Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/304 E. 2021/569 K. 24.05.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/304 Esas
KARAR NO : 2021/569

DAVA : Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli)
DAVA TARİHİ : 30/04/2021
KARAR TARİHİ : 24/05/2021

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
DAVA;Davacı vekili dava dilekçesi özetle ; davalı şirketin —— kurulduğunu, şirkette % 50 oranında payı bulunan müvekkilinin — olduğunu, ancak diğer yönetim kurulu üyesi ile irtibat kuramadığından yönetim kurulunu toplayamadığını, bu nedenle genel kurulun da toplantıya çağrılamadığını, TTK madde 409’a göre faaliyet dönemi bitiminden itibaren üç ay içinde genel kurulun yapılması gerektiğini; yönetim kurulunun görev süresi sona erecek olmasına rağmen genel kurulun (yapılamadığını, davalı —–diğer —- üyesine genel kurulun yapılması için—– ihtarname gönderildiğini, ancak bir netice alınamadığını, mahkeme yolu ile çağrının yapılmasının zaruret haline geldiğini iddia ederek; davalı —–yapmasına izin verilmesine, genel kurulu toplamak için müvekkiline yetki verilmesine,—- tayin edilmesine, yargılama giderleri ve avukatlık ücretinin davalı şirkete tahmiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
İNCELEME VE GEREKÇE;
Dava hukuki niteliği itibariyle yönetim kurulunun devamlı olarak toplanamaması nedeniyle TTK.410/2 mad. hükümleri gereğince şikrket genel kurul toplantısını yapmak üzere davacıya izin ve yetki verilmesine ilişkindir.
HMK 114 /d mad.hükümlerinde, tarafların taraf ve dava ehliyetine sahip olmaları dava şartı olarak belirtilmiştir.
Davalı şirkete—– celbedilmiş, bilirkişi incelemesi yaptırılmış, rapor alınmıştır.
TTK.409 mad. hükmü gereğince genel kurullar olağan ve olağanüstü toplanır.
Olağan toplantı her faaliyet dönemi sonundan itibaren 3 ay içinde yapılır.Bu toplantılarda ——- kullanım şekline,dağıtalacak kar ve kazanç paylarının oranlarının belirlenmesine,yönetim kurulu üyelerinin ibraları ile faaliyet dönemini ilgilendiren ve gerekli görülen diğer konulara ilişkin müzakere yapılarak karar alınan toplantılardır.
TTK.410 mad. Hükmü gereğince genel kurul,süresi dolmuş olsa bile,yönetim kurulu tarafından toplantıya çağırılabilir.
——-görevleri ile iligili konular için genel kurulu toplantıya çağırabilirler.
Yönetim kurulunun,devamlı olarak toplananaması,toplantı nisabının oluşmasına imkan bulunmaması veya mevcut olmaması durumlarında mahkemenin izniyle tek bir pay sahibi genel kurulu toplantıya çağırabilir.
—— numarasında kayıtlı——– incelenmesinde, şirket sermayesinin ——- bulunduğu, ana sözleşmenin 7. Maddesind6e üç yıl süreyle yönetim kurulunda görev yapmak üzere her iki ortağın seçildikleri, ——— —– yönetim kurulu başkan vekilliğine getirilmiş ve şirketi her iki ortağında münferiden temsile yetkili kılındığı yönetim kurulu üç yıl süreyle seçildiklerinden ——- sürelerinin sona erdiği, genel kurulu yapılmadığı görülmüştür.
TTK.410/2 madde hükmü gereğince Genel kurul, süresi dolmuş olsa bile, yönetim kurulu tarafından toplantıya çağrılabilir. Tasfiye memurları da görevleri ile ilgili konular için genel kurulu toplantıya çağırabilir.
Yönetim kurulunun , devamlı olarak toplanamaması, toplantı nisabının oluşmasına imkan bulunmaması veya mevcut olmaması durumlarında , mahkemenin izniyle tek bir pay sahibi genel kurulu toplantıya çağırabileceği düzenlenmiştir.
Bu nedenle şirket yönetim kurulundan yoksun bulunduğu ve davacının pay sahibi olduğu anlaşıldığından,—–numarasında kayıtlı bulunan——- aşağıda belirtilen gündemi görüşüp karara bağlamak üzere davalı şirketin genel kurulunu toplamak üzere davacıya izin ve yetki verilmesine karar verilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
HÜKÜM : Gerekçesi Yukarıda Açıklandığı Üzere :
1——— numarasında kayıtlı bulunan———– dolduğu, yönetim kurulunun devamlı olarak toplanamaması nedeniyle TTK’nun 410/2 madde hükmü gereğince ;
a-Açılış ve — Tespiti,
b———- heyetinin seçimi ve toplantı tutanağını imzalamak üzere —-heyetine yetki verilmesi,
c—- seçimi, sayı ve süresinin belirlenmesi, huzur hakkının tespiti,
d-Kapanış gündemi ile sınırlı olmak koşulu ile davacıya davalı şirket genel kurul toplantısını yapıp organları oluşturmak üzere izin ve yetki verilmesine,
HARÇLAR
2-Alınması gerekli 59,30 TL harç dava açılışı sırasında peşin alındığından başkaca harç tahsiline yer olmadığına,
VEKALET ÜCRETİ
3—– göre davacı vekili için takdir olunan 4.080,00 TL maktu vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
YARGILAMA GİDERLERİ
4-Davacı tarafından harç olarak yatırılan 127,10 TL’nin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
5-Davacı tarafından sarf edilen 1.000 TL Bilirkişi ücreti ve 12,20 TL Posta ücreti olmak üzere toplam yargılama gideri olan 1.012,20 TL’nin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
6-Bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde yatırana iadesine,
Dair dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda KESİN olmak üzere oy birliği ile karar verildi.