Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/71 E. 2021/423 K. 16.03.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/71 Esas
KARAR NO : 2021/423
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 29/01/2021
KARAR TARİHİ : 16/03/2021

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı dava dilekçesinde özetle; Davacı şirketin 2017 yılına ait yevmiye, kebir ve envanter defterlerinin mali müşavir ofisinden şirket adresine gelirken bindiği takside unuttuğunu, taksinin telefonu ve adresini bilmediklerinden dolayı da 2017 yılı defterlerine ulaşamadıklarını, söz konusu nedenden dolayı ticari faaliyetle ilgili ileride sorunlar çıkmaması adına ve ticari faaliyetlerinin devam ettirebilmesi adına, ——— yılına ait yevmiye, kebir ve ———— zayi olduğuna dair zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava; Hukuki niteliği itibariyle TTK’nın 82/7. Maddesi uyarınca 2017 yılı defterlerinin kaybından ——–belgesi verilmesi talebi isteminden ibarettir.
TTK’nın 82/7. maddesi: “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; —– sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir.” hükmünü haizdir. Mahkememizce ———- tarihli duruşmada davacı şirket yetkilisine ——— hangi tarihte öğrenildiği sorulmuş, davacı şirket yetkilisi defterlerini 2018 yılında kaybettiğini beyan etmiştir. Dava ise 15 günlük hak düşürücü süreden çok sonra 2021 yılında açılmıştır. Bu nedenle davanın hak düşürücü sürenin geçirilmiş olması sebebiyle reddi gerekmiştir.
Aksi halde dahi; bilindiği üzere, zayi belgesi verilmesi davaları sonuçları itibariyle sadece davacı taraf yönünden değil, davada taraf olmayan kimseler bakımından da sonuç doğuran dava türlerindendir. TTK 82/7. Maddesinde zayi sebepleri, yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık gibi sınırlı olmayan sebeplerle sayılmıştır. Davacı şirket yetkilisi ise şirket defterini takside unuttuğunu beyan etmiştir. Bu itibarla basiretli bir tacirin saklamakla mükellef olduğu ticari defter ve —— özen ve ihtimamın gösterilmesi gerektiği, davacının defterini ise bu özen ve yükümlülüğünün ihlali sonucu kaybettiği, TTK 82/7 maddesi gereği zayi kararı verilmesi koşullarının oluşmadığı kanaatine varılmıştır. Nitekim benzer nitelikte Yargıtay —-. Sayılı ilamı mevcuttur.
Tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde, davanın TTK’nın 82/7. Maddesi uyarınca açılan zayi davası olduğu, davacının kanunda düzenlenen 15 günlük hak düşürücü süre içerisinde eldeki davayı açmadığı, aksi halde dahi saklamakla mükellef olduğu ticari defterleri için gerekli özen ve ihtimamı göstermediği bu nedenlerle davanın reddi gerektiği anlaşılmış ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:Yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın REDDİNE,
2-Harç peşin alındığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafça yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Karar kesinleştiğinde talep halinde artan gider avansının iadesine,
Dair, Gerekçeli kararın davacıya tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere davacı şirket yetkilisinin yüzüne karşı verilen karar açıkça okundu, usulen anlatıldı.