Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/1354 E. 2019/837 K. 17.07.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2019/573 Esas
KARAR NO : 2019/838

DAVA : Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız))
DAVA TARİHİ : 16/07/2019
KARAR TARİHİ : 17/07/2019

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı dava dilekçesinde özetle: Keşidecisinin kendisi olduğu 5 adet çek yaprağını tüm unsurları boş iken kaybettiğini, çeklerin tamamının boş, tarihsiz, bedelsiz ve imzasız olduğunu, bu çekler için zayi belgesi verilmesini talep etmiştir.
Dava hukuki niteliği itibariyle TTK. 818/s. maddesi yollamasıyla aynı Yasanın 757-765. maddelerine göre açılmış bir zayi nedeniyle çek iptali davasıdır.
Kıymetli evrakta hakkın senede bağlı olması nedeniyle, senedin zayi edildiği durumlarda, senede bağlı hakkın senetsiz de ileri sürülebilmesi için 6102 Sayılı TTK.’nun 651. ve 652. maddeleri ile hamile iptal davası açma hakkı tanınmıştır.
TTK.’nın 651/2 ve 818/1-s bendi yollamasıyla aynı yasanın 757 ve devamı maddelerine göre, kıymetli evrak sayılan çekin zayi olması halinde zayi olduğu veya ziyaın ortaya çıktığı anda çek (senet) üzerinde hak sahibi yani lehdar ya da hamil olan kişiler iş bu çekin (senedin) iptaline karar verilmesini talep edebilir. İptale konu belgenin “kıymetli evrak” olması şarttır.
Dava konusu çek yapraklarının boş olduğu hususu davacı beyanı ile de sabit olduğundan iptali istenen çek yaprakları TTK. nun 651. maddesi anlamında “kıymetli evrak” vasfında da sayılamaz.
Bu durumda davacının dava konusu ettiği ve zayi nedeniyle iptalini istediği çek yapraklarının kıymetli evrakın yasal unsurlarını taşımadığı, davacının lehdar yada hamil olmamakla davada aktif husumetinin olmadığı, ayrıca hukuki yararın da mevcut olmadığı anlaşılmıştır. Zira 6100 Sayılı HMK.’nun 114/h maddesi uyarınca davacının dava açmakta hukuki yararının bulunması dava şartıdır. Ortada “çek”in olmadığı bir durumda çek iptali davasını açmakta davacının hukuki yararı da bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle davanın HMK.nun 114,115/2 maddeleri uyarınca dava şartı yokluğu nedeni ile usulden reddine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Yukarıda gerekçesi açıklandığı üzere ;
1-Davacının davasının dava şartı yokluğundan REDDİNE,
2-Alınması gerekli harç tam alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3- Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4- Kullanılmayan gider avansı varsa karar kesinleştiğinde ilgili tarafa iadesine,
Dair, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta süre içinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere tarafların yokluğunda dosya üzerinden verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı