Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/144 E. 2021/946 K. 23.09.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2021/144 Esas
KARAR NO : 2021/946

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 01/03/2021
KARAR TARİHİ : 23/09/2021

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekilinin dava dilekçesinde özetle; müvekkiline—— hırsızlık olayı nedeniyle müvekkili şirkete ait —- müracaat edildiğini ve konuyla ilgili tutanak tutulduğunu, söz konusu hırsızlık nedeniyle müvekkiline ait ticari işletmede bulunan tüm ticari defterler, karar —-belge ve evraklar zayi olduğundan, ———verilmesini talep etme zarureti hasıl olmuştur.
Dava, davacı — ve — olması nedeniyle 6102 sayılı TTK’ nın 82/7. maddesine göre zayi belgesi verilmesi talebine ilişkindir.
—– raporlarını— raporlarını ve bu belgelerin anlaşılabilirliğini —- — belgelerin alınan ticari mektupları, gönderilen ticari mektupların suretlerini TTK 64. maddesinin 1. fıkrasına göre yapılan kayıtların dayandığı belgeleri tacir saklamakla mükellef bulunmaktadır.
6102 sayılı TTK’ nın 82/7 maddesinde, bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgelerin kanunda belirtilen nedenlerle zıyaa uğraması halinde, defter sahibi tacirin zıyaı öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde yetkili mahkemeden kendisine bir zayi belgesi verilmesini talep etmesi öngörülmüş olup, maddede düzenlenen 15 günlük süre hak düşürücü süredir.
TTK. 82/7 maddesinde zayi sebepleri tahdidi olarak sayılmamış olmakla birlikte tacirin kendisine kusur izafe edilemeyecek, irade dışında meydana gelen olay nedeniyle meydana gelmeli, ziyanın ——– gerekli dikkat ve özeni göstermemesinden kaynaklanmamış olması gerekmektedir.
Mahkememizce celp olunan ifade tutanakları, —- dosya içinde yer alan tüm kayıtların incelenmesi neticesinde; davacı — meydana geldiği, eldeki davanın hak düşürücü süre içinde açıldığı, davacı şirket hakkında herhangi bir vergi incelemesi bulunmadığı, davacı şirketin 06/02/2019 tarihinde kurulduğu, davacı şirketin 2019 yılına ait pay defteri, yevmiye defteri, —– defterinin kuruluş defter tasdiklerinin —-yapıldığı, anılan kayıtların yaşanan hırsızlık olayı sonucunda zayi olduğu kanaatine varıldığı, 2020 yılına ilişkin ticari defter ve kayıtların açılış – kapanış tasdiklerinin yapıldığı ilgili noterliğin verilen kesin süreye rağmen bildirilmediği, her ne kadar davacı tarafça ilgili tasdiklerin —- yapıldığı bildirilmiş ise de,—tarafından — tasdiklerinin yapılabileceği, — sonraki tasdiklerin ise noterlikler tarafından yapılması gerektiği, davacı tarafça — bildirilmediğinden zayii talep edilen belgelerin TTK’da aranan şartları taşıyıp taşımadığının tespit edilemediği, bu —- yılına ait ticari defter ve kayıtlar yönünden istemin reddinin gerektiği, zayi belgesi verilmesi talep edilen fatura ve —— bilgi ve belge sunulmadığından istemin reddinin gerektiği kanaatine varılmakla; dosya kapsamında Yasa ve Yargıtay içtihatları doğrultusunda yapılan inceleme sonucunda davanın kısmen kabulüne karar vermek gerekmiştir.
H Ü K Ü M:Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1.Davanın KISMEN KABULÜ ile,
Davacı—— müzakere defteri ve —— defterinin zayi olduğunun tespitine ve bu hususta davacı şirkete —- verilmesine,
Fazlaya dair taleplerinin reddine,
2.Alınması gerekli karar ve ilam harcı olan 59,30 TL peşin harç dava açılırken peşin olarak alındığından tekrar alınmasına yer olmadığına,
3.Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4.Kararın kesinleştiğinde kullanılmayan gider avansının davacı yana iadesine,
Dair, Davacı Vekilinin yüzüne karşı gerekçeli kararın tebliğden itibaren 2 hafta süre içerisinde—-yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okundu.