Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/638 E. 2021/1011 K. 23.09.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/638 Esas
KARAR NO : 2021/1011 Karar

DAVA : Tazminat (Sözleşmeden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 17/09/2021
KARAR TARİHİ : 23/09/2021

Mahkememizde görülmekte olan Tazminat (Sözleşmeden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA, SAVUNMA ve DOSYA KAPSAMI:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkilinin ———— —– ——- —-aldığını, müvekkilinin— —geldiğinde—- kiraladığını ve davalı ———tutmuş olduğu ——- kapsamında sağlanan — —- toprağını usulünce sulandığını, —- için bir ———geldiği halde tarlasının yeşermediği, müvekkilinin bu durumu hemen davalı———-görevlendirildiğini, görevlendirilen kişinin——– tespit ettiğini, müvekkili ve davalı arasında karşılıklı edim yükleyen sözleşmede müvekkilinin kendisine —- getirdiğini, davalının kendisine —- duyurusunda bulunduklarını, davalıların edimini gereği gibi yerine getirmemesi nedeniyle müvekkilinin kar kaybına uğradığını, müvekkilin uğramış olduğu zararın, talep arttırım——- müşterek ve müteselsilen tahsiline karar verilmesini, yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davalılara yükletilmesini talep etmiştir.
DELİLLERİN İNCELEMESİ VE GEREKÇE :
Dava; Hukuki niteliği itibariyle— iddiasına dayalı olarak kar kaybının/ müspet zararların tahsiline ilişkin bulunmaktadır.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 4. maddesine göre, bir davanın ticari dava sayılması için uyuşmazlık —- tacir olup olmadıklarına veya işin tarafların — bakılmaksızın Türk Ticaret Kanunu veya diğer kanunlarda o davaya asliye ticaret mahkemesinin bakacağı yönünde düzenleme olmalıdır.—- ilişkin uyuşmazlıklar Türk Ticaret Kanunu’nun 4. maddesi uyarınca, iflas davaları—- İflas Kanunu’nun 154 ve devamı maddeleri hükmünce ticari dava sayılır. Buna karşılık Türk Ticaret Kanunu’nun 4. maddesi uyarınca, tarafların tacir olup olmamasına bakılmaksızın ticari dava———herhangi bir ticari işletmeyi ilgilendirmiyorsa, ticari dava vasfını kaybedecektir.
Diğer taraftan 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 19/II. maddesi uyarınca, taraflardan biri için ticari iş sayılan bir işin diğeri için de ticari iş sayılması, davanın niteliğini ticari hale getirmeyecektir. Zira, Türk Ticaret Kanunu, kanun gereği ticari dava sayılan davalar haricinde, ticari davayı ——esasına göre belirlemiştir. Hal böyle olunca, işin ticari nitelikte olması davayı ticari dava haline getirmez.
TTK 14.maddesinde “bir ticari işletmeyi, kısmen dahi — kimseye tacir denir. —- —- veya işletmesini —- kaydettirerek — işletmeye başlamamış olsa bile—sayılır.” denilmektedir.
Dava dilekçesi ve ekinde sunulan belgeler incelendiğinde, davacının tacir olmadığı, —–Karar—-sayılı kararlarında,— sayılmayacağını, bu nedenle açtığı davada görevli mahkemenin Asliye Hukuk Mahkemesi olacağını belirtmiştir. Konu ile ilgili içtihatlar ve yasal düzenleme birlikte değerlendirildiğinde, taraflar arasındaki uyuşmazlık 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu kapsamı dışında kalmakta olup, davanın nispi ticari dava niteliği de bulunmamaktadır. Bu nedenle, davaya bakmakla görevli mahkeme genel görevli Asliye Hukuk Mahkemesidir. HMK. m. 114/1-c gereği Mahkemenin görevli olması dava şartı olduğundan ve HMK. m. 115/1 gereği dava şartlarının davanın her aşamasında mahkemece re’sen dikkate alınması gerektiğinden, davacı tarafından davalı aleyhine açılan iş bu davada mahkememizin görevsizliği nedeniyle HMK. m. 114/1-c ve 115/2 uyarınca davanın usulden reddine karar verilmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:Yukarıda açıklandığı üzere;
1-Mahkememizin görevsizliği nedeni ile 6100 sayılı HMK 114/1-c ve 115/2 maddeleri gereğince davanın usulden REDDİNE,
2-HMK.’nın 20.maddesi uyarınca, iş bu kararın kesinleştiği tarihten itibaren iki haftalık süre içerisinde başvuru halinde, dava dosyasının görevli —– Mahkemesine GÖNDERİLMESİNE,
3-HMK.’nın 331/2 maddesi uyarınca yargılama giderleri ve vekalet ücretinin görevli mahkemece DEĞERLENDİRİLMESİNE, Belirtilen süre içerisinde dosyanın gönderilmesi için talepte bulunmaması halinde, resen dosyanın ele alınarak davanın açılmamış sayılmasına karar verileceğine,
Dair, gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren iki hafta içinde İSTİNAF yolu açık olmak üzere dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda oy birliği ile karar verildi.