğini, alınan yasal defter —- yapılan görüşmelerinde — bulunmadığından haberdar olduğunu, konuya ilişkin yapılan araştırmalarda — bu nedenle Karar Defteri,— dair davacı tarafa zayi belgesi verilmesini talep etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava, hukuki niteliği itibariyle TTK 82/7 maddesi uyarınca, davacı şirketin karar defteri/alış satış belgelerinin zayi olduğundan bahisle açılan zayi davasıdır.
Bilindiği gibi TTK. m. 82/7’de:”Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir.” zayi belgesi verilme şartları düzenlenmiştir. TTK. m.82/7’de hangi hallerde zayi belgesi verilebileceği belirtilmiş olup, davacının zayi belgesi talep edebilemesi için zayi olan belgenin korunması için gerekli dikkat ve özeni göstermiş olması, belgenin onun iradesi dışında ve elinde olmayan bir nedenle zayi olmuş olması gerekmektedir.
Davacı şirket yetkilisi şirketin varlığını kurduktan sonra unuttuğunu, ——- kurduğu şirketi yeniden hatırladığını, muhasebecisi ile görüştüğü halde dava konusu belgelerin bulunmadığını beyan ederek zayi davası açmıştır.. Bu itibarla basiretli bir tacirin saklamakla mükellef olduğu ticari defter ve —gereken özen ve ihtimamın gösterilmesi gerektiği, davacının var olduğu iddia edilen defterini/belgelerini ise bu özen ve yükümlülüğünün ihlali sonucu kaybettiği anlaşılmıştır. Zira belgelerin nasıl kaybolduğunu, belgelerin muhasebecide mi olduğunu dahi bilmediği, kurduğu şirketin varlığını unuttuğunu beyan ettiği, davacının bu itibarla özen yükümlülüğünü ihlal ettiği ve davasını ispatlayamadığı, TTK 82/7 maddesi gereği zayi kararı verilmesi koşullarının oluşmadığı kanaatine varılmıştır. Davacı tacirin, basiretli bir tacir olarak ticari defter—- muhafaza etmesi ve korunması için gerekli tüm tedbirleri alması gerektiği, davacının bu hususta basiretli bir tacir gibi davranmadığı anlaşılmaktadır. Nitekim bu hususta —- Sayılı ilamı, —- Sayılı ilamı gibi benzer mahiyette bir çok karar bulunmaktadır.
Tüm dosya kapsamı, toplanan deliller, —– davanın TTK 82/7 uyarınca açılan karar defteri ve alış satış belgelerinin kaybolmasına ilişkin zayi belgesi verilmesi isteminden ibaret olduğu, kanunen sınırlı olarak sayılmayan ancak davacının özen yükümlülüğünü ihlali anlamına gelmeyecek deprem,sel,yangın,doğal afet gibi irade dışı sebeplerle zayi belgesi istemli dava açılabileceği, davacının gerekli özen yükümlülüğünü yerine getirdiği halde belgelerin kaybolduğunu ispatlayamadığı, TTK 82/7 uyarınca zayi kararı verilmesi koşullarının oluşmadığı kanaatine varılmış olmakla davanın reddine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM:Yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın REDDİNE,
2-Alınması gereken harç peşin alındığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafça yatırılmış olan gider avansı artan bakiyesinin, karar kesinleştiğinde HMK. 333. maddesi uyarınca davacıya iadesine,
Dair, dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere oy birliği ile karar verildi.