Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/1215 E. 2019/1171 K. 06.11.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2018/1215 Esas
KARAR NO: 2019/1171
DAVA : Ticari Şirket (Genel Kurul Kararının İptali İstemli)
DAVA TARİHİ: 18/10/2018
KARAR TARİHİ: 06/11/2019
Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Genel Kurul Kararının İptali İstemli) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA, SAVUNMA ve DOSYA KAPSAMI:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Davalı — kapsamında – ———parsel üzerinde bulunan taşınmazların müvekkiline ait olduğunu, davalı tarafından —— tarihinde olağanüstü genel kurul yapıldığını, ancak davet mektubunun usulüne uygun olmadığını, toplantı yeter sayısına ulaşılmadığını, toplantının 5. Maddesinde —- bünyesinde bir ——– ortaklığının kurulması için yetki verilmesi maddesinin yer aldığı, bunun hukuka aykırı olduğunu, bölgelinin borçları olduğu, yönetimin borç ödeme sıkıntısı var ise bu konunun gündem maddesi yapılması gerekirken ———-kurulmasına karar alınması toplantı gündeminde yer almayan bir konu olduğunu, günden maddesi ile alınan kararların konularının birbirinden çok farklı olduğunu, bu nedenle gündeme aykırı olarak alınan ——– tarihli olağanüstü Genel Kurul kararlarının iptalini yargılama gideri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; davanın aktif husumet yokluğu nedeniyle reddinin gerektiği, olağanüstü genel kurul davetiyesinin usulüne uygun olduğunu olağanüstü genel kurul tolantısında alınan kararın yönetmelik uyarınca usulüne uygun olarak tebliğ edildiğini, ve askı süresinde itiraz olmadan askıdan indirildiğini, davacının dava dilekçesinde belirttiği hususların iyiniyetten uzak olduğunu belirterek, açılan davanın reddini, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davacıya yükletilmesini talep etmiştir.
İNCELEME ve GEREKÇE :
Dava; Hukuki niteliği itibariyle Genel Kurulun İptali isteminden ibarettir.
HMK.166.maddesi uyarınca, aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarındaki bağlantı bulunması durumunda, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir. Birleştirme kararı ikinci davanın açıldığı mahkemece verilir. Yine aynı maddenin 4.fıkrası uyarınca, davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da birini hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması durumunda bağlantı var sayılır.
İstanbul Anadolu 6.Asliye Ticaret Mahkemesinin —- esas sayılı dosyası incelendiğinde HMK 166 maddesi gereğince her iki ayrı mahkemede açılan davalar arasında hukuki ve fiili bağlantı olduğu görülmüştür.
Yukarıda açıklandığı üzere; her iki davanın tarafları ve konusu aynıdır. Bu nedenle, davalar arasında bağlantı bulunduğu açıktır. HMK.30.maddesindeki usul ekonomisi ilkesi dikkate alınarak davaların birlikte yürütülmesinin uygun olacağı sonucuna varıldığından birleştirme kararı verilmiştir.
HÜKÜM:Yukarıda açıklandığı üzere;
1-Mahkememizin iş bu dava dosyası ile İstanbul Anadolu 6. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin —– E. Sayılı dosyası dosyasında vakaların aynı olduğu, davalar ve talepler arasında bağlantı bulunduğu kabul edilmekle 6100 Sayılı HMK. m. 166/3 uyarınca davaların BİRLEŞTİRİLMESİNE,
2-Yargılamanın İstanbul Anadolu 6. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin —- Esas Sayılı dosyası üzerinden yürütülmesine,
3-Mahkememiz esasının bu şekilde kapatılmasına,
Gerekçeli kararın taraf vekillerine tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içinde İstinaf Kanun yolu açık olmak üzere davacı vekili ile davalı vekilinin yüzüne karşı verilen karar açıkça okundu, usulen anlatıldı. 06/11/2019