Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/79 E. 2023/127 K. 10.02.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2023/79 Esas
KARAR NO : 2023/127

DAVA : Alacak (Kıymetli Evraktan Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 01/02/2023
KARAR TARİHİ : 10/02/2023
Yukarıda tarafları yazılı davanın mahkememizde yapılan yargılaması sonunda;
DAVA:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin dava dışı—- kurucu intifa senedi hak sahibi olduğunu, müvekkilinin hak sahipliği, müteveffa —–mirasçısı olmasından kaynaklandığını, müteveffa —- nezdinde 11 adet kurucu intifa senedi olduğunu, müvekkili —– ekli veraset ilamından da görüleceği üzere —– kurucu intifa senedi üzerinde veraset ilamında yazılı pay oranı gereğince hak sahibi olduğunu, ——- intifa senedi örnekleri de birleştirme talep edilen—–Asliye Ticaret Mahkemesi dosyasında mübrez olduğunu, müvekkiline, müteveffa —— intikal eden kurucu intifa senetlerine dair —– Nezdindeki haklara eşdeğer hakların birleşen ——Nezdinde devamlılığının sağlanmasına, bu çerçevede devrolan ——Esas sözleşmesinin “Karın Dağıtımı” başlıklı 29. Maddesinde yer alan “.. Kalan kısmının %10 unun %80’i ana sözleşmenin 9. Maddesinde yazılı kurucu intifa senedi sahiplerine——dağıtılır.” maddesinin devrolunan şirket esas sözleşmesinde de aynen tanımlanmak suretiyle devamına; kar dağıtım oranının/ miktarının ise birleşme esasları dikkate alınmak suretiyle öncelikle sayın mahkeme tarafından tespitine, tespit edilecek kar payı oranı dikkate alınarak fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydı ile davalı şirket esas sözleşmesinin karın dağıtımı başlıklı maddesinin hesaplanacak oran dikkate alınmak suretiyle “.. Kalan kısmının %10 unun % 12′ sinin intifa senedi sahiplerine.” şeklinde olması gerektiğinin kabulü ile TTK 502 madde hükmü dikkate alınarak davalı şirket esas sözleşmesinde lüzumlu değişikliklerin yapılması gerektiğini, kabul görmez ise müvekkilin hak sahibi olduğu intifa senetlerinin beherinin bedelinin gerçek ve adil bir şekilde belirlenerek fazlaya ilişkin talep ve dava haklarımız saklı kalmak kaydıyla ve belirlenebilir olduğu anda artırılmak kaydıyla şimdilik 1.000,00 TL’ nin dava tarihinden itibaren işleyecek ticari avans faizi ile birlikte davalıdan tahsil edilerek müvekkile ödenmesini, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalı tarafa tahmiline, karar verilmesini vekaleten arz ve talep etmiştir.
İNCELEME VE GEREKÇE :
İş bu dava dosyası ile ——Esas sayılı dosyası arasında hukuki ve fiili bağlantı bulunduğu anlaşılmıştır. HMK 166.maddesi uyarınca;
(1) Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir. Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkemece verilir ve bu karar, diğer mahkemeyi bağlar.
(2) Davalar, ayrı yargı çevrelerinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış ise bağlantı sebebiyle birleştirme ikinci davanın açıldığı mahkemeden talep edilebilir. Birinci davanın açıldığı mahkeme, talebin kabulü ile davaların birleştirilmesine ilişkin kararın kesinleşmesinden itibaren, bununla bağlıdır.
(3) Birleştirme kararı, derhâl ilk davanın açıldığı mahkemeye bildirilir.
(4) Davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması durumunda, bağlantı var sayılır.
(5) İstinaf incelemesi ayrı dairelerde yapılması gereken davaların da bu madde hükmüne göre birleştirilmesine karar verilebilir. Bu hâlde istinaf incelemesi, birleştirilen davalarda uyuşmazlığı doğuran asıl hukuki ilişkiye ait kararı inceleyen bölge adliye mahkemesi dairesinde yapılır.Tüm dosya kapsamına göre, Mahkememizin—— Esas sayılı dava dosyası ile —— Asliye Ticaret Mahkemesinin ——- Esas sayılı dava dosyası arasında HMK’nun 166. maddesinde ön görülen hukuki ve fiili bağlantının bulunduğu, birleştirme koşullarının gerçekleştiği belirlendiğinden aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Mahkememizin —– esas sayılı dosyası ile aralarında hukuki ve fiili bağlantı bulunan ——- esas sayılı dosyası ile birleştirilmesine,
2-Birleştirme kararının birleşen dosyada taraflara tebliğine,
3-Mahkememiz esasının bu şekilde kapatılmasına,
4-Yargılamanın——-esas sayılı dosyası üzerinden yürütülmesine,
5-Yargılama giderlerinin birleşen dosyada değerlendirilmesine,Dair,tarafların yokluğunda dosya üzerinde yapılan inceleme sonucu esas hükümle birlikte istinaf yolu açık olmak üzere karar verildi.