Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/838 E. 2019/148 K. 13.02.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2018/838 Esas
KARAR NO : 2019/148
DAVA : Sıra Cetveline İtiraz (İflas Tasfiyesinde Düzenlenen Sıra Cetveline Yönelik Kayıt Kabul Ve Terkin Talebi (İİK 235))
DAVA TARİHİ: 13/07/2018
KARAR TARİHİ: 13/02/2019
Mahkememizde görülmekte olan Sıra Cetveline İtiraz (İflas Tasfiyesinde Düzenlenen Sıra Cetveline Yönelik Kayıt Kabul Ve Terkin Talebi (İİK 235)) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA, SAVUNMA ve DOSYA KAPSAMI:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkilinin çalışanı ve alacaklısı olduğu———– kişiliği hakkında —- tarihinde iflas kararının verildiğini, müvekkilinin davalı İstanbul Anadolu 3. İcra Dairesinin —— İflas dosyası üzerinden düzenlediği sıra cetvelinde alacağının bulunduğunu, ancak sıra cetvelinde bazı işlemlerin reddedildiği halde 1. Derece alacaklılar dağıtım cetvelinde bulunduğunu, müflis şirkette çalışmayan ve alacaklı olmamasına rağmen Suat Sürmen’ın alacaklı olarak masaya başvurduğunu, mahkeme kararı ile Suat Sürmen’in talebinin reddedildiğini, sıra cetvelinde reddedilen alacağın dağıtım cetvelinde bulunmasının usule ve yasaya aykırı olduğunu, dağıtım cetveli düzenlenirken kamu düzenine aykırı işlemlerin söz konusu olduğunu, iflas sıra cetvellerindeki bazı alacaklara ilişkin sıra ve alacak tutarlarının iptali ve yeniden düzenlenmesi gerektiğini, bazı alacakların mükerrer olarak işlendiğini, müflis şirketten alacak kaydı olmayıp iflas masasında alacak kaydı olanların bulunduğunu belirterek, kamu düzenine ilişkin olarak sıra cetvelinde mükerrer ve alacağı olmadığı halde bulunan kişilerin silinmesi ve sıra cetvelinin tekrar düzenlenmesini, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; davanın görevsiz mahkemede açıldığını, sıra cetvelinde süresinde itiraz edilmediğinden kesinleştiğini belirterek davanın süre ve görev yönünden reddini, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davacıya yükletilmesini talep etmiştir.
İNCELEME ve GEREKÇE :
Dava, davacı iki işçi tarafından, icra iflas müdürlüğüne karşı açılmış, iflas idaresi tarafından hazırlanan dağıtım pay cetveline itiraz taleplidir.
Davalı icra müdürlüğü ise de iflas idaresi cevap dilekçesi sunmuş olduğundan, davalının husumet, sıfat itirazlarının üzerinde durulmamıştır.
Davacının 5 kalem talebi mevcuttur. Bunlardan birincisi dava dışı ——– isimli kişinin alacaklı olmadığı halde, (sıra cetvelinde dahi reddedilmiş alacak olduğu halde) pay cetvelinde 1. sıraya yazılması nedeniyle pay cetvelinin tekrar düzenlenmesidir. İkinci talep, müflisin taşınmazlarının satımından elde edilen bedelin faizi ile birlikte 11.502.533,00 TL olmasına rağmen dağıtıma sadece 5.800.000 TL nin tabi tutulmuş olduğunu, bu nedenle tekrar hesaplanarak taşınmaz bedellerinin dağıtılmasıdır. Üçüncü talep, müflisin avukatı Av. ——– alacağı 3. sıradayken 1. sıraya alınmış olmakla usulsüzlük yapıldığından tekrar 3. sıraya alınmasıdır. Dördüncü talep işçi olan ——–mükerrer olarak iki kez 1. sıraya kaydedilmiş olması nedeniyle mükerrer kaydın silinmesi talebidir. Beşinci talep de dava dışı 8 işçinin alacaklarının bir kısımını temlik ettikleri, İstanbul 10. İcra dairesinde takip yaparak alacaklarını tahsil ettikleri halde yine de pay cetvelinde 1. sıraya kayıtlı olduklarını ve tahsilatlar yaptıklarını ileri sürerek tekrar pay cetvelinin düzenlemesidir.
Davacılar vekili, 1. derece alacaklılar dağıtım cetvelini 25/06/2018 tarihinde tebellüğ ettiklerini beyanla, 7 günlük hak düşürücü süre içinde, yukarıda özetlenen taleplerde bulunmuşlardır.
6100 sayılı HMK’nın 1. maddesindeki göreve ilişkin kuralların kamu düzenine ilişkin olması ve aynı zamanda HMK’nun 114/c maddesi uyarınca da dava şartlarından olması nedeniyle açıkça istinafa temyize ya da karar düzeltme istemine konu olmasa dahi re’sen gözetilmelidir.
Pay cetveli, sıra cetvelinin kesinleşmesinden sonra iflas idaresince hazırlanan ve , müflisin alacaklılarına düşen iflas hisselerini gösteren cetveldir. İİK nun 247. maddesinde belirtildiği gibi, iflas idaresince mallar satılıp bedeli tahsil edildikten sonra pay cetveli düzenlenerek son hesap yapılır.(İİK 250,252) Pay cetveli iflas dairesine bırakılarak 10 gün beklenir. Pay cetveli kesinleşmeden kesin dağıtıma geçilmez.
Pay cetveli ve son hesabın iflas dairesine bırakılmasından ve alacaklılarına düşen pay miktarının kendilerine bildirilmesinden itibaren yedi gün içinde pay cetveli ve son hesaba karşı şikayet yoluna gidilebilir. Süresi içinde şikayet yoluna gidilmezse pay cetveli kesinleşir. Geçici dağıtım yapılabilmesi için sıra cetvelinin kesinleşmesi gerekmez.(İİK 252/1) Sıra cetveline itiraz davası açılmış ise beklenmez. Kesin dağıtım ise sıra ve pay cetveli kesinleştikten sonra yapılır.
Sıra cetveline yönelik itirazlar “esasa” ve “sıraya” olmak üzere iki grupta mütalaa edilmiş; görev hususu da bu ayrıma göre (iflas hukuku ile sınırlı olmak üzere) ticaret mahkemesi ve icra mahkemesi arasında paylaştırılmıştır. Alacak eğer masaya yazılmamışsa (iflas masasına kaydedilmemişse) alacağın kaydı için açılan davada genel hükümlere göre yargılama yapılır. Alacak yazılmış olmasına rağmen sırasının doğru olmadığı ileri sürülüyorsa bu husus “şikayet” olarak değerlendirilir.
Sıra cetveline itiraz davalarında dava açma süresi, görev ve yetki İİK’nun 235. maddesinde düzenlenmiştir. Bu hükme göre dava açma süresinin ilandan itibaren başlayacağı belirtildikten sonra ayrıca İİK’nun 223/3. maddesi hükmünün saklı olduğu belirtilmiştir. Saklı tutulan hükme göre, iflas masasına müracaat eden alacaklılar tebligatı kabule elverişli adres gösterir, yazı ve tebligat masrafları için avans yatırırlarsa, sıra cetveline itiraz davası açma süresi bu alacaklılar hakkında sıra cetvelinin kendilerine tebliğinden itibaren başlar, Davanın 15 gün içinde açılması gerekmektedir. Bu süre hak düşürücü süre olup, mahkemece kendiliğinden dikkate alınır. İcra ve İflas Kanunun 235/1. maddesine göre sıra cetveline itiraz davası iflas kararı veren Ticaret Mahkemesinin bulunduğu yerdeki her hangi bir Ticaret Mahkemesinde açılabilir. Görevin belirlenmesinde dava değerinin önemli olmadığı gibi, buradaki mahkemenin yetkisi de kamu düzeninde ilişkindir.
Somut olayda, iflas müdürlüğüne yazılan müzekkere cevaplarına göre, Kadıköy 4. Asliye Ticaret Mahkemesinin ————- K sayılı, —tarihli kararla müflis -.—–hakkında iflas kararı verilmiş, verilen iflas kararı Yargıtay 19 HD.nin kararıyla onanarak, neticede 22.11.2007 tarihinde kesinleşmiştir. İflas kararı üzerine Anadolu 3. İcra İflas Müdürlüğünün —- iflas sayılı dosyası açılmıştır. Yine iflas müdürlüğünün 07/02/2019 tarihli müzekkere cevabına göre sıra cetvelinin kesinleştiği anlaşılmıştır.
Davacılar, 02/07/2018 tarihinde iş bu dağıtım cetvellerine 7 gün içinde itiraz davası açmışlarsa da, mahkememizin görevli olmadığı anlaşılmaktadır. Taleplerin tamamı icra mahkemesine şikayet yoluyla yapılacak itirazlardır. Mahkememizin görevli olduğundan söz edebilmek için sıra cetveline karşı, alacağın esasına, varlığına veya başka bir alacaklının alacağının yokluğuna veya muvazaalı olduğuna dair bir itirazın olması gerekir ki bunun da sıra cetvelinin ilanından veya masraf depo edilmişse kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde açılması gerekir. Davacılarca, kayıt terkin davası açılmayan 3. kişiler hakkında, bu kişiler de hasım gösterilmeksizin, genel mahkemede, sıranın yanlış belirlendiği veya mükerrer yer verildiği iddiası ile dava açılması mümkün değildir. Eldeki davada, sıra cetvelinin kesinleşmesinin ardından iflas idaresince pay cetveli düzenlenmiş olmakla, pay cetvelinde usulsüzlük olduğu iddiası varsa 7 gün içinde icra mahkemesine şikayet yoluna gidilmelidir.
Açıklanan sebeplerle davanın görev nedeniyle usulden reddine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM:Yukarıda açıklandığı üzere;
1-Dava dilekçesinin HMK’nun 114, 115 Maddesi gereğince görev yönünden USULDEN REDDİNE,
2-Kararın kesinleşmesinden itibaren 2 hafta içinde taraflarca başvurulması halinde dosyanın görevli İstanbul Anadolu Nöbetçi İcra Hukuk Mahkemesine GÖNDERİLMESİNE,
3-Harç, masraf ve yargılama giderlerinin görevli mahkemede nazara alınmasına,
4-Süresinde dosyanın görevli mahkemeye gönderilmesinin talep edilmemesi halinde dosyanın ele alınarak davanın açılmamış sayılmasına,
Gerekçeli kararın taraf vekillerine tebliğinden itibaren 10 günlük süre içinde İstinaf Kanun yolu açık olmak üzere davacı vekili ile davalı vekilinin yüzüne karşı verilen karar açıkça okundu, usulen anlatıldı. 13/02/2019