Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/456 E. 2022/602 K. 14.09.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/456 Esas
KARAR NO : 2022/602

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 30/06/2021
KARAR TARİHİ : 14/09/2022

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA, SAVUNMA ve DOSYA KAPSAMI:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkil şirket, faili meçhul kişi/kişiler tarafından —- tarihinde —– devamı saatlerinde —— saldırıya uğradığını, işbu saldırı neticesinde bu suçtan zarar gören şirkete ait ——————– verilerine erişilemediğini, dosya sunucularının şifrelenmesi sebebiyle dosya kullanıcıları dosyalara giriş sağlayamadığını, şirketin hali hazırda ——- işlemlerini dahi yapamayacak konuma geldiğini belirterek müvekkilin —- ait —– defterlerinin ziyaına ve bunların zayi olduğuna dair zayi belgesi verilmesin talep ve dava etmiştir.
İNCELEME ve GEREKÇE :
Dava, TTK’nın 82/7. Maddesi gereğince zayi belgesi verilmesi talebine ilişkindir. Dava, ——— ——- tarihinde ——- uğradığını ve zayi olduğunu belirterek zayi olduğunun tespitine karar verilmesini talep etmiştir.
TTK’nın 64/2. maddeye göre ise “Tacir, ———ile ilgili olarak gönderilmiş olan her tür ————– kaydı veya benzer şekilde bir kopyasını, yazılı, ——- ortamda saklamakla yükümlüdür.” denilerek, söz konusu belgeleri, yazılı olarak saklama yanında, —— diğer imkânları ile saklama da kabul edilmiştir.
TTK’nın 82/1. maddesi uyarınca, “Tacir, ticari defterlerini, ——raporlarını, aldığı mektupları ——- gönderdiği —- kayıtlara esas olan belgeleri, sınıflandırılmış şekilde saklamakla yükümlüdür.” TTK’nın 82/3. maddesinde ise “—– sayılan bu belgelerin,— uygun olmak şartı ile görüntü veya veri taşıyıcılarda saklanmasına da öngörülen koşullarla izin verilmiştir” denilmektedir.
6102 sayılı TTK’nın 82/7. maddesinde; “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler;—— sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” şeklinde düzenleme yapılmakla tacirlere ticari —– ve kayıtlarını saklama ve ibraz hususunda zorunluluk getirilmiştir.
——- Sayılı Elektronik Genel —- Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin 7.1. maddesinde de — Vergi Usul Kanununda belirtilen “—— halleri nedeniyle —- beratlarına ait kayıtlarının bozulması, silinmesi, zarar görmesi veya işlem görememesi ve—– dosyalarının muhafaza edildiği—– saklama hizmeti veren ———–kuruluşlardan veya başkanlıktan——— örneklerinin temin edilemediği hallerde söz konusu durumların öğrenilmesinden itibaren tevsik edici bilgi ve belgeleri ile birlikte 15 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yetkili mahkemesine başvurarak kendisine bir zayi belgesi verilmesini istemelidir. Mahkemeden zayi belgesinin temin edilmesini müteakip, zayi belgesi ile birlikte durumun başkanlığa yazılı olarak bildirilmesi ve —– tarafından istenilen bilgi ve belgelerin (talep edilecek bilgi ve belgeler ————- açıklanır) ibraz edilmesi halinde mükelleflerin zayi olan ——- kayıtlarının yeniden oluşturulması ve bunlara ait yeni oluşturulan ——ve ———– dosyalarının ————-uygulaması aracılığıyla —– sistemine yeniden yüklenmesi için——– tarafından yazılı izin verilir.” hükmünü içermektedir.
Aynı Tebliğin “————– başlıklı 4.4. Maddesinin 1-e bendinde ise”——- dosyaları ile bunlara ilişkin ————dosyalarının ———— kopyalarının, gizliliği ve güvenliği sağlanacak şekilde ————- yönünden ——– yeterliliğe sahip ve ——bu hususta izin alan —–bilgi işlem sistemlerinde ya da ———— sistemlerinde—- tarihinden itibaren ——- muhafaza edilmesi zorunludur. ——–beratların teknik yeterliğe sahip ve ———- bu hususta saklama izni verilen ——— sistemlerinde muhafaza usulü ile muhafaza edilmesi sürecinde—– uygulamasına dâhil olan mükellefler ve —– tarafından uyulması gereken genel, gizlilik ve güvenliğe ilişkin usul ve esaslar, —— tarafından hazırlanarak ———— açıklanır. —– dosyalarına ait ikincil kopyalarının bu fıkra uyarınca muhafazası için gerekli yükleme işlemlerinde bu Tebliğin (4.3.4) numaralı fıkrasında belirtilen süreler dikkate alınır.” düzenlemesi yer almaktadır.
Saklanması gereken —- ve belgeler, saklama süresi içinde, yangın, deprem, ——afet veya hırsızlıktan dolayı zayi olursa, tacirin (ölmüşse mirasçılarının), durumu öğrendikten itibaren on beş gün içerisinde işletmenin olduğu yerdeki mahkemeye başvurarak zayi belgesi alması gerekir.Tensiple ———————– müzekkere yazılmış, gelen cevaplar dosyamız içine konmuştur.
Davacıya—- için hizmet aldığı firma olup olmadığı; ——- bilgileri sorulmuş; davacının—- tarihli beyan dilekçesi ile —- hizmet aldığı anlaşılmıştır. Bu şirkete yazılan müzekkere cevabına göre veri kurtarma imkanı olmadığı ve bu sebeple hiç bir işlem yapılamamış olduğu bildirilmiştir. —– müzekkere cevabına göre de ———— mevcut olmadığı,—— ayına ilişkin —- yapıldığı,——– yılına ait bir —— yapılmadığı bilgisi alınmıştır.
Mali ——- ile bir bilişim uzmanı marifetiyle davacı şirket —- ve kayıtları üzerinde inceleme yapılmasına karar verilmiştir. Bilirkişiler —- tarihli raporlarında, özetle, yasal mevzuat ve genel tebliğlere göre davacının defterlerini muhafaza ve ibraz yükümlülüğünün olduğu, — kopyalarının saklanmış olması gerektiği, ancak davacı —– yapılmadığı belirtilmiştir.
Davacı vekili, 10/05/2022 tarihli rapora itiraz dilekçesinde, davacı şirketin gerekli özeni gösterdiği, gerekli yedeklemeleri yaptığı, buna rağmen —– sürücüsüne — sonucu —-zayi olduğunu belirterek itiraz etmiş ve davanın kabulüne karar verilmesini talep etmiştir.
—–. sayılı kararında, —– kararda belirtildiği gibi,—- —- beratların silinmesi, zarar görmesi, —————- nedenlerle ulaşılamaz hale gelmelerini önlemek için mükelleflerin, ——- ve beratlarının muhafaza ve ibrazı konusunda ve ayrıca kullandıkları bilgi işlem sisteminin sağlıklı biçimde çalışabilmesi ile ilgili yeterli teknik ve güvenlik önlemlerini almaları, bu kapsamda bilgi işlem sistemlerinde yaşanabilecek sorunlar nedeniyle —- ve beratlarını farklı ortamlarda, özellikle —– ortamda —- gerekir. Basiretli——- davranış bu şekilde olacaktır. Davacı şirketin son yedeklemesinin ——–olduğu nazara alındığında, davacının basiretli davranış sergilediği ve önlenemez bir sebebe maruz kaldığı söylenemez.
Açıklanan sebeplerle davanın reddine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM:Yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın REDDİNE;
2-Alınması gerekli 80,70 TL harçtan peşin alınan 59,30 TL harcın mahsubu ile bakiye 21,40 TL harcın davacıdan tahsili ile hazineye irad kaydına,
3-Davacı tarafça yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Karar kesinleştiğinde talep halinde artan gider avansının iadesine,
Gerekçeli kararın taraf vekillerine tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içinde İstinaf Kanun yolu açık olmak üzere davacı vekilinin yüzüne karşı oy birliği ile verilen karar açıkça okundu, usulen anlatıldı.