Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/1008 E. 2023/115 K. 07.02.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/1008 Esas
KARAR NO : 2023/115

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 13/12/2022
KARAR TARİHİ : 07/02/2023
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
DAVA:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin annesi olan —– 26/08/2021 tarihinde vefat ettiğini, geriye mirasçı olarak kızı —– ile oğulları —— ve —— kaldığını, murisin çocuklarının —— yaşadıklarını ve ikamet ettiklerini, muris —– 29/11/2019 tarihinde 50.000,00 TL sermaye ile ——tek Ortaklı olarak kurduğunu ve vefat ettiği tarihe kadar da faaliyet gösterdiğini—- vefatı sonrası kızı —— şirketin faaliyetine devam etmek üzere şirket Mali Müşavir —— ile görüştüğünü, şirketin envanter defterini, defter-i kebir’i ve yevmiye defterini, ——- teslim ettiğini, ancak şirketin genel kurul toplantı, müzakere defteri, müdürler kurulu karar defteri ve pay defterinin kendisinde bulunmadığını bildirdiğini, defterlerin kayıp olduğunun anlaşıldığını, şirkete ait bu defterlerin kayıp olduğunun tespiti ile zayi belgesinin verilmesini talep ve dava etmiştir.
İNCELEME VE GEREKÇE :
Dava, davacı şirketin pay defterinin zayi olması nedeniyle 6102 sayılı TTK’ nın 82/7. maddesine göre zayi belgesi verilmesi talebine ilişkindir.Ticari defterlerini, envanterleri, açılış bilançolarını, ara bilançolarını, finansal tablolarını, yıllık faaliyet raporlarını topluluk finansal tablolarını ve yıllık faaaliet raporlarını ve bu belgelerin anlaşılabilirliğini kolaylaştıracak çalışma talimatları ile diğer organizasyon belgelerini, alınan ticari mektupları, gönderilen ticari mektupların suretlerini TTK 64. maddesinin 1. fıkrasına göre yapılan kayıtların dayandığı belgeleri tacir saklamakla mükellef bulunmaktadır.6102 sayılı TTK’ nın 82/7 maddesinde ” Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde ziya uğrarsa tacir ziyai öğrendiği tarihten itibaren 30 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesi isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli görüldüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.”
TTK. 82/7 maddesine göre; ancak yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle zayi gerçekleşirse belge verilmesi istenebilir. Dava da bu sebeplerden herhangi birini dayanılmamış, yapılan inceleme neticesinde defterlerin kayıp olduğunun anlaşıldığı beyan edilmiştir. Davacının dayandığı zayi nedeni TKK’nın 82/7.maddesinde sayılan hallerden olmadığından, TTK’nın 82/7.maddesindeki koşulların oluşmadığı kanaatine varılmakla davanın reddine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.

H Ü K Ü M : Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın REDDİNE,
2-Alınması gerekli 179,90 TL karar ve ilam harcından peşin olarak yatırılan 80,70 TL harcın mahsubu ile bakiye 99,20 TL harcın davacıdan tahsili ile hazineye irat kaydına,
3-Davacı tarafından sarfedilen yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde davacıya iadesine, Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren 2(iki) hafta içinde Mahkememize veya Mahkememize gönderilmek üzere bulunulan yer ya da başka bir yer Asliye Ticaret Mahkemesine verilecek bir dilekçe ile başvurmak ve istinaf harç ve masraflarını karşılamak koşulu ile ——- Bölge Adliye Mahkemesi’ne istinaf yasa yolu açık olmak üzere karar verildi.