Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/233 E. 2022/430 K. 13.05.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/233 Esas
KARAR NO : 2022/430

DAVA : Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli)
DAVA TARİHİ : 25/03/2022
KARAR TARİHİ : 13/05/2022

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
DAVA : Davacı vekili dava dilekçesi özetle ;
davacı vekili davalı şirketin yönetim kurulunun ve genel kurulun toplanmasının ve karar almasının imkânsız hale geldiğini iddia ederek, yönetim kurulu üyelerinin seçimini de içeren olağanüstü genel kurul toplantısı çağrısının yapılması için müvekkiline izin ve yetki verilmesini talep etmiştir.
İNCELEME VE GEREKÇE :
Dava hukuku niteliği itibariyle; dava şirket, ortağı olduğu davalı şirketin yönetim kurulu organının seçimi için genel kurulun toplantıya çağrılmasına izin verilmesi istemine ilişkindir.
HMK 320/1 mad.hükmü gereğince mahkeme, mümkün olan hallerde tarafları duruşmaya davet etmeden dosya üzerinden karar verir.
Davalı—– — numarasıyla kayıtlı —– edilerek kuruld Davalı şirketin sermayesi —- değerinde olup, Bu ——– paya ayrılmıştır—- payların, —- tarihi itibarıyla ortaklarının—–olduğu, davacının ortak olduğu ve hisse oranının % 51 olduğu,
Dava dilekçesinde üçüncü ———- kaldığı bildirilmiştir. Ancak, ——değişikliğinin tescili zorunlu olmadığından, bu husus tescil ve ilân ettirilmemiştir.
Davalı şirketin —- tarihinde yapılan ——- tarihine kadar, —— görev yapmak üzere ———–seçilmişlerdir. —————— yayımlanmıştır.
— üyelerinin ———–, — yapılamadığından ————- hale gelmiştir.
Davalı şirketin ———————-tarihinde ————– keşide edilerek; —— tarihinde —– merkezinde hazır bulunması” hususu ihtar edilmiştir. Ancak netice alınamamıştır.
Bunun üzerine ——— tarafından iş bu davanın açıldığı, anlaşılmakla taraf teşkilinin sağlanması için ——- kalan davalı şirkete iş bu dava da temsil etmek üzere ——— kayyum atanmıştır.
TTK 410/2 mad. hükmü gereğince yönetim kurulunu, devamlı olarak toplanamaması toplantı nisabını oluşmasına imkan bulunmaması veya mevcut olmaması durumlarında, mahkemenin izni ile, tek bir pay sahibi genel kurulu toplantıya çağırabilir.
Davacının davalı şirketin ortaklarından olduğu, davalı şirketin yönetim kurulu organının görev süresinin dolduğu ve yönetim kurulu organının dava tarihi itibariyle olmadığı görülmekle; davanın kabulü ile davalı şirketin genel kurulunu davalı şirketin yönetim kurul u organının oluşturulması için toplantıya çağırmak üzere davacıya izin ve yetki verilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
HÜKÜM : Gerekçesi Yukarıda Açıklandığı Üzere :
1-DAVANIN KABULÜ ile,
Davalı ——- TTK’nun 410/2 madde hükmü gereği yönetim kurulu organının oluşturulması gündemiyle genel kurul toplantısının yapılması için genel kurulu toplantıya çağrılmasına,
2-Genel kurulu toplantıya çağırması için davacıya yetki ve izin verilmesine,
3-Davacıya toplantı zamanını belirleyip ana sözleşmedeki çağrı usulleri ve TTK’nun 414 maddesini gözeterek ortakları toplantıya davet etmek, bu konuda gerekli ilanları yapmak, ——-görevlendirilmesi için gerekli başvuruların yapılması ile ilgili tüm —— nezdinde gerekli işlemleri yapabilmek, toplantı kararlarının ve tutanağının tescil ve ilanı için gerekli işlemleri yapmak üzere yetkilendirilmesine,
HARÇLAR
4-Alınması gerekli 80,70 TL harç dava açılışı sırasında davacı tarafından peşin olarak yatırıldığından başkaca harç tahsiline yer olmadığına,
VEKALET ÜCRETİ
5—— tarifesine göre davacı vekili için takdir olunan 5.100,00 TL maktu vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
YARGILAMA GİDERLERİ
6-Davacı tarafından harç olarak yatırılan 172,90 TL’nin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
7-Davacı tarafından sarf edilen 2.000,00 TL temsil kayyımı ücreti, 12,50 TL posta ücreti olmak üzere toplam 2.012,50 TL yargılama giderinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
8-Bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde yatırana iadesine,
HMK 138 maddesi gereği dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda kararın taraflara tebliğinden itibaren 2(iki) hafta içinde Mahkememize veya Mahkememize gönderilmek üzere bulunulan yer yada başka bir yer Asliye Ticaret Mahkemesine verilecek bir dilekçe ile başvurmak ve istinaf harç ve masraflarını karşılamak koşulu ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ne istinaf yasa yolu açık olmak üzere karar verildi.