Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/657 E. 2021/1032 K. 28.09.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2021/657 Esas
KARAR NO : 2021/1032 Karar
DAVA: Tazminat (Rücuen Tazminat)
DAVA TARİHİ : 14/07/2020
KARAR TARİHİ: 28/09/2021
Mahkememizde görülmekte olan Tazminat (Rücuen Tazminat) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; —— — şirketleri aleyhine dava açtığını, dava sonucunda— dosyasına — ödendiğini,———– aleyhine dava açtığını, dava sonucunda— ödendiğini, —— fazla mesai talebiyle şirketleri aleyhine dava açtığını, dava sonucunda—- ödendiğini, —— mesai talebiyle —-aleyhine dava açtığını, dava sonucunda — dosyasına — ödendiğini, —– mesai talebiyle şirketleri aleyhine dava açtığını, dava sonucunda — ödendiğini, ——— şirketleri aleyhine dava açtığını, dava sonucunda —- ödendiğini, ———— fazla mesai talebiyle şirketleri aleyhine dava açtığını, dava sonucunda ——ödendiğini, —— fazla mesai talebiyle şirketleri aleyhine dava açtığını, dava sonucunda— ödendiğini, ———-aleyhine dava açtığını, dava sonucunda — ödendiğini,———– şirketleri aleyhine dava açtığını, dava sonucunda — ödendiğini, toplam ——i davalı firmalardan sorumlulukları oranında tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalılara tebligatın TK 35.göre tebligat yapıldığı görüldü.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava; Hukuki niteliği itibariyle, yüklenici firma işçilerine mahkeme kararları uyarınca,fazla mesai adı altında ödenen tutarların davalılardan rücuen tahsiline ilişkin bulunmaktadır.
Davanın, Mahkememizin —sayılı dosyasından, davalılar—— yönünden tefrik edilerek bu esasa kaydı yapılmıştır.
Bilindiği gibi, bir davanın Ticaret Mahkemelerinde görülebilmesi için açılan davanın mutlak veya nispi ticari davalardan olması gerekmektedir. Mutlak ticari davalar 6102 sayılı TTK.’nın 4. maddesi uyarınca TTK.’da düzenlenmiş olan bütün hususlardan doğan davalar ile TTK.’nın 4. maddesinde belirtilen özel kanunlardaki davalardır. Nispi ticari davalar ise her iki tarafın tacir olduğu ve dava konusu uyuşmazlığın her iki tarafın ticari işletmesi ile ilgili olduğu davalardır.
Tüm dosya kapsamı, tarafların iddiaları, savunmaları ve toplanan deliller birlikte değerlendirildiğinde, Taraflar arasındaki uyuşmazlık konusu davacı tarafça, davalı şirketler çalışanlarına mahkeme kararı uyarınca ödenen tutarın davalılara rücu şartlarının bulunup bulunmadığına ilişkindir. Dava dışı işçiler—————-çalıştığı süreler belirli bulunmaktadır. Davada temel ilişki bakımından — tarafından davacı şirkete karşı fazla mesai alacağına ilişkin dava açıldığı, davacı tarafça mahkeme kararı ile hüküm altına aşınan tutarların icra takibi sonrası ödendiği görülmektedir. Davacı taraf esasen Borçlar Kanunun rücuya ilişkin hükümleri uyarınca halefiyet ilkesi uyarınca alt işverenden ödediği tutarın tahsilini talep etmektedir. Burada alacağı kaynağını oluşturan temel ilişki bakımında işçi tacir değildir.
Açıklanan nedenlerle, davacı ile davalı arasındaki uyuşmazlıkta görevli mahkemenin özel yetkili İş Mahkemesi olduğu değerlendirilmiş, bu sebeple HMK’nun 114/1-c maddesi uyarınca, mahkemenin görevli olmasının dava şartlarından olduğu ve dava şartlarının da davanın her aşamasında mahkemece re’sen dikkate alınması gerektiğinden, HMK’nun 114/1-c ve 115/2 maddeleri uyarınca davanın usulden reddine, karar kesinleştiğinde ve istek halinde dosyanın görevli —— Mahkemesi’ne gönderilmesine, karar verilmiş, aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere:
1-Mahkememizin görevsizliği nedeni davanın usul yönünden REDDİNE,
2-HMK.’nun 20. maddesi uyarınca, kararın kesinleşmesi ve süresinde talep halinde dosyanın görevli —–Nöbetçi İş Mahkemesine gönderilmesine,
3-HMK.’nın 331/2 maddesi uyarınca yargılama giderleri ve vekalet ücretinin görevli mahkemece DEĞERLENDİRİLMESİNE, Belirtilen süre içerisinde dosyanın gönderilmesi için talepte bulunmaması halinde, resen dosyanın ele alınarak davanın açılmamış sayılmasına karar verileceğine,
Dair, Davacı Vekilinin yüzüne, davalının yokluğunda gerekçeli kararın tebliğden itibaren 2 hafta süre içinde İstinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı. 28/09/2021