Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/1181 E. 2019/519 K. 14.05.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/1181 Esas
KARAR NO : 2019/519

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 10/10/2018
KARAR TARİHİ : 14/05/2019

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Davacıya ait ———— adresindeki ———— isimli, —– ticaret sicil no’lu ticari işletmede bulunduğunu düşündüğü ——-‘e kadar —-adet fatura,—- kadar toplam — adet gider pusulasının 27.09.2018 tarihinde kaybolduğunu anladığını, müvekkilin sebebini bilmediği bir şekilde zayi olmasından sebeple kullanılmamış—— kadar — adet fatura ve —– kadar toplam —- adet gider pusulasının zayi olduğuna dair kendilerine zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava; Hukuki niteliği itibariyle TTK. 82/7.maddesi uyarınca kullanılmamış gider pusulaları ile faturaların kaybı nedeniyle zayi belgesi verilmesi davasıdır.
TTK’nın 82/7. Maddesi: “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir.” şeklinde düzenlenmiştir.
Davacı vekili dava dilekçesinde ve 14/05/2019 tarihli duruşmada fatura ve gider pusulalarının hiç kullanılmamış boş koçanlar olduğunu beyan etmiştir. Boş fatura ve gider pusulalarının zayi olması halinde TTK’nın 82/7. maddesinin uygulanma olanağı bulunmamaktadır. Nitekim Yargıtay —–.Hukuk Dairesi’nin —————-. Sayılı ilamı: “Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına ve esasen boş fatura koçanlarının TTK’nın 82. maddesi anlamında kaybı halinde zayi belgesi istenebilecek belgelerden olmadığının anlaşılmasına göre, davacı vekilinin yerinde görülmeyen tüm temyiz itirazlarının reddine karar verilmesi gerekmiştir.” hükmünü haizdir. Yine İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi ———-.Hukuk Dairesi’nin ————–. Sayılı ilamı:” TTK’na göre, tacir tarafından ticari işletmesinde kullanılmak üzere bastırılan ancak henüz kullanılmamış olan boş faturalar, kanunen saklanması zorunlu belgeler olarak kabul edilmemektedir. Bu nedenle; bazı yargı kararlarında, boş faturaların çalınma yahut kaybolma gibi bir sebepten ötürü tacirin elinden çıkmaları durumunda, “zayi belgesi” istemine konu edilememektedir. Boş fatura koçanı kaybı nedeniyle Türk Ticaret Kanunu’nun 82/7 maddesi uyarınca faturaların iptaliyle zayi belgesi verilmesi mahkemeden istenemez. Yargıtayın konuya ilişkin emsal kararları da bu doğrultudadır (Yargıtay ——–. HD 08.05.2006 gün ve E.No: 5235, K.No: 5347 ve Yargıtay ——–. HD.’nin, E. 2005/442, K. 2006/365 sayılı; E. 2005/5235, K. 2006/5347 sayılı Kararları )” hükmünü haizdir.
Açıklanan sebeplerle davanın boş fatura ve gider pusulası koçanlarına ilişkin açıldığı, TTK 82/7. Maddesi gereği boş koçanlar nedeniyle zayi belgesi verilemeyeceği anlaşıldığından davanın reddine karar verilmiş olup aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM :Yukarıda izah edilen nedenlerle,
1-Davanın reddine,
2-Alınması gerekli 44,40-TL harcın peşin alınan 35,90-TL harçtan mahsubu ile bakiye 8,50-TL harcın davacıdan tahsili ile hazineye irad kaydına
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Dosya içerisinde artan gider avansı bulunması ve talep etmeleri halinde davacıya iadesine,
Dair, gerekçeli kararın davacı vekiline tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere davacı vekilinin yüzüne karşı verilen karar açıkça okundu, usulen anlatıldı