Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/129 E. 2022/836 K. 13.10.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO:2022/129 Esas
KARAR NO:2022/836

DAVA:Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ:17/02/2022
KARAR TARİHİ:13/10/2022
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
DAVA:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkili şirketin, ——– faaliyet gösterdiğini, 08.04.2021 tarihinden itibaren müvekkili şirketin yüzde yüz hissedarının ——-olduğunu, müvekkili şirketin hissedarı olan——-işleri dolayısıyla ağırlıklı olarak —— bulunduğunu, şirket merkezinde aktif olarak bulunamadığını, hisselerinin bir kısmını devretmek için 08 Şubat 2022 tarihinde ——- geldiğini, ancak ihtiyaç duyduğu pay defterini tüm aramalarına rağmen şirket merkezinde bulamadığını ve ticari belge niteliğindeki işbu defterin zayi olduğu kanaatına ulaştığını, müvekkili şirketin elinden rızası hilafında çıkan, pay defteri için zayi belgesi verilmesine karar verilmesini dava ve talep etmiştir.
İNCELEME VE GEREKÇE :
Dava, davacı şirketin pay defterinin zayi olması nedeniyle 6102 sayılı TTK’ nın 82/7. maddesine göre zayi belgesi verilmesi talebine ilişkindir.
Ticari defterlerini, envanterleri, açılış bilançolarını, ara bilançolarını, finansal tablolarını, yıllık faaliyet raporlarını topluluk finansal tablolarını ve yıllık faaaliet raporlarını ve bu belgelerin anlaşılabilirliğini kolaylaştıracak çalışma talimatları ile diğer organizasyon belgelerin alınan ticari mektupları, gönderilen ticari mektupların suretlerini TTK 64. maddesinin 1. fıkrasına göre yapılan kayıtların dayandığı belgeleri tacir saklamakla mükellef bulunmaktadır.6102 sayılı TTK’ nın 82/7 maddesinde ” Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir ziyai öğrendiği tarihten itibaren otuz gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.”
TTK. 82/7 maddesine göre; ancak yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle zayi gerçekleşirse belge verilmesi istenebilir. Davada bu sebeplerden herhangi birini dayanılmamış, ——–yevmiye numaralı pay defterinin açılış tasdikinin yapılıp yapılmadığının sorulması için yazılan müzekkere cevabında saklama süresi dolmuş olan söz konusu evrak imha edildiğinden talebin yerine getirilemediği bildirilmiştir.
Dosya kapsamı bir bütün değerlendirildiğinde;
Davacınını dayandığı zayi nedeni TKK’nın 82/7.maddesinde sayılan hallerden olmadığından, TTK’nın 82/7.maddesindeki koşulların oluşmadığı kanaatine varılmakla: davanın reddine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın REDDİNE,
2-Karar harcı peşin yatırıldığından bu hususta karar verilmesine yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafça dosyaya yatırılan ve sarf edilmeyen gider avansının karar kesinleştiğinde talep halinde davacıya iadesine,Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, davalının yokluğunda gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren 2(iki) hafta içinde Mahkememize veya Mahkememize gönderilmek üzere bulunulan yer ya da başka bir yer Asliye Ticaret Mahkemesine verilecek bir dilekçe ile başvurmak ve istinaf harç ve masraflarını karşılamak koşulu ile ——–Bölge Adliye Mahkemesi’ne istinaf yasa yolu açık olmak üzere karar verildi.