Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2016/47 E. 2021/1209 K. 11.11.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2016/47 Esas
KARAR NO : 2021/1209
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 15/01/2016
KARAR TARİHİ: 11/11/2021
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkili şirkete ait —– adresinde bulunan binada, kar ve yağmur yağışlarından sonra bina dışındaki ana atık su hattının tıkanmasına bağlı olarak binanın ana kanalizasyon hattına bağlantı borusunda meydana gelen tıkanmalar sonucu, tıkanan suyun geri tepmesiyle su baskınlarının meydana geldiğini şirket binasının alt katının tamamen sular altında kaldığını meydana gelen su baskını ile müvekkili şirketin arşiv kayıtlarını muhafaza ettiği binanın alt katının yaklaşık — metre su altında kalarak tüm belge ve eşyalarının zarar gördüğünü belirterek —-yıllarına ait müvekkili şirkete ait tüm defter, fatura ve sair ticari ve mali belgelerin zayi olduğuna dair zayi belgesi verilmesini talep etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava, hukuki niteliği itibariyle; TTK. 82/7. maddesi gereğince zayi belgesi verilmesine ilişkindir.
TTK’nın 82/7. maddesi: “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir.” hükmünü haizdir.
Davacının yerleşim yerinin mahkememiz yargı çevresi içerisinde bulunduğu, mahkememizin yetkili olduğu anlaşılmıştır.
Davanın, TTK. 82/7. maddesinde öngörülen 15 günlük yasal hak düşürücü süre içinde açıldığı belirlenmiş ve işin esası incelenmiştir.
Davacı hakkında vergi incelemesi ya da soruşturması bulunup bulunmadığı konusunda yapılan araştırmada davacı hakkında herhangi bir inceleme ya da soruşturma bulunmadığı anlaşılmıştır.
Davacı vekili zayi belgesi verilmesini istediği defterlere ilişkin noter defter tasdik bilgilerini vermiş, ilgili noter olan müzekkere yazılarak defter tasdik bilgileri istenmiştir. Gelen bilgilere göre davacının talebe konu döneme ilişkin defterinin tasdik işlemlerini yaptırdığı anlaşılmıştır.
Dosya bilirkişiye tevdi edilerek zayi olduğu iddia olunan defter ve belgeler ile ilgili bilirkişi raporu alınmıştır. Kök ve ek raporlarda özetle, davacının talep ettiği defter ve belgelerin zayi olduğu şeklinde rapor sunulmuştur.
Tüm dosya kapsamı ve deliller birlikte değerlendirildiğinde; davacıya ait ticari defter ve belgelerin bulunduğu —–adresinde su baskınının meydana geldiği, davacıya ait defter ve belgelerin zayi olduğu anlaşılkmış, defterinin ve belgelerin zayi olduğunun tespiti ile davacıya zayi belgesi verilmesine dair aşağıdaki karar verilmiştir.
HÜKÜM:Yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın KABULÜ ile davacı——ortaklığına ait;
a)—–
b)—–
c)—– zayi olduğunun tespitine ve davacıya zayi belgesi verilmesine,
2-Alınması gerekli 59,30-TL harçtan peşin alınan 29,20-TL harcın mahsubu ile bakiye 30,10-TL harcın davacıdan tahsili ile hazineye irad kaydına,
3-Davacının yaptığı yargılama giderinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafça yatırılmış olan gider avansı bakiyesinin karar kesinleştiğinde HMK. 333. maddesi uyarınca davacıya iadesine,
Dair davacı vekilinin yüzüne karşı gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde İSTİNAF yolu açık olmak üzere verilen açıkça okundu usulen anlatıldı.11/11/2021