Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.
T.C. İstanbul Anadolu 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2021/120 Esas
KARAR NO : 2021/438
DAVA : Konkordato (Adi Konkordatodan Kaynaklanan (İİK 285 İla 308/h))
DAVA TARİHİ : 17/02/2021
KARAR TARİHİ : 19/03/2021
Mahkememizde görülmekte olan Konkordato (Adi Konkordatodan Kaynaklanan (İİK 285 İla 308/h)) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkilinin uzun yıllardan —- işiyle uğraştığını, —alım satımı ve —- ancak son yıllarda yaşanan pandemi nedeniyle çiftliğin geliştirilmesi için alınan borçların ödenemediğini, bununla birlikte hayvanlar arasında yaşanan salgın nedeniyle çiftlikteki hayvanların tamamının telef olduğunu —— durma noktasına geldiğini belirterek öncelikle davacılar yararlarına İİK 287. madde uyarınca 3 aylık geçici mühlet verilmesi, devamında İİK 289. maddesi çerçevesinde bir yıllık kesin mühletin verilerek nihai aşamada konkordatonun tasdikinin talep edildiği anlaşılmıştır.
Dava hukuki niteliği itibariyle adi konkordatonun tasdiki taleplidir.
Davacı vekiline, 7101 sayılı kanunun 13.maddesi ile değişik İcra İflas kanunun 285/son maddesinde Borçlarını, vadesi geldiği hâlde ödeyemeyen veya vadesinde ödeyememe tehlikesi altında bulunan herhangi bir borçlu, vade verilmek veya tenzilat yapılmak suretiyle borçlarını ödeyebilmek veya muhtemel bir iflâstan kurtulmak için konkordato talep edebilir. İflâs talebinde bulunabilecek her alacaklı, gerekçeli bir dilekçeyle, borçlu hakkında konkordato işlemlerinin başlatılmasını isteyebilir. Yetkili ve görevli mahkeme; iflâsa tabi olan borçlu için 154 üncü maddenin birinci veya ikinci fıkralarında yazılı yerdeki, iflâsa tabi olmayan borçlu için yerleşim yerindeki asliye ticaret mahkemesidir. Konkordato talebinde bulunan, —- tarafından yürürlüğe konulan tarifede belirtilen konkordato gider avansını yatırmaya mecburdur. olarak belirtilmiştir. Ayrıca konkordato talebine eklenecek evraklar İİK.nun 286. Maddesinde sayılmıştır. Buna göre; “Borçlu, konkordato talebine aşağıdaki belgeleri ekler.
a) Borçlunun borçlarını hangi oranda veya vadede ödeyeceğini, bu kapsamda alacaklıların alacaklarından hangi oranda vazgeçmiş olacaklarını, ödemelerin yapılması için borçlunun mevcut mallarını satıpsatmayacağını, borçlunun faaliyetine devam edebilmesi ve alacaklılara ödemelerini yapabilmesi için gereklimalî kaynağın sermaye artırımı veya kredi temini yoluyla yahut başka bir yöntem kullanılarak sağlanacağınıgösteren konkordato ön projesi.
b) Borçlunun malvarlığının durumunu gösterir belgeler; borçlu defter tutmaya mecbur kişilerden iseTürk Ticaret Kanununa göre hazırlanan son bilanço, gelir tablosu, nakit akım tablosu, hem işletmenin devamlılığı esasına göre hem de —– satış fiyatları üzerinden hazırlanan ——açılış ve kapanış tasdikleri ile — oluşturulan defterlere ilişkin e-defter berat bilgileri,borçlunun malî durumunu açıklayıcı diğer bilgi ve belgeler, maddi ve maddi olmayan duran varlıklara ait olupdefter değerlerini içeren listeler, tüm alacak ve borçları vadeleri ile birlikte gösteren liste ve belgeler.
c) Alacaklıları, alacak miktarlarını ve alacaklıların imtiyaz durumunu gösteren liste.
d) ——-projesinde yer alan teklife göre alacaklıların eline geçmesi öngörülen miktar ileborçlunun iflâsı hâlinde alacaklıların eline geçebilecek muhtemel miktarı karşılaştırmalı olarak gösteren tablo.
e) (Değişik—– md.) —— yetkilendirilen bağımsız —tarafından—— göre yapılacak denetim kapsamında hazırlanan ve konkordato ön projesinde yer alan teklifin gerçekleşeceği hususunda —- veren denetim raporu ile dayanakları.
(——.)
Borçlu, konkordato sürecinde mahkeme veya komiser tarafından istenebilecek diğer belge ve kayıtları da ibraz etmek zorundadır.
(Ek fıkra——-.) Birinci fıkranın————– raporlar ve bu raporlara dayanak olacak denetimlerde, denetim kuruluşlarının faaliyetleri, hak ve yükümlülükleri, raporların inceleme ve denetimleri, bu raporlar sebebiyle doğacak idari ve hukuki sorumluluk ile diğer hususlar hakkında —– tarihli ve —— ———- Kanun Hükmünde Kararname hükümleri uygulanır.
(———) Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar —- yürürlüğe konulan yönetmelikle belirlenir.”
Bu yasal düzenlemeler doğrultusunda, İcra İflas kanunun 285/son maddesi uyarınca konkordato talebinde bulunan şirketlerin ve şahısların her biri için konkordato gider avansını yatırması dava şartı olarak belirlendiğinden; mahkememizin — tarihli tensip zaptı ile konkordato gider avansı ve—- yatırılması, —– dahil bağımsız denetim yetkisine sahip bağımsız —-tarafından hazırlanmış makul —- sunması, aksi halde davanın İİK.nun 286/1-e, HMK.nun 114/2,115/2 maddeleri uyarınca dava şartı yokluğundan reddedileceğinin ihtar edildiği, tensip zaptının davacıya —- tarihinde tebliğ edildiği, davacının verilen bir haftalık kesin süreye rağmen konkordato gider avansı ile iflas avansını yatırmadığı görülmüştür.
Yine davacı vekiline, aynı tensiple, davacı şahıslar ile şirketin borçlarını hangi oranda veya vadede ödeyeceğini, bu kapsamda alacaklıların alacaklarından hangi oranda vazgeçmiş olacaklarını, ödemelerin yapılması için borçlunun mevcut mallarını satıp satmayacağını, borçlunun faaliyetine devam edebilmesi ve alacaklılara ödemelerini yapabilmesi için gerekli mali kaynağın sermaye arttırımı veya kredi temini yoluyla yahut başka bir yöntemi kullanılarak sağlanacağını gösteren konkordato ön projenin, alacaklıları, alacak miktarlarını ve alacaklıların imtiyaz durumunu gösteren listeyi dosyaya sunması için süre verilmişse de, davacının bu belgeleri de sunmadığı görülmüştür.
Gider avansı ve iflas avansı İİK.unn 285/4 maddesi uyarınca, makul — 286/1-e maddesi uyarınca dava şartı olup, HMK’nun 114/2 ve 115/2 maddeleri uyarınca dava şartı noksanlığından davanın usulden reddine dair karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:Yukarıda açıklandığı üzere;
1-İİK.nun 285,286 maddeleri, HMK.nun 114, 115 maddeleri uyarınca davanın, dava şartı yokluğu nedeniyle USULDEN REDDİNE,
2- Alınması gerekli harç tam alındığından ayrıca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin davacının üzerine bırakılmasına,
4- Kullanılmayan gider avansının karar kesinleştikten sonra talep halinde yatırana iadesine,
Dair, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta süre içinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere taraf vekillerinin yokluğundan dosya üzerinden oybirliğiyle verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı