Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2015/1112 E. 2019/288 K. 21.03.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2015/1112 Esas
KARAR NO: 2019/288
DAVA: Sigorta (Kaza Sigortası Kaynaklı)
DAVA TARİHİ: 26/11/2015
KARAR TARİHİ: 21/03/2019
Mahkememizde görülmekte olan Sigorta (Kaza Sigortası Kaynaklı) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkiline ait —– plakalı araç——- tarihinde ————- yolundan ——— istikametine —— hız ile seyir halindeyken yolda bulunan tümseğe çarparak hasarlandığını, bu nedenle araçta —–TL hasar meydana geldiğini, aracın ——– poliçe numarasıyla ———– tarihleri arası kasko sigortasını yapan …’ye başvurduğunu ve——— nolu hasar dosyası açıldığını, davalının hasar bedelini kabul etmemesi nedeniyle bu davayı açmak zorunda kaldıklarını, fazlaya ilişkin takip ve dava hakları saklı kalmak kaydı ile şimdilik ——-TL hasar bedeli ile ———-TL ekspertiz ücretinin davalının temerrüt tarihi olan ———– tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte davacıya ödenmesine, yargılama gideri ve vekalet ücretinin karşı tarafa tahmiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı tarafa usulüne uygun tebligat yapılmasına rağmen davaya cevap vermediği görülmüş olup 30/01/2018 tarihli dilekçesi ile uyapa kaydının yapılmasını, bundan sonraki tebligatların vekil sıfatıyla tarafına gönderilmesini talep ettiği görülmüştür.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE :
Dava; Hukuki niteliği itibariyle; Davacının maliki olduğu ———– plakalı aracı ile seyir halindeyken ——— tarihinde geçirmiş olduğu kaza nedeniyle, kasko sigortası davalı tarafça sigortalanan davacının aracında oluşan hasarın ve ekspertiz ücretinin kasko sigortacısından tahsili talepli olduğu anlaşılmaktadır.
Bir davanın Ticaret Mahkemelerinde görülebilmesi için açılan davanın mutlak veya nispi ticari davalardan olması gerekmektedir. Mutlak ticari davalar 6102 sayılı TTK’nun 4. Maddesi uyarınca TTK.’da düzenlenmiş olan bütün hususlardan doğan davalar ile TTK’nun 4. Maddesinde belirtilen özel kanunlardaki davalardır. Nispi ticari davalar ise her iki tarafın tacir olduğu ve dava konusu uyuşmazlığın her iki tarafın ticari işletmesi ile ilgili olduğu davalardır.
Diğer yandan 28/11/2013 Tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak 28/05/2014 tarihinde yürürlüğe giren 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 2. Maddesinde; ”Bu kanun, her türlü tüketici işlemi ile tüketiciye yönelik uygulamaları kapsar” hükmü yer almakta, aynı kanunun 3. Maddesinde ise tüketici işlemi tanımlayan ”mal ve hizmet piyasalarında kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına yada hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler ile tüketiciler arasında kurulan, eser, taşıma, simsarlık, sigorta, vekalet, bankacılık ve benzeri sözleşmelerde dahil olmak üzere her türlü sözleşme ve hukuki işlemi” hükmü yer almaktadır. Ayrıca aynı kanunun 83.maddesinde de ”taraflardan birinin tüketicinin oluşturduğu işlemler ile ilgili diğer kanunlarda düzenleme olması, bu işlemin tüketici işlemi sayılmasını ve bu kanunun görev ve yetkiye ilişkin hükümlerinin uygulanmasını engellemez” hükmüne yer verilerek 6502 Sayılı Kanunun tüketici işlemlerinde mutlak uygulama alanı bulacağı ayrıca vurgulanmıştır.
6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 73 .maddesinde de, ”Tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara ilişkin davalarda tüketici mahkemeleri görevlidir” hükmü yer almaktadır.
Dava dilekçesi incelendiğinde; Davacı ile davalı arasında genişletilmiş kasko sigorta poliçesinin bulunduğu, davanın da davacının geçirmiş olduğu kaza nedeniyle hasar bedelinin davalı … şirketinden tahsili talepli olduğu anlaşılmaktadır. Taraflar arasında akdi bir ilişki olup davalının sorumluluğunun kaynağı ——- poliçe başlangıç tarihli —— poliçe nolu kasko sigortasıdır. Davacı tacir olmadığı gibi, dava konusu kazayı yapan ——- plakalı araç da ticari işletmeyle ilgili olmayıp, hususidir.
Görev, kamu düzenine ilişkin olup, yargılamanın her aşamasında re’sen dikkate alınmalıdır.
Açıklanan sebeplerle 6502 sayılı yasanın 28.05.2014 tarihinde yürürlüğe girdiği, davanın 26/11/2015 tarihinde açıldığı dikkate alınarak mahkememizin HMK.nun 114/c ve HMK.nun 20. maddeleri uyarınca görevsizliğine, dosyanın talep halinde görevli Tüketici Mahkemesine gönderilmesine karar verilmiştir.
H Ü K Ü M: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere:
1-1-Mahkememizin görevsizliği nedeniyle HMK.’nın 114(1)/c maddesinin yollamasıyla HMK.’nın 115(2). Maddesi uyarınca davanın dava şartı yokluğu nedeniyle usulden REDDİNE,
2-HMK.’nın 20.maddesi uyarınca, iş bu kararın kesinleştiği tarihten itibaren iki haftalık süre içerisinde başvuru halinde, dava dosyasının görevli İstanbul Anadolu Nöbetçi Tüketici Mahkemesine GÖNDERİLMESİNE,
3-HMK.’nın 331/2 maddesi uyarınca yargılama giderleri ve vekalet ücretinin görevli mahkemece DEĞERLENDİRİLMESİNE,
Gerekçeli kararın taraf vekillerine tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere davacı vekilinin yüzüne karşı davalının yokluğunda verilen karar açıkça okundu, usulen anlatıldı.26/03/2019