Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/151 E. 2021/1175 K. 10.11.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2021/151 Esas
KARAR NO: 2021/1175
DAVA: Tenfiz
DAVA TARİHİ : 03/03/2021
KARAR TARİHİ: 10/11/2021
Mahkememizde görülmekte olan Tanıma Ve Tenfiz davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
DAVA : Davacı vekili dava dilekçesi özetle ; davacı ile—- imzalandığını, davalının ——- verildiğini, bu hizmet karşılığında kesinleşmiş faturaların vadesinde ödenmediğini, davacı tarafından bu nedenle —- —- tarihli kararı ile kısmen kabul edildiğini,—- kararının Mahkeme tarafından usulüne uygun olarak onaylanmış sureti ve buna ilişkin —- mahkemeye sunulduğunu,—-kararının davalı tarafından temyiz edilmediğini ve kesinleşerek —- tarihinde yürürlüğe girdiğini,İlamın kesinleştiğini gösteren —- usulüne uygun olarak tasdik edilen sureti ve buna ilişkin —–olarak dosyaya sunulduğunu, —— mahkeme ilamının tenfizi için gerekli şartların mevcut olduğunu, davalının borcunu ödemediğini, —— somut olayda söz konusu olmadığını, ——-aranan ön şartın yerine gelmiş olduğunu bu kapsamda —— mahkeme tarafından hukuk davasına ilişkin olarak verilmiş ve kesinleşmiş bir ilam bulunduğunu, davanın taraflarının tacır olduğunu ve olarak verilmiş ve kesinleşmiş bir ilam bulunduğunu, uyuşmazlığın taraflar arasındaki ticari ilişkiden doğduğunu, tenfiz için—- şartların da gerçekleşmiş olduğunu, —- karşılıklılık esasına dayanan bir anlaşma olduğunu, bu ——–olduğunu, bu Anlaşmada tanıma ve tenfize ilişkin konuların da düzenlendiğini, tenfizi talep edilen ——-kararının bu anlaşma kapsamında değerlendirilmesi gereken kararlardan olduğunu, —- münhasır yetkisine girmeyen bir konuda verildiğini, İlamın konusunun, taraflar arasındaki sözleşmeden doğan borç ilişkisinden kaynaklandığını, bu konuda —- mahkemelerin münhasır yetkiye sahip olmadıklarını,—–tarafların yetki anlaşması yaparak —–yetkili kıldığını, İlamın, dava konusu veya taraflarla gerçek bir ilişkisi bulunmadığı halde kendisine yetki tanıyan bir —- tarafından verilmediğini, ——dava konusu ve taraflarla doğrudan ilişkili olduğunu, hükmün kamu düzenine açıkça aykırı olmadığını, ——- temsil edildiğini, savunma haklarına uyularak hüküm kurulduğu, hüküm kurulduğu, —— alan tenfiz şartlarının olayda mevcut bulunduğu,—–teminattan muafiyetin söz konusu olduğunu belirterek sonuç itibarıyla —–tamamen tenfizine karar verilmesini ve davacının —– olduğundan, yatırılması gereken teminattan muaf tutulmasına karar verilmesini talep etmiştir.
CEVAP : Davalı vekili cevap dilekçesi özetle ;——- imzalanan sözleşmeden kaynaklanan ihtilafların çözümünde, bahse konu sözleşme hükümlerinde
—- yetkili olduğuna dair açık bir hüküm bulunmayıp, her ne kadar —- bu anlaşmadan doğan uyuşmazlıkların tarafların anlaşmasıyla çözülememesi durumunda — yasaları tarafından belirlenen —— uygun olarak çözüleceği belirtilmiş ise de, ilgili hükmün —–yetkisini ortadan kaldırmayacağını ve taraflar arasında mahkemelerin yetkisi konusunda bir anlaşma ve kabul olmadığını belirterek —yetkisine itiraz etmiştir. Yine dilekçede davaya konu —- akdeden tarafın davalının şubesi olan —-olduğunu, şubenin —- olduğunu fakat taraflar arasındaki sözleşmede yetki şartı olmadığı gibi, —– şirket tarafından yetkilendirilmiş olup herhangi ayrı bir tüzel kişiliği olmadığını, Davalı vekili ayrıca,——tebligat ulaşmamış olduğunu, ilgili mahkeme kararının, huzurdaki tenfiz talebine ilişkin davada gelen tebligat ile öğrenildiğini, tenfize konu davaya ilişkin müvekkillerine usulüne uygun olarak tebligat yapılmadığını, bu nedenle dava dilekçesinde yer alan,——tarafından ——- edilmediğini ve kesinleserek —- tarihinde yürürlüğe girdiği bilgisinin gerçeği yansıtmadığını, davacı tarafından, müvekkil şirkete kararın tebliğine ilişkin bir belgenin dosyaya sunulmadığını ve bu hususun —- resen araştırılmasını talep ettiklerini, —-davacının ihtiyati tedbir talepli dilekçesi ve ekindeki belgelerin,—- tarihinde müvekkil şirkete tebliğ edildiğini, ilgili yazıda gerekli cevap ve itirazların —— içerisinde ilgili mahkemeye doğrudan sunulmasının talep edildiğini, ilgili ihtiyati tedbir talebine cevaplarının sunulmuş ve mahkemeye gönderilmiş olduğunu, —— aranan tenfize karar verilebilmesine ilişkin ön koşulların gerçekleşmediğini,—– gereken bir mahkeme kararının olmadığını, yine —- uyarınca davacı tarafın huzurda açılan dava için teminat göstermesi gerektiğini, —– dava şartı olduğunu, davacın şirketin teminat yatırmaması nedeniyle davanın usulen reddine karar verilmesini talep etmiştir.
İNCELEME VE GEREKÇE :
Dava ——- ilamın tenfizine karar verilmesi istemine ilişkindir.
Tarafların aktif ve pasif dava ehliyetleri denetlenip uyuşmazlık konuları resen belirlenerek, kanıtlar toplanmak ve bilirkişi incelemesi yaptırılmak suretiyle sonuçlandırılmıştır.
Düzenlenen bilirkişi raporu gerekçeli ve denetime elverişli bulunmakla hükme esas alınmıştır.
Bu itibarla toplanan deliller, mahkememizce benimsenen bilirkişi raporu, tarafların iddia ve savunmaları hep birlikte değerlendirildiğinde;
Dava konusu —— kararının tenfizi ile ilgilidir. —- —— arasında düzenlenmiştir.
— bulunmaktadır. ——
Sözleşmenin —— şartının gerçekleştiği,
—– taraflı uluslararası bir sözleşme bulunduğundan, ——– mahkeme kararlarının tenfızinde aranan ön şartlar ve esasa ilişkin şartlar açısından ——– hükümler değil, öncelikli olarak taraflar arasındaki —— dikkate alınacağı belirlenmiştir.
Bu kapsamda —— tanıma ve tenfızle ilgili hükümlerine bakıldığında;
Bu çerçevede———– olması gerektiği kapsamında, tenfizi istenen mahkeme kararının hukuki ve ticari konularda verilmiş bir mahkeme kararı olduğu ve aranan şartın gerçekleştiği anlaşılmaktadır.—– benzer şekilde —–verilmiş olan kararların hukuk davalarına ilişkin olarak verilmiş olması aranmaktadır.
—– fıkrasına göre ise hukuki ve ticari konularda verilmiş adli kararların ancak, bunlara ilişkin hukuki ilişkilerin —— girmesinden sonra doğmuş olması halinde dikkate alınacağı kararlaştırılmıştır. —- yürürlüğe girmiştir. Davacı ve davalı arasında —- olan uyuşmazlık, bu Mahkeme kararının —–olduğundan,—— fıkrasında aranan şartın da gerçekleşmiş olduğu görülmektedir. Dolayısıyla dava konusu uyuşmazlık ——- kapsamında yer almaktadır.
—– maddesinde tenfiz için aranan şartlara bakıldığında aranan ilk şart tenfizi talep edilen kararın, verildiği devletin mevzuatına göre kesinleşmiş ve icra edilebilir olması şartıdır. İlgili hükme göre, ———- denilmektedir.
Dosyada —- —- tarihinde yürürlüğe girdiği yazılıdır.
Burada öncelikli olarak, tenfızi talep edilen —–davalıya usulüne uygun olarak tebliğ edilip edilmediği, sonrasında ise —– gün içerisinde temyiz yoluna başvurulup başvurulmadığı ve bu şekilde kararın kesinleşip kesinleşmediğinin incelenmesi gerekmektedir.
Bu kapsamda dosyadaki belgelere bakıldığında;
İlk olarak—– mahkemede açılan davadan bahsedildikten sonra, bu tebligatın alındığı tarihten itibaren —- içinde savunmanın mahkemeye teslim edilmesi gerektiği, aksi halde davanın gıyapta devam edeceği belirtilirken, son paragrafta; —- uyarınca, —-taraflar davayla ilgili dava belgelerini almak üzere —— ikamet eden yetkili bir kişiyi vekil tayin etmelidir. —–tarafın vekil tayin ettiği yetkili kişiyi mahkemeye bildirmemesi halinde, —— taraf adına düzenlenen tüm dava belgeleri dava dosyasına dahil edilecek ve usulüne uygun şekilde ilgili tarafa gönderilmiş kabul edilecektir.” açıklamasının yer aldığı,
Burada dava belgelerini almak üzere —— yetkili bir kişi vekil tayin edilmemesi halinde belgelerin dava dosyasına dahil edilerek davalıya usulüne uygun şekilde tebliğ yapılmış sayılacağı açıkça yazılmıştır.
İkinci olarak, Mahkeme kararının verilmesinden sonra davalı vekilinin mail adresine gönderilen—- davalı vekilinin mail adresine gönderilmiştir.———- davalı avukatları arasındaki yazışmaların mail yolu ile yapıldığı ve gerek Mahkemenin davalı avukatlarına iletmek istediği yazıları avukatların mail adresine gönderdiği gerekse davalı avukatlarının Mahkemeye göndermek istedikleri yazıları; örneğin duruşmaya katılamayacaklarına ilişkin mazeret dilekçesi gibi, Mahkemenin mail adresine gönderdikleri anlaşılmaktadır.
Bu kapsamda— davalı avukatlarına mail olarak gönderilen —- uyuşmazlık konusunda —- tarihinde karar verdiği belirtilerek, kararın hüküm kısmı yazılmıştır. Yine yazıda; Bu kapsamda —– gönderilen dava dilekçesi ve savunma hakkının kullanılmasına ilişkin ——–davalıya yapıldığı anlaşılmaktadır. Diğer davalı olan———-açısından;dava dilekçesinin tebliğ edilip edilmediği, davadan haberdar olup olmadığı, bu kapsamda cevap dilekçesi verip vermediği, savunma hakkını kullanıp kullanmadığı açısından konuya bakıldığında ise davalı ———-devam eden davaya verdiği cevap dilekçesinde her iki davalıyı da kapsayacak şekilde olduğunu belirttiği cevap dilekçesini Mahkemeye göndererek savunma hakkını kullanmıştır. Davadan haberdar olan davalıların —– davayla ilgili dava belgelerini almak üzere ——- eden yetkili bir kişiyi vekil tayin etmesi gerektiği, aksi halde davalı adına düzenlenen tüm dava belgelerinin dava dosyasına dahil edilerek usulüne uygun şekilde ilgili tarafa gönderilmiş kabul edileceği konusundan da davalının haberdar olduğu ve bir vekil tayin etmemiş olduğu anlaşılmaktadır.
Buna göre —– gereğince davalı adına düzenlenen belgeler dosyaya dahil edilerek, davalıya usulüne uygun şekilde tebliğ edilmiş sayılacaktır.——-gün içinde temyiz yoluna başvurulmadığı, kararın kesinleştiği kanaatine ulaşılmıştır.
———–
Maddede yer alan ifadeden, uygulanacak hukuk konusunda tarafların anlaştıkları, taraflar arasında yetkili mahkeme konusunda bir anlaşma olmadığı kanaatine ulaşılmıştır.
Taraflar arasındaki uyuşmazlıkla ilgili olarak,— münhasır yetkili bir mahkeme olmadığından — mahkemesinde dava açılmasında —- açısından bir engel bulunmamaktadır. —– davaya bakmakta kendisini yetkili görmesi durumunda uyuşmazlık —- çözümlenebilecektir.—— yetkili görerek uyuşmazlığı çözümlemiştir.
Sonuç itibarıyla yapılan değerlendirmede—- göre somut uyuşmazlıkla ilgili olarak —– münhasır yetkili bir mahkeme bulunmadığı, —— bir mahkemede dava açılmasına engel bir durum bulunmadığı, —- hukukuna göre—–uyuşmazlığa bakmaya yetkili olduğuna karar verdiği,—– kapsamında tenfız için aranan ikinci şartın da yerine gelmiş olduğu kanaatine ulaşılmıştır.
—–verilmiş olduğu ——- mevzuatına göre, davayı kaybeden taraf usulüne uygun surette mahkemeye davet edilmiş olmalıdır “
Dolayısıyla—– görülmekte olan davadan ————— haberdar olduğu ve davaya cevap dilekçesinin vekil tarafından her iki davalı adına gönderildiği anlaşılmaktadır. Her iki davalının davadan haberdar olduğu ve Sözleşmede tenfiz şartı için aranan, usulüne uygun surette mahkemeye davet edilmiş olma şartının gerçekleştiği,
———– müdafaa hakkından mahrum edilmemiş bulunmalı ve mahkemeye usulüne uygun surette davet edilmiş olmalı ve mahkemede bir davayı takip veya müdafaa etmeye imkânsızlıkları halinde temsil edilebilmelidirler “.
Savunma hakkının kullanılması kapsamında; —- davada her iki davalıyı da kapsayacak şekilde cevap dilekçesi verildiği,
Yine Mahkeme tarafından yazılan yazıda, davalı ———–davada; davalının usulüne uygun şekilde davet edildiği, cevap dilekçesinin sunulduğu, davalının savunma hakkından mahrum edilmemiş olduğu,
——-aynı usulü muhakeme çerçevesinde ve aynı Taraflar arasında, daha önceden alınıp kesinleşmiş bir adli veya hakem kararı bulunmamalıdır” şeklindeki şarttır.
———- yer alan beşinci şart açısından da aynı usulü muhakeme çerçevesinde ve aynı taraflar arasında, daha önceden alınıp kesinleşmiş bir adli karar bulunmadığı, bu kapsamda tenfıze engel bir durum bulunmadığı,
—- yer alan altıncı şarta göre —-, aynı sebebe ve aynı konuya ilişkin olarak bu ——yetkili kaza organında daha önce açılmış bir dava bulunmamalıdır “
Dosyada aynı taraflara, aynı sebebe ve aynı konuya ilişkin olarak —– yetkili mahkemelerinde daha önce bir dava açıldığına ilişkin herhangi bir bilgi ve belge dosyada olmadığından bu madde kapsamında da tenfıze engel bir durum olmadığı,
—- yer alan yedinci—— mevzuatına göre, bu Tarafın iç mevzuatının uygulanmasının gerekeceği durumlarda karar ancak,
1.Şayet bu kanunlar gerçek bir şekilde tatbik edilmişse veya,
2.Diğer —– tatbik edilecek iç mevzuatı bu İç mevzuattan esas itibariyle farklı değilse, tanınır ve tenfiz edilir ” şeklindeki şarttır.
Taraflar arasındaki —— bu Sözleşmeden doğan uyuşmazlıkların —- göre çözümleneceği kararlaştırıldığından, —- Mahkeme kararında da belirtildiği üzere —- uygulanarak uyuşmazlık çözümlenmiştir. — uygulanması söz konusu değildir bu nedenle —- gerçek bir şekilde tatbik edilip edilmediği ile ilgili bir denetim yapılması söz konusu olmayacaktır. —-aranan tenfiz şartının da gerçekleşmiş olduğu kanaatine ulaşılmıştır.
Tenfize engel bir durum olarak ortaya çıkan kamu düzeni engeli ve genel ahlak prensiplerine aykırılık ise ——- aranan son şart olarak yer almıştır.
“h. Karar, ülkesinde tanınması ve tenfiz edilmesi gereken—–düzeni ile kamu düzeni ve genel ahlakın prensiplerine aykırı olmamalıdır.”
Somut uyuşmazlıkta taraflar arasındaki sözleşmeye aykırılıktan doğan alacak davasına ilişkin—-tarafından verilen hükmün —– düzeni ile kamu düzeni ve genel ahlakın prensiplerine aykırı oluşturmadığı, dolayısıyla dava konusu ——- tenfizi için aranan tüm şartların tek tek gerçekleştiği görülmekle davanın kabulüne karar verilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır.
HÜKÜM : Gerekçesi Yukarıda Açıklandığı Üzere :
1-DAVANIN KABULÜ ile ;
—– ilamın tenfizine,
HARÇLAR
2-Dava tarihindeki kur üzerinden hesaplanan dava değerine olan —– harçtan mahsubu ile, eksik bakiye —– davalıdan tahsili ile hazineye irad kaydına,
VEKALET ÜCRETİ
3-Dava tarihindeki kur üzerinden hesaplanan ve dava değeri olan ——– nispi vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
YARGILAMA GİDERLERİ
4-Davacı tarafından harç olarak yatırılan —- davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
5-Davacı tarafından sarf edilen ——davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
6-Bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde yatırana iadesine,
Dair, hazır olan taraf vekillerinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren 2(iki) hafta içinde Mahkememize veya Mahkememize gönderilmek üzere bulunulan yer yada başka bir yer Asliye Ticaret Mahkemesine verilecek bir dilekçe ile başvurmak ve istinaf harç ve masraflarını karşılamak koşulu ile———-Mahkemesi’ne istinaf yasa yolunun açık olmak üzere oy birliği ile karar verildi.10/11/2021