Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/149 E. 2019/1113 K. 24.10.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2019/149 Esas
KARAR NO : 2019/1113 Karar

DAVA : Alacak (Ticari Nitelikteki Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 19/03/2019
KARAR TARİHİ : 24/10/2019

Mahkememizde görülmekte olan Alacak (Ticari Nitelikteki Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı asil dava dilekçesinde özetle: Davalının kardeşi olduğunu, işe başladıkları yıldan ——olarak gelirlerini ailelerine getirdiklerini, ne alınacaksa kardeşlerin gelirleri toplanarak alındığını, —— ise, gelirlerini birleştirerek———sayılı ————– satın aldıklarını, ——– aldıkları aracı ve ———— plakasını davalı … adına kaydedilmesine karar verdiklerini, aralarındaki anlaşmaya göre;——— elde edilecek gelirin düzenli aralıklarla ve eşit bir biçimde paylaşacaklarını,——- için aralarındaki sözleşmeyi yazılı bir metne dökme ihtiyacı duymadıklarını, fakat bir süre sonra davalının, aralarındaki ortaklık ilişkisine aykırı davranmaya başladığını, elde edilen gelirlerden hiçbirine pay vermediğini, ısrarlı talepleri ve üzücü büyük tartışmalar üzerine 2004 (tam tarihi hatırlamamakla birlikte) yılında kendisine ————- 2004 yılında ——- 2007 yılında 50.000 TL —— elde ettiği gelirden bir kısmını ödediğini, fakat daha sonraki süreçte kâr payını verme konusunda sürekli sorun yarattığını, bu istemleri mahkeme huzuruna taşımadan——— önce davalıdan Balıkesir ——- Noterliği’nin ——- Yevmiye numaralı ——– tarihli İhtarname ile talep etmesine rağmen, davalının ihtarnameye verdiği ———tarihli cevap ile aralarındaki adi ortaklık sözleşmesini reddettiğini, davalı ile aralarındaki ilişkinin adi ortaklık ilişkisi olduğunu beyan ederek ———— plaka sayılı ticari taksi plakası üzerinde adi ortaklıklarının tespitine, ardından tespit edilen adi ortaklıklarının feshi ve tasfiyesini, davalının ödemediği, taksi plakasını edindikleri günden itibaren elde edilen tüm kar paylarından ortaklığına düşenin ödenmesine; Beykoz ——– Asliye Hukuk Mahkemesi ——- Esas sayılı dosya ile birleştirilmesini ve tüm harç ve yargılama giderlerinin davalı üzerine bırakılmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLERİN İNCELENMESİ VE GEREKÇE:
Dava; Hukuki niteliği itibariyle adi ortaklığın tespiti, feshi ve payına düşün ortaklık kar payının ödenmesine istemine dayalı alacak davasına ilişkindir.
Dosyanın Beykoz ———.Asliye Hukuk mahkemesinin ———- karar sayılı kararıyla ile davanın Asliye Ticaret Mahkemesi sıfatıyla bakılmak üzere açıldığı gerekçesiyle gönderme kararı verilmiş ve dosya mahkememize gönderilmiş ve yukarıda bulanan Mahkememiz esas numarasını kaydı yapılmıştır.
Bir davanın Ticaret Mahkemelerinde görülebilmesi için açılan davanın mutlak veya nispi ticari davalardan olması gerekmektedir. Mutlak ticari davalar 6102 sayılı TTK.’nın 4. Maddesi uyarınca TTK.’da düzenlenmiş olan bütün hususlardan doğan davalar ile TTK.’nın 4. maddesinde belirtilen özel kanunlardaki davalardır. Nispi ticari davalar ise her iki tarafın tacir olduğu ve dava konusu uyuşmazlığın her iki tarafın ticari işletmesi ile ilgili olduğu davalardır. 6335 sayılı Yasanın 2. Maddesi ile 6102 Sayılı TTK.’nın 5. maddesinin 3 ve 4 nolu fıkraları değiştirilerek Ticaret Mahkemeleri ile Asliye Hukuk Mahkemeleri arasındaki iş bölümü ilişkisi görev ilişkisine dönüştürülmüştür ve görev hususu HMK’nun 114/c maddesi uyarınca dava şartlarından olup yargılamanın her aşamasında re’sen dikkate alınır.
Adi ortaklık müessesesi Türk Borçlar Kanununda düzenlenmiştir. TBK’nın 620. maddesinde adi ortaklık sözleşmesi; “İki ya da daha fazla kişinin emeklerini ve mallarını ortak bir amaca erişmek üzere birleştirmeyi üstlendikleri sözleşmedir.” şeklinde tanımlanmıştır. TTK kapsamında düzenlenen ticaret şirketlerinin aksine adi ortaklığın tüzel kişiliği bulunmamaktadır. Üçüncü kişilerle ilişkilerinde bağımsız varlığa sahip olmayan adi ortaklık kendi adına hak veya borç iltizam edemez. Davacı veya davalı olamaz. Ayrıca adi ortaklığın ticari işletme ve tacir sıfatı bulunmamaktadır.
Her ne kadar birlikte alındığı iddia olunan ticari taksi sebebiyle ortada adi ortaklık bulunduğu, bunun tasfiyesi ve kar payının ödenmesi istenmiş ise de söz konusu ticari taksinin işletilmesinin esnaf işletmesi seviyesinde olduğu değerlendirildiğinden TTK 4. maddesi anlamında ticari bir dava söz konusu değildir. Bu halde davada görevli mahkemenin genel görevli Beykoz Asliye Hukuk Mahkemesi olduğu değerlendirilmiş, mahkemenin görevli olması, dava şartlarından olduğu ve dava şartlarının da davanın her aşamasında mahkemece re’sen dikkate alınması gerektiğinden, HMK’nun 114/1-c ve 115/2 maddeleri uyarınca davanın usulden reddine karar verilmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:Yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın HMK 114/1-C ve 115/2 maddesi uyarınca mahkememizin görevsizliği nedeniyle usulden reddine,
2-HMK 7.madde uyarınca kararın kesinleşmesi ve süresinde talep halinde dosyanın görevli Nöbetçi Beykoz Asliye Hukuk Mahkemesine gönderilmesine,
3-6100 Sayılı HMK’nun 331/2. maddesi gereği yargılama giderlerinin görevli mahkemece değerlendirilmesine, davaya görevli mahkemede devam edilmemesi durumunda tarafların talebi üzerine dosya üzerinden durumun tespiti ile yargılama giderlerinin hüküm altına alınmasına,
Dair, Davacı asıl ve Davalı asıl yüzlerine karşı tebliğden itibaren 2 hafta süre içinde İstinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı