Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/372 E. 2023/455 K. 05.06.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2023/372 Esas
KARAR NO: 2023/455
DAVA: Hakem Kararının İptali
DAVA TARİHİ: 24/05/2023
KARAR TARİHİ: 05/06/2023

Mahkememizde görülmekte olan —– İptali davasında,
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; —- sayılı itiraz dosyası kapsamında verilmiş olan ——— sayılı kararının HMK md. 439 hükümlerine aykırı olarak itiraz hakları beklenilmeksizin karar verildiğini, söz konusu hakem kararının iptaline karar verilmesi için işbu iptal davasını bölge adliye mahkemeniz nezdinde açılacak dava için iş bu dilekçeyi sunduklarını, —- dosyasında verilen —- sayılı kararın —– tarihinde tebliğ edildiğini, müvekkilinin yerleşim yerinin — olduğunu, ——– tarihinde itiraz süresinin başladığını, 05/05/2023 tarihinde henüz itiraz haklarını kullanmadan davalı sigorta şirketinin itirazı hakkında kesin karar verildiğini, söz konusu karar hakkında HMK hükümleri uyarınca tavzih ek karar isteminde bulunulduğunu, 17/05/2023 tarihinde tarafımızca yapılan ek karar isteminin hakem heyetince reddedildiğini, bu sebeplerle ———-adliye mahkemesi nezdinde işbu iptal davasının açılmasını talep etmiştir.
Hukuki Nitelendirme, Delillerin Değerlendirilmesi ve Netice
Dava, hakem kararının iptali davasıdır.
HMK Md.439 “1) Hakem kararına karşı yalnızca iptal davası açılabilir. İptal davası, ——-adliye mahkemesinde açılır; öncelikle ve ivedilikle görülür.
(2) a) Tahkim sözleşmesinin taraflarından birinin ehliyetsiz ya da tahkim sözleşmesinin geçersiz olduğu,
b) Hakem veya hakem kurulunun seçiminde, sözleşmede belirlenen veya bu Kısımda öngörülen usule uyulmadığı,
c) Kararın, tahkim süresi içinde verilmediği,
ç) Hakem veya hakem kurulunun, hukuka aykırı olarak yetkili veya yetkisiz olduğuna karar verdiği,
d) Hakem veya hakem kurulunun, tahkim sözleşmesi dışında kalan bir konuda karar verdiği veya talebin tamamı hakkında karar vermediği ya da yetkisini aştığı,
e) Tahkim yargılamasının, usul açısından sözleşmede veya bu yönde bir sözleşme bulunmaması hâlinde, bu Kısımda yer alan hükümlere uygun olarak yürütülmediği ve bu durumun kararın esasına etkili olduğu,
f) Tarafların eşitliği ilkesi ve hukuki dinlenilme hakkına riayet edilmediği,
g) Hakem veya hakem kurulu kararına konu uyuşmazlığın Türk hukukuna göre tahkime elverişli olmadığı,
ğ) Kararın kamu düzenine aykırı olduğu, tespit edilirse, hakem kararları iptal edilebilir.
(3) Hakem veya hakem kurulunun, tahkim sözleşmesi dışında kalan bir konuda karar verdiği iddiasıyla açılan iptal davasında, tahkim sözleşmesi kapsamında olan konuların, tahkim sözleşmesi kapsamında olmayan konulardan ayrılması mümkün olduğu takdirde, hakem kararının sadece tahkim sözleşmesi kapsamında olmayan konuları içeren bölümü iptal edilebilir.
(4) İptal davası, bir ay içinde açılabilir. Bu süre, hakem kararının veya tavzih, düzeltme ya da tamamlama kararının taraflara bildirildiği tarihten itibaren işlemeye başlar. Hakem kararına karşı iptal davası açılması kararın icrasını durdurmaz. Ancak taraflardan birinin talebi üzerine hükmolunan para veya eşyanın değerini karşılayacak bir teminat gösterilmek şartı ile kararın icrası durdurulabilir.
(5) İptal talebi, davaya bakan bölge adliye mahkemesi aksine karar vermedikçe, dosya üzerinden incelenerek karara bağlanır.
(6) İptal davası hakkında verilen kararlara karşı temyiz yoluna başvurulabilir. Temyiz incelemesi, bu maddede yer alan iptal sebepleriyle sınırlı olarak, öncelikle ve ivedilikle karara bağlanır. Temyiz, kararın icrasını durdurmaz.
(7) İptal davasının kabulü hâlinde, kabul kararı temyiz edilmezse veya ikinci fıkranın (b), (c), (ç), (d), (e) ve (f) bentlerindeki hâllerin varlığı sebebiyle kabulü hâlinde, taraflar aksini kararlaştırmamışlarsa hakemleri ve tahkim süresini yeniden belirleyebilirler. Taraflar isterlerse eski hakemleri tayin edebilirler.” hükmü gereğince davacı vekilinin talebinin ————- Adliye Mahkemesi nezdinde açılması anlaşıldığından, Mahkememiz esasının kapatılarak —–Adliye Mahkemesine gönderilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

KARAR:Yukarıda açıklanan nedenlerle;
Mahkememiz esasının kapatılarak dosyanın ilgili hukuk dairesine tevzi edilmek üzere ——Adliye Mahkemesine gönderilmesine,
Dair dosya üzerinde yapılan incelemede karar verildi. 05/06/2023