Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/228 E. 2023/703 K. 04.10.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2023/702
KARAR NO : 2023/727

DAVA : Ticari Şirket (Pay Defteri Kaydına İlişkin)
DAVA TARİHİ : 06/10/2023
KARAR TARİHİ : 10/10/2023

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Pay Defteri Kaydına İlişkin) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,

DAVA : Davacı dava dilekçesi özetle ; Davacı dava dilekçesinde —— davalı … adına devredilen sonrasında davalı … tarafından hukuka aykırı olarak diğer davalı … devredilen 9.375,00 TL nominal değerli sermaye arşılığı 375 adet payın devirlerin tümünün muvazaalı olması ve bu sebeple herhangi bir karşılık ödenmemesi sebebiyle iptaline karar verilmesi, söz konusu payların tarafım adına tesciline ve bu tescilin —– Gazetesinde ilanına karar verilmesi, dava konusu şirket adına kayıtlı taşınmazların tapu kayıtlarına davalıdır şerhi işlenmesine karar verilmesi talep etmiş, ayrıca dilekçesinde diğer mirasçı —–Asliye Ticaret Mahkemesinin —–Sayılı dosyasında aynı taşınmaza yönelik pay devrinin iptali davası açtığını beyan etmiştir.

İNCELEME VE GEREKÇE :
Dava; hukuki niteliği itibariyle pay devrinin iptaline ilişkindir.
Mahkememizce —–Asliye Ticaret Mahkemesinin —–. Sayılı dava dosyası uyap üzerinden celp edilmiş, incelenmesinde ; davacı —– tarafından davalı … aleyhine—– davalı … adına devredilen sonrasında davalı … tarafından hukuka aykırı olarak diğer davalı … devredilen 9.375,00 TL nominal değerli sermaye arşılığı 375 adet payın devirlerin tümünün muvazaalı olması ve bu sebeple herhangi bir karşılık ödenmemesi sebebiyle iptaline karar verilmesine ilişkin dava olduğu anlaşılmıştır.HMK 166.maddesi uyarınca; aynı yargı çevresi içinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması halinde davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir. Davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte olması halinde davalar arasında bağlantı var sayılır.Tüm dosya kapsamına göre, Mahkememizin—– esas sayılı dava dosyası ile—–Asliye Ticaret Mahkemesinin —— Esas sayılı dava dosyası arasında HMK’nun 166. maddesinde ön görülen hukuki bağlantının bulunduğu, birleştirme koşullarının gerçekleştiği belirlenmekle Mahkememizin —–. Sayılı dosyasının —– Asliye Ticaret Mahkemesinin —–. Sayılı dosyası ile birleştirmesine karar verilmesi gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.

HÜKÜM : Gerekçesi Yukarıda Açıklandığı Üzere :
Mahkememizin iş bu dava dosyasının —–Asliye Ticaret Mahkemesinin —– Esas sayılı dosyası ile BİRLEŞTİRİLMESİNE,
Yargılamaya bundan sonra —-. Asliye Ticaret Mahkemesinin —–Esas sayılı dosyasından devam edilmesine,
2-Kararın taraflara tebliğine,
3-Mahkememizin —–Sayılı dosyasına ilişkin dava dilekçesi ve duruşma günün tebliğinin birleşen mahkemece yapılmasına,
4-Harç ve yargılama giderlerinin birleştirilen dosya üzerinden nihai karar ile birliktedeğerlendirilmesine,Dair dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda esas hükümle birlikte istinaf yolu açık olmak üzere oy birliği ile karar verildi.