Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/157 E. 2020/1137 K. 30.12.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/157 Esas
KARAR NO : 2020/1137

DAVA : Tazminat (Ölüm Ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat)
DAVA TARİHİ : 25/03/2020
KARAR TARİHİ : 30/12/2020

Mahkememizde görülmekte olan Tazminat (Ölüm Ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkili——— plakalı aracın karıştığı tek taraflı trafik kazasından müvekkilin yolcu konumunda olduğu ve ağır bir şekilde yaralandığı ve—— kaldırıldığı, kaza sebebiyle müvekkili sağ kolunda açık kırığı olduğu ve basit tıbbi müdahale ile giderilecek derecede olmadığının tespit edildiği, Müvekkilinin hastane kayıtları incelendiğinde dava konusu kaza sebebiyle maluliyeti oluştuğunu, bu nedenle—- kurumundan rapor alınarak maluliyet oranının tespitini, olay yeri kaza tespit tutanağına göre —plakalı araç sürücüsü —-% 100 kusurlu bulunduğu, bu sebeple davanın kabulü ile fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla şimdilik geçici iş göremezlik tazminatı için 50-TL ,sürekli iş göremezlik tazminatı için 50-TL olmak üzere toplam 100-TL maddi tazminat talebinin kabulüne, adli yardım talebinin kabulüne, yargılama giderlerinin suç üstü ödeneğinden karşılanmasına, yargılama giderleri ve avukatlık ücretinin davalı firma üzerinde bırakılmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle ;Davacı vekili tarafından 22/04/2018 tarihinde meydana gelen trafik kazası sonucunda oluştuğu iddia edilen maddi zararın tahsili amacı ile müvekkil şirket aleyhine 20/11/2018 tarihinde huzurda görülmekte olan dava ile ikame edildiğini, poliçe ve kaza tarihinden önce 26/04/2016 tarihinde yürürlüğe giren 6704 sayılı kanun ile 2918 sayılı KTK 97. Maddesi değiştirildiğini, Trafik kazasından doğan tazminat talepleri için dava yoluna gitmeden önce ilgili sigorta şirketine yazılı olarak başvurunun bir dava şartı haline geldiğini, davacı yanca, müvekkil şirkete geçerli bir başvuru yapılmadığını, dolayısıyla başvuru şartı yerine getirilmediğinden müvekkil şirketin temerrüdü söz konusu olmadığını, bu sebeple aleyhine açılan davanın reddine, yargılama harç ve giderleri ile vekalet ücretinin davacıya yükletilmesini talep etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava; Hukuki niteliği itibariyle geçici iş göremezlik tazminatına ilişkin maddi tazminat davasına ilişkindir.
Davacı vekilinin, Mahkememize sunmuş oldukları 10/12/2020 tarihli dilekçe ile davalı sigorta şirketi ile sulh olunduğunu, vekalet ücretinden ve yargılama giderlerinden feragat ettiğini bildirdiği görüldü .
6100 sayılı HMK madde 307 ve devamında düzenlenen feragat, davacının netice-i talebinden kısmen veya tamamen vazgeçmesidir. Hiç kimse kendi lehine olan bir davayı açmaya zorlanamayacağı gibi (HMK.24), davacı da açmış olduğu bir davayı sonuna kadar takip etmeye zorlanamaz. Feragat, davayı sona erdiren, yapıldığı anda sonuç doğuran, kesin bir usul işlemi olup, HMK 311. maddesi uyarınca, karşı tarafın muvafakatine gerek olmaksızın kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurduğundan, somut olayda davacı vekili yazılı beyanı ile usulüne uygun şekilde davadan feragat ettiğini beyan ettiğinden, incelenen vekaletnamesinde feragat etmeye yetkisinin bulunduğu anlaşılmakla açılan davanın feragat nedeniyle reddine karar vermek gerekmiş olup, aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:Yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın feragat nedeniyle REDDİNE,
2-Alınması gereken 54,40-TL harcın dava açılırken yatırılmadığından davacıdan tahsili ile hazineye gelir kaydına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Davalı kendini vekille temsil ettirdiğinden 2020 yılı —– göre davalı vekili için takdir olunan 2.040,00-TL vekalet ücretinin (ön inceleme tutanağı imzalanmadığından) davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
5-6325 sayılı Kanun’un 18-A/13. bendi uyarınca Adalet Bakanlığı tarafından karşılanan 1.320,00-TL zorunlu arabuluculuk ücretinin ,davacıdan alınarak Hazineye gelir olarak kaydedilmesine,
6-Artan gider avansı bulunması ve talep etmesi halinde gider avansının yatıran tarafa iadesine,
Dair, Gerekçeli kararın taraf vekillerine tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere dosya üzerinden yapılan inceleme sonucu karar verildi.