Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/160 E. 2019/1144 K. 31.10.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2019/160 Esas
KARAR NO : 2019/1144

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 02/04/2019
KARAR TARİHİ : 31/10/2019

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
İDDİA : Davacı dava dilekçesinde özetle, müvekkilinin ——— bulunan eczanesini —— naklettiğini, eczaneye ait eşya ve belgelerin tasnifleme ve yerleştirme işlemleri sırasında ——— no’lu 1 adet faturanın fatura koçanında olmadığının tespit edildiğini, gerekli araştırmalara rağmen faturanın bulunamadığını, durumun tutanak altına alındığını, 22/03/2019 tarihli ———-yayınlanmak üzere kayıp ilanı verildiğini, ——- bilgi verildiğini açıklanan nedenlerle müvekkilinin———– taşınma sırasında zayi ettiği ———nolu 1 adet faturanın fatura hakkında zayi belgesi verilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
İNCELEME VE GEREKÇE :Dava mahiyeti itibariyle, kaybolduğu iddia edilen boş fatura hakkında zayi belgesi verilmesi istemi ile TTK. m. 82/7’e dayanılarak açılan zayi belgesi verilmesi davasıdır.
İlgili hüküm TTK. m. 82/7’de;”Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir.” şeklinde düzenlenmiştir.
Davacı vekili tarafından sunulan dava dilekçesinden zayi belgesi verilmesi talep edilen faturanın taşınma sırasında kaybolan boş fatura olduğu anlaşılmıştır. TTK. m.82/7’de hangi hallerde zayi belgesi verilebileceği belirtilmiş olup, davacının zayi belgesi talep edebilemesi için zayi olan belgenin korunması için gerekli dikkat ve özeni göstermiş olması, belgenin onun iradesi dışında ve elinde olmayan bir nedenle zayi olmuş olması gerekmektedir. Bununla birlikte boş fatura hakkında TTK. m. 82/7’ye göre zayi belgesi verilme imkanı da bulunmamaktadır. Konu ile ilgili, Yargıtay —– Hukuk Dairesi’nin —— sayılı kararı, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi—–. Hukuk Dairesi’nin —– sayılı kararı ve İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi —–. Hukuk Dairesi ——- sayılı kararı da bu yöndedir. Açıklanan nedenlerle, davacının taşınma sırasında kaybolduğunu beyan ettiği boş fatura hakkında zayi belgesi verilmesi mümkün olmadığından davanın reddine karar verilmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın REDDİNE,
2-Alınması gerekli 44,40-TL harç peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafça yatırılmış olan gider avansı bakiyesinin, karar kesinleştiğinde HMK. 333. maddesi uyarınca davacıya iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık yasal süre içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesine istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı.