Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 2. Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi 2019/16 E. 2020/131 K. 17.09.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 2. FİKRÎ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ
ESAS NO : 2019/16 Esas
KARAR NO: 2020/131
DAVA : Marka (Tecavüzün Tespiti İstemli), Marka (Tecavüzün Giderilmesi İstemli)
DAVA TARİHİ: 15/01/2019
KARAR TARİHİ: 17/09/2020
Mahkememizde görülmekte bulunan Marka (Maddi Tazminat İstemli) davasının yapılan açık yargılamasının sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesi ile, Davacı —– markasını, ——– tarihinden itibaren — müddetle — tarihinde tescil ettirdiğini, markanın ticaret sınıfında olup numarasının — ve markanın emtiasının — olduğunu, davacı — markasını da — tarihinden itibaren —- yıl müddetle —– tarihinde tescil ettirdiğini, markanın ticaret ve hizmet sınıfında olup, numarasının ise—- ve markanın emtiasının —-olduğunu, davacı, ———- markalan ile logosunun kullanımına çok daha önceki tarihlerden itibaren başladığını, ——-resmi sayfasında tespit ettikleri üzere, davalının—- tarihinde ——- başvuru numarası ile —- tarihine kadar ——– sınıflarında korumalı olarak hizmet türünde ve mal- hizmetler sınıfında —– markasının tesciline başvurduğunu, başvurunun incelemesinin — tarihinde şeklen tamamlandığını, —- tarihinde uzman benzerlik araştırması yapıldığını ve — tarihinde tescilin reddine karar verildiğini, davalının——- markasının ve davacının logosu ile benzerlik taşıyan logolarının kullanımına, karışıklığa mahal verecek şekilde devam ettiğini,———adresinin davalının mülkiyetinde bulunduğunu ve bu kullanımın hukuki ve ticari karışıklığa neden olduğunu, davacı müvekkile ait —- numaralı ———–yine davacıya ait —– numaralı — markalarına tecavüz etmekte olan davalı şirketin —- ve bu marka ile bağlantılı davacının logosuna büyük benzerlik taşıyan logolarının kullanımının durdurmasını, davalı şirketin, davacıya ait——— markalarıyla karışıklığa sebebiyet veren ——– adresinin ve —- dâhil olmak üzere her tür—— —– uzantısının —–adreslerinin kullanımım durdurmasına karar verilmesini talep etmiştir.
Davacı vekili —– tarihli dilekçesi ile tarafların sulh oldukları ve sulh sözleşmesi niteliğindeki protokol metni göz önünde bulundurularak protokol hükümleri çerçevesinde davanın sonuçlandırılmasını talep etmiştir.
Mahkememizde yapılan—- tarihli duruşmada, davacı vekili davalı ile ———- tarihli protokol gereğince sulh olduklarını, sulh protokolü gereğince karar verilmesini beyan etmiştir.
Davalı vekili duruşmada; davacı ile ——- tarihli protokol gereğince sulh olduklarını, sulh protokolü gereğince karar verilmesini beyan etmiştir.
Dosyadaki vekaletnamelerin incelenmesinden; taraf vekillerinin sulh yetkilerinin mevcut olduğu tespit edilmiştir.
Taraflar arasında imzalanan —- tarihli Sulh protokolüne göre: “1-Taraflardan————- ve şirket yetkilisi ———- tarihi itibariyle;
——— adresinin ve bu adres itibari ile uzantılı———- adreslerinin kullanımını, diğer her türlü ——– dahil olmak üzere mümkün olabilen her türlü ——-uzantıları ile birlikte durdurmayı,
—- adına tescilli olan———–markalarını kullanmayı sonlandırmayı,
————- logosuna benzerlik taşıyan kendi şirket logosunu kullanmayı sonlandırmayı ve benzer görüntüde olup karışıklık yaratabilecek herhangi bir başka logoyu kullanmamayı,
———— ile ticari ve hukuki hayatta iltibas yaratabilecek herhangi bir eylemde bulunmamayı gayrikabili rücu kabul, beyan ve taahhüt eder.
2-Buna karşılık olarak ——–Ve yetkilisi ———–Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nin ——-sayılı dosyası kapsamındaki uyuşmazlık konusuyla ilgili herhangi bir ek maddi veya manevi tazminat talebinde bulunmamayı gayrikabili rücu kabul, beyan ve taahhüt eder.
3-İşbu protokol hükümleri, münhasıran işbu sözleşmede belirtilen hususları/davayı kapsamaktadır.
4-İşbu protokol — tarafından —– Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nin—— Sayılı dosyasına sunulacaktır.
5-Taraflar ——- Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nin —— sayılı dosyasına ilişkin olarak birbirlerinden vekalet ücreti ve yargılama gideri talebinde bulunmayacaklarını gayrikabili rücu kabul, beyan ve taahhüt ederler.
6-Taraflardan —— şirket yetkilisi———Ve yetkilisi———– Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nin ——–Sayılı dosyasındaki taleplerini kabul etmekle, taraflar, muhterem mahkemenin işbu protokol kapsamındaki taahhütlerin dikkate alınmasın suretiyle hüküm tesis etmesini kabul ederler. İşbu protokol hükümlerine aykırı hareket edilmesi halinde ———Ve yetkilisi ——— dava ve talep hakları saklıdır.” şeklinde imzalanmıştır.
Tüm dosya kapsamı değerlendirildiğinde, tarafların dava açıldıktan sonra sulh protoklü imzaladıkları ve mahkememize sundukları, sulh anlaşmasına göre yargılamanın bitirileceği, HMK.313/1 maddesi gereğince, “Sulh, görülmekte olan bir davada, tarafların aralarındaki uyuşmazlığı kısmen veya tamamen sona erdirmek amacıyla, mahkeme huzurunda yapmış oldukları bir sözleşmedir.” olarak tanımlanmış olup, tarafların ——– tarihli sulh protokolünü mahkememize sunabildikleri ve bu sözleşmenin HMK. 315 Maddesi uyarınca sulh davayı sonuçlandıran taraf işlemlerinden olduğu ve tarafların sulhe göre karar verilmesini talep ettiklerinden, taraflar arasında imzalanan ——- tarihli Sulh Sözleşmesi doğrultusunda aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM:Yukarıda izah edilen nedenlerle;
1-Taraflar arasında imzalanan ——– tarihli Sulh protokolünün TASTİKİNE,
2-Harçlar Kanununun 22. maddesi gereğince alınması gerekli 36,26 TL harcın
mahsubu ile fazladan yatan 8,14 TL harcın karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya İADESİNE,
3-Taraflar sulh sözleşmesi kapsamında vekalet ücreti ve yargılama gideri talep etmediklerinden bu konuda karar verilmesine yer olmadığına,
4-Yapılan yargılama giderlerinin tarafların üzerinde bırakılmasına,
Dair; davacı vekili ile davalı vekilinin yüzlerine karşı gerekçeli kararın tebliğinden itibaren yasal 2 haftalık süre içersinde İstinaf yolu açık olmak üzere karar verildi. 17/09/2020