Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2015/609 E. 2019/77 K. 29.01.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2015/609 Esas
KARAR NO : 2019/77 Karar
DAVA : Tazminat (Haksız Fiilden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ: 08/06/2015
KARAR TARİHİ: 29/01/2019
Mahkememizde görülmekte olan Tazminat (Haksız Fiilden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; —- tarihinde … tarafından ———– adresinde bulunan müvekkil şirketin kamu hizmeti niteliğindeki ve 50 cm üzerinde ikaz bandı da olmasına rağmen haberleşme altyapısına sulama kanalı kurarken dozer ile hasar verildiğini, taraflarınca hasarın giderildiğini, hasara ilişkin olarak hasar tutanakları, hasarların giderilmesi sonucu müvekkil şirket tarafından yükleniciye ödeme yapıldığına dair dekontlar ve hasar fotoğrafları kolluk kuvveti imzalı görgü ve tespit tutanağı dilekçe ekinde sunulduğunu, …’nın müvekkil şirket altyapısına zarar verdiğine dair tanıklarının dinlenilmesini, davaları ile fazlaya ilişkin haklarının saklı kalmak kaydı ile şimdilik 657,97 TL’nin hasar tarihinden itibaren —— Bankasının kısa vadeli kredileri için öngördüğü avans faizi ile birlikte tahsiline , yargılama giderleri ile vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı …’ya usulüne uygun olarak tebligat yapıldığ, tebliga rağmen dava dilekçesine cevap vermediği ve duruşmalara da katılmadığı görülmüştür.
DELİLLERİN İNCELENMESİ VE GEREKÇE:
Dava; Hukuki niteliği itibariyle Tazminat (Haksız Fiilden Kaynaklanan) yönelik olduğu görüldü.
——————Mevkiinde davalıya ait tarlada sulama altyapısı yapılırken davacıya ait elektronik haberleşme alt yapısına zarar verildiği iddiası ile haksız eylemden doğan zararın tazmini talebiyle dava açılmıştır.
Bir davanın Ticaret Mahkemelerinde görülebilmesi için açılan davanın mutlak veya nispi ticari davalardan olması gerekmektedir. Mutlak ticari davalar 6102 sayılı TTK’nun 4. maddesi uyarınca TTK’nda düzenlenmiş olan bütün hususlardan doğan davalar ile TTK’nun 4. maddesinde belirtilen özel kanunlardaki davalardır. Nispi ticari davalar ise her iki tarafın tacir olduğu ve dava konusu uyuşmazlığın her iki tarafın ticari işletmesi ile ilgili olduğu davalardır. 6335 Sayılı Yasanın 2. Maddesi ile 6102 Sayılı TTK’nun 5. maddesinin 3 ve 4 nolu fıkraları değiştirilerek Ticaret Mahkemeleri ile Asliye Hukuk Mahkemeleri arasındaki iş bölümü ilişkisi görev ilişkisine dönüştürülmüştür ve görev hususu HMK’nun 114/c maddesi uyarınca dava şartlarından olup yargılamanın her aşamasında re’sen dikkate alınır.
Tüm dosya kapsamı, tarafların iddiaları, savunmaları ve toplanan deliller birlikte değerlendirildiğinde, dava konusu uyuşmazlıkta, davalının tacir sıfatı bulunmamaktadır. Uyuşmazlık nisbi yahut mutlak ticari dava niteliğinde olmadığından davanın genel görevli Asliye Hukuk mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerekmektedir.
Belirtilen sebeplerle, davacı ile davalı arasındaki ilişkinin 6102 sayılı Kanunun kapsamı dışında kaldığı anlaşıldığından, görevli mahkemenin genel görevli Asliye Hukuk Mahkemesi olduğu değerlendirilmiş, bu sebeple HMK’nun 114/1-c maddesi uyarınca, mahkemenin görevli olmasının dava şartlarından olduğu ve dava şartlarının da davanın her aşamasında mahkemece re’sen dikkate alınması gerektiğinden, HMK’nun 114/1-c ve 115/2 maddeleri uyarınca mahkememizce görevsizlik nedeniyle davanın usulden reddine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:Yukarıda açıklandığı üzere;
1-Mahkememizin görevsizliği nedeniyle davanın usulden REDDİNE,
2-HMK 20. Madde uyarınca kararın kesinleşmesi ve süresinde talep halinde dosyanın görevli olan Nöbetçi Anadolu Asliye Hukuk Mahkemesine gönderilmesine,
3-6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 331/2. maddesi gereği harç ve yargılama giderlerinin yetkili mahkemece değerlendirilmesine, davaya görevli ve yetkili mahkemede devam edilmemesi durumunda, mahkemece talep üzerine dosya üzerinden durumun tespiti ile yargılama giderleri, harç ve vekalet ücretinin hüküm altına alınmasına,
Dair, Davacı Vekilinin yüzüne karşı davalının yokluğunda kararın tebliğden itibaren 2 hafta süre içinde İstinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı.31/01/2019