Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/716 E. 2020/1129 K. 29.12.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/716 Esas
KARAR NO : 2020/1129

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 25/12/2020
KARAR TARİHİ : 29/12/2020

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı dava dilekçesinde özetle;——- hissedarı olduğunu, şirketi tasfiye ettiklerini, ancak emeklilik işlemleri sırasında adı geçen şirketin tasfiye işlemlerinde bir takım eksikliklerin bulunduğunu, şirketin karar defterleri ve diğer belgelerin muhasebenin ofis değişikliği sırasında kaybolduğunu belirterek zayi olmuş resmi evrak ve ticari defterlerin zayi olduğuna dair zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
Dava; hukuki niteliği itibariyle davacı şirkete ait bir takım defterlerinin zayi olması sebebiyle açılan TTK 82/7. Maddesi uyarınca zayi belgesi verilmesi isteminden ibarettir.
TTK’nın 64 maddesinin 1. fıkrasında her tacirin ticari defterleri tutmak zorunda olduğu, 3. fıkrasında —– sırasında defterlerin açılış onaylarının—- müdürlükleri tarafından yapılacağı, fiziki ortamda veya elektronik ortamda tutulan ticari defterlerin nasıl tutulacağı, defterlere kayıt zamanı, onay yenileme ile açılış ve kapanış onaylarının şekli ve esaslarının— müştereken çıkarılan tebliğle belirleneceği, 4. fıkrasında pay defteri, yönetim kurulu karar defteri ve genel kurul toplantı ve müzakere defteri gibi işletmenin muhasebesiyle ilgili olmayan defterlerin de ticari defter olduğu, TTK’nın 82/7.maddesinde, tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgelerin yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğraması halinde zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde zayi belgesi verilmesini talep edebileceği belirtilmiştir.
Bilindiği üzere, zayi belgesi verilmesi davaları sonuçları itibariyle sadece davacı taraf yönünden değil, davada taraf olmayan kimseler bakımından da sonuç doğuran dava türlerindendir. TTK 82/7. Maddesinde zayi sebepleri, yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık gibi sınırlı olmayan sebeplerle sayılmıştır. Davacı ise, şirkete ait karar defteri ile bir takım —— ibraz etmesinin gerektiğini, ofis değişikliği sırasında belgelerin kaybolmuş olduğunu, o dönemde —- ettikleri için bir başvurularının olmadığını beyan etmiştir.
Bu itibarla basiretli bir tacirin saklamakla mükellef olduğu ticari defter ve müstenidatı belgelere gereken özen ve ihtimamın gösterilmesi gerektiği, şirket defterinin ise bu özen ve yükümlülüğün ihlali sonucu kaybedildiği, TTK.nun 82/7 maddesi gereği zayi kararı verilmesi koşullarının oluşmadığı kanaatine varılmıştır. (Yargıtay ——Sayılı ilamı, —— Sayılı kararlar da benzer mahiyettedir) Yine TTK.nun 82/7 maddesine göre on beş günlük hak düşürücü süre içinde dava açılmış olması şartı da net olarak ortaya konamamıştır.
Açıklanan sebeplerle, TTK.nun 82/7 uyarınca zayi kararı verilmesi koşulları mevcut olmadığından davanın reddine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM:Yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın REDDİNE,
2-Harç peşin alındığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafça yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Karar kesinleştiğinde talep halinde artan gider avansının iadesine,
Dair, Gerekçeli kararın davacıya tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere dosya üzerinden oybirliği ile verilen karar açıkça okundu, usulen anlatıldı.