Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/105 E. 2021/620 K. 28.04.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/105 Esas
KARAR NO : 2021/620

DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 11/02/2021
KARAR TARİHİ : 28/04/2021

Mahkememizde görülmekte olan Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA, SAVUNMA ve DOSYA KAPSAMI:
Davacı dava dilekçesinde özetle; kendisinin ortağı olduğu ————- resen terkin edildiğini, ancak sonradan öğrendiğine göre şirket adına araç olduğunu, aracın satılması için resen terkin edilen şirketin ihya edilmesini talep ve dava etmiştir.
İNCELEME ve GEREKÇE :
Dava, resen terkin edilen———– plakalı ——— şirkete ait ——— işlemleri için terkin olmuş şirketin ihyası istemlidir.
Davacının terkin olunan şirketin ortağı olduğu görülmüş, davayı açmakta hukuki yararı ve taraf sıfatı olduğu anlaşılmıştır.
—————– terkin olmuş şirkete kayıtlı görünmektedir.
..——- cevabı ve kayıtlarıyla ihyası istenilen——— tarihinde, TTK’nın geçici 7. maddesi uyarınca re’sen ———— kaydının silindiği anlaşılmaktadır.
6102 sayılı TTK’nın geçici 7. maddesinde şirketlerin hangi şartlarda ve usullerle sicilden re’sen terkin edileceği düzenlenmiştir. Aynı maddenin 4. fıkrasının (a) bendi ile ——-; kapsam dâhilindeki —– kayıtlı son adreslerine ———- göre ———temsil ve ilzama yetkilendirilmiş kişilere bir ihtar yollanacağı, yapılacak ihtarın——edilmek üzere ———— —- gönderileceği, ilanın, ihtarın ulaşmadığı durumlarda, ilan tarihinden itibaren ——- akşamı —— tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre yapılmış tebligat yerine geçeceği, 4/c bendine göre terkin sebepleri bulunan şirketlerin faaliyetlerini devam ettirme isteğinde bulunmaları halinde, —– nedenini verilen süre içinde ortadan kaldırıp —— bildirmelerinin ihtar edileceği, aynı maddenin 11. bendi uyarınca, ihtara rağmen süresinde işlem yapmayan şirketin unvanının ——— re’sen silineceği, aynı maddenin 15. bendinde “.———– kaydı silinen ——– alacaklıları ile hukuki menfaatleri bulunanlar haklı sebeplere dayanarak silinme tarihinden itibaren 5 yıl içinde mahkemeye başvurarak şirketi veya kooperatifin ihyasını isteyebileceği,” düzenlemeleri yer almaktadır.
Davalı ….—— mahkemece yazılan yazıya verilen cevap ve eklerinde TTK’nın geçici 7. maddesine göre ———- yayınlanan ——- dışında, şirket —— ihtarat çıkarttığına ilişkin herhangi bir belge sunulmamıştır.
Buna göre davalı tarafından, ihyası —– yöneticileri adına çıkartılan bir tebligatın bulunduğu kanıtlanmamış olmakla, davalının yukarıda bahsi geçen mevzuata ilişkin yasal yükümlülüğünü gereği gibi yerine getirmemiş olması sebebiyle, davacının davasının kabulüne karar verilmiştir. Davacının yargılama gideri talebi olmadığından masraflar üzerinde bırakılmıştır.
6102 sayılı TTK’nun 547/(2). maddesi gereğince——- yapılması için de bir yada birkaç ———- olarak atanması ve ——- ile atanmaya——- edilmelidir (Yargıtay —-. Hukuk Dairesi’nin ——- tarihli ilamı aynı yöndedir.). Davanın kabulü ile —— —- işlemleri ile ilgilenmek üzere bir ——- atanması gereği —–, aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:Yukarıda açıklandığı üzere;
Davanın kabulüne;
1———— numarasında kayıtlı iken TTK.nun geçici 7.maddesi uyarınca sicilden———plakalı aracın satış ve ———ile sınırlı olmak üzere İHYASINA,
2—— yürütmek üzere——-olarak talep ——– atanmasına, ——— için ücret takdirine yer olmadığına;
3- Kararın ———— tescil ve ilanına,
4-Karar kesinleştiğinde—– ——- gönderilmesine,
5- Alınması gerekli harç tam alındığından ayrıca harç alınmasına yer olmadığına,
6-Davacı tarafından yapılan yargılama giderinin davanın mahiyeti itibariyle kendi üzerinde bırakılmasına,
7- Kullanılmayan gider avansının karar kesinleştikten sonra talep halinde yatırana iadesine,
Gerekçeli kararın taraf vekillerine tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içinde İstinaf Kanun yolu açık olmak üzere davacı ….———yüzüne karşı oy birliği ile verilen karar açıkça okundu, usulen anlatıldı.