Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.
T.C. İstanbul Anadolu 2. FİKRÎ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ
ESAS NO : 2020/111 Esas
KARAR NO: 2020/140
DAVA: Patent (Maddi Tazminat İstemli)
DAVA TARİHİ : 25/03/2020
KARAR TARİHİ: 09/10/2020
Mahkememizin——–Sayılı dosyasından tazminat talebi yönünden tefrik
kararı ile mahkememiz——- numarası kaydı yapılan dosya incelendi.
İSTEM :Davacı vekili dava dilekçesi ile : H.M.K. 107. maddesi uyarınca belirsiz alacağın mevcut olması nedeniyle, tüm sair yasal hakları fazlaya dair hakları, talep ve dava etme hakkı saklı kalmak kaydı ile; Davalının, müvekkili şirketin —— sayılı incelemeli usul patenti başvurusundan doğan haklarına, başta ürettikleri barut hammaddesi ürünleri ile müvekkil patent başvurusuna yaratılan tecavüzün ve haksız rekabetin tespiti, önlenmesi ve sonuçlarının ortadan kaldırılması (ref’i); bu itibarla davalının, bahsedilen patent başvurusuna tecavüz teşkil eden malları ithal-ihraç etmesi, üretmesi, pazarlaması, satması ve her türlü ticaretinin durdurulması ve önlenmesine, Talep sonucunun belirlenebilmesi için gereken bilgilerin önemli bir kısmının davalı ve dava dışı kurumların bünyesinde bulunduğundan ve bu yönüyle, tarafınca kesin bi hesaplama yapılmasının mümkün olmadığından, yargılama esnasında yapılacak olan hesaplamaya göre değiştirilmek üzere fazlaya ilişkin talep ve dava hakkı saklı tutularak, HMK m.107 uyarınca belirsiz alacak olarak şimdilik —-maddi tazminatın dava tarihi itibariyle değişen oranlarda avans faizi ile davalıdan tahsiline, maddi tazminat miktarının 6769 Sayılı SMK’nın 151/2-a maddesi uyarınca hesaplanmasına,Yoksun kalınan kazanç miktarının hesaplandıktan sonra bu miktarın 6769 Sayılı SMK’nın 151/4 Maddesi uyarınca, Mahkeme’ce makul bir pay eklenerek artırılmasına, Dava tarihi itibariyle değişen oranlarda avans faizi ile beraber —- tutarında manevi tazminatın davalıdan tahsiline, kesinleşen kararın ülke çapında yayın yapan gazetelerden ve tirajı en yüksek olan üç gazeteden birinde bir kez yayınlanmasına ve ilan masraflarının davalıdan tahsiline, Yargılama giderleri ile karşı vekalet ücretinin davalıya yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Mahkememizce maddi ve manevi tazminat talebi yönünden dosya tefrik edilmiş ve bu esas üzerinden devam etmiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE: Dava SMK 149 ve devamı maddeleri gereğince maddi ve manevi tazminat davasıdır.
Mahkememizce davacı vekiline tazminat talebine yönünden dosyanın tefrik edilip ——- sayılı numarasını aldığını, tefrik edilen dosya yönünden, HMK’ nın 448. Maddesi gereğince dava şartı niteliği taşıyan ve 6100 saylı yasanın 120. Maddesi kapsamında ödenmesi gereken yargılama harçlarından ——harcı ve tefrik yönünden başvurma harcı olan —— tamamlaması için iki hafta süre verildiğine, aksi takdirde tefrik edilen dosya yönünden Harçlar Kanunu 30/32 Mad. Gereğince işlem yapılacağına ilişkin muhtıra gönderildiği anlaşılmıştır.
Davacı vekiline muhtıra——- tarihinde tebliğ edilmesine rağmen süresi
içinde tefrik edilen dosyaya başvurma harcını ve peşin harcı yatırmadığı anlaşılmakla, öncelikle harçlar yönünden değerlendirme yapmak gerektiğinden, HMK 120. ve Harçlar Kanunu 30/32. Maddeleri birlikte değerlendirilerek, davanın açılmamış sayılmasına karar gerektiği kanaat ve sonucuna varılarak aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M /Yukarıda açıklanan nedenlerle ;
Davanın Harçlar Kanunu 30/32 Maddesi uyarınca AÇILMAMIŞ SAYILMASINA
Harçlar kanunu uyarınca başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
Karar tarihinde yürürlükte bulunan avukatlık asgari ücret tarifesinin 7/1 maddesi “ön inceleme tutanağı imzalanıncaya kadar karar verilmesi durumunda tarifede yazılı ücretin yarısına, ön inceleme tutanağı imzalandıktan sonra karar verilmesi durumunda tamamına hükmolunur” uyarınca davalı vekili için takdir edilen 2.455,00 TL vekalet ücretinin davacı taraftan alınarak davalıya verilmesine,
Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
Karar kesinleştiğinde kullanılmayan gider avansının talebi halinde taraflara
iadesine
Dair; dosya üzerinden gerekçeli kararın tebliğinden itibaren yasal 2 haftalık süre
içersinde İstinaf yolu açık olmak üzere karar verildi. 09/10/2020