Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/674 E. 2021/1109 K. 07.10.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2021/674 Esas
KARAR NO : 2021/1109
DAVA: Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ: 01/10/2021
KARAR TARİHİ: 07/10/2021
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Davacı ile eski eşi —- ortağı olduğu, —- yılında bu şirketi icra durumları sebebiyle kapandığı, bu süreden sonra firmayla ilgili herhangi bir işlem yapılmadığı, son dönemde şirketin tasfiyesi yapılabilmesi için karar defterinin araştırıldığı, ancak bulunamadığı, firmanın tasfiye edilmesi ve davacının mağdur olmaması için kaybolan defterlerinin zayii işleminin yapılması için zayii kararı verilmesini talep ettiği görüldü.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
İncelenen dosya kapsamına göre dava; davacının ortağı olduğu şirketin karar defterinin kaybolması nedeniyle,—– maddesi gereğince zayi belgesi verilmesi talebine ilişkindir.
Tüm dosya kapsamı bir bütünlük içinde değerlendirildiğinde; — maddesine göre; zayi belgesi verilmesini defterleri zayi olduğununu iddia eden tacir talep edebilir. Somut olayda, —– ait karar defterinin zayi olması nedeniyle zayi belgesi talep edilmektedir. Davacının bu şirketin ortağı olması ona bu davayı açma ehliyeti tanımaz. Zayi belgesi verilmesi istemli davayı ancak, zayi belgesi verilecek defterin sahibi olan şirket açabilecektir. Davacı ortağın bu davayı açma hususunda aktif husumetinin olmadığı anlaşıldığından, HMK’nun 114/1-d maddesi uyarınca, tarafların, taraf ve dava ehliyetine sahip olmaları hususunun dava şartlarından olması ve dava şartlarının da davanın her aşamasında mahkemece re’sen dikkate alınması gerektiğinden, HMK’nun 114/1-d ve 115/2 maddeleri uyarınca davanın aktif husumet yokluğu nedeniyle usulden reddine karar verilmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:Yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın aktif husumet yokluğundan USULDEN REDDİNE,
2-Harç peşin alındığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafça yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Karar kesinleştiğinde talep halinde artan gider avansının iadesine,
Gerekçeli kararın davacıya tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde İSTİNAF yolu açık olmak üzere dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda oy birliği ile karar verildi.