Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/384 E. 2021/89 K. 19.01.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/384 Esas
KARAR NO : 2021/89

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 26/08/2020
KARAR TARİHİ : 19/01/2021

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
İDDİA : Davacı vekili dava dilekçesinde özetle, müvekkili şirketin—- sürecinden sonra şirkette herhangi bir faaliyet gerçekleşmediğini, müvekkili şirkete ait eski defterlerin kaybolduğunu ve bulunamadığını açıklanan nedenlerle müvekkili şirkete ait karar defterleri hakkında zayi belgesi verilmesini talep etmiştir.
İNCELEME VE GEREKÇE :Dava mahiyeti itibariyle, davacının saklamakla yükümlü olduğu defterlerin kaybolduğu iddiası ile açılan zayi belgesi verilmesi davasıdır.
Davacı taraf dava dilekçesinde, şirkete ait defterlerin kaybolduğunu beyan etmiş olup, davacı tarafa zayi olduğunu beyan ettiği karar defterlerinin hangi tarihte ve nasıl kaybolduğu hususunda beyanda bulunması ve gerekli belgeleri sunması için süre verilmiş, davacı taraf şirketin karar defterinin ne zaman ve nasıl kaybolduğunun bilinmediğini taşınma sırasında kaybolmuş olabileceğini, defterlerinin kaybolduğunu öğrendikleri tarihin — olduğunu beyan etmiştir.
TTK. m. 82/7’de; “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” şeklinde düzenlenen hükme göre, zayi belgesi verilebilmesi için davaya konu belgenin, yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğramış olması gerekmektedir. Davacı tarafın, defterlerin ilgili maddede belirtilen şekilde zayi olduğu yönünde bir iddiası bulunmamaktadır. Dosya kapsamı ve davacı tarafın beyanları birlikte değerlendirildiğinde, davacı şirket, özenle muhafaza etmekle yükümlü olduğu şirket defterlerinin taşınma sırasında kaybolduğu iddiasıyla defterler hakkında zayi belgesi verilmesini talep edemeyeceğinden, davanın reddine karar verilmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın REDDİNE,
2-Alınması gerekli 59,30-TL harçtan peşin alınan 54,40-TL harcın mahsubu ile bakiye 4,90-TL harcın davacıdan tahsiline, Hazine’ye irad kaydına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafça yatırılmış olan gider avansı bakiyesinin, karar kesinleştiğinde HMK. 333. maddesi uyarınca davacıya iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde İSTİNAF yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı.