Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/709 E. 2022/890 K. 01.11.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2022/532 Esas
KARAR NO : 2022/1005
DAVA: Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız))
DAVA TARİHİ : 06/07/2022
KARAR TARİHİ: 06/12/2022
Mahkememizde görülmekte olan kıymetli evrak iptali (çek iptali (hasımsız)) davasının yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin ilaç ticareti ile iştigal ettiği, ———- aralarındaki ticari ilişki nedeniyle müvekkili adına düzenlenen çekin nerede ve nasıl olduğunu bilemediği bir şekilde zayi olduğu, çekleri eline geçiren kimse varsa dahi müvekkili tarafından bilinmediğini, müvekkilinin lehdarı olduğu ve keşide yoluyla intikal eden; keşidecisi —– nolu hesap üzerinden keşide edilmiş olan ——— çek hakkında öncelikle ödeme yasağı konması hususunda ihtiyati tedbir kararı verilmesini, yapılacak ilan sonunda zayi belgesi ve anılan çekin iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Talep, 6102 sayılı TTK m. 818(1)-s atfıyla aynı Kanun’un m. 757(1) hükmü gereğince iradesi dışında kambiyo senedi elinden çıkan kişi tarafından açılan zayi nedeniyle çek iptali talebine ilişkindir.
Kıymetli evrakın iptali, kıymetli evraka ilişkin “umumi hükümler” arasında TTK m. 651 ve 652’de genel bir şekilde düzenlenmiş, ayrıca nama (TTK m. 657) ve hâmiline senetlerin iptali hakkında (TTK m. 661-668) özel hükümler öngörülmüştür. TTK’da emre yazılı senetlerin iptaline dair ayrık hükümler bulunmamaktadır. Bunun yerine poliçenin iptali için özel bir düzenleme (TTK m. 757-765) getirilerek bu hükümlerin TTK m. 778/1-ı yollamasıyla bonolar bakımından, 818/1-s yollamasıyla çekler bakımından da uygulanacağı öngörülmüştür.
6102 sayılı TTK’nın m. 818(1)-s hükmü delaletiyle çekler hakkında da uygulanması gereken m. 757 hükmüne göre çek iptali davası, çeki elinden iradesi dışında çıkan hâmil tarafından açılabilir. ——- göre de iptal davası hasımsız olarak ve sadece hâmil tarafından açılabilir; keşidecinin iptal davası açma hakkı yoktur ———
Mahkememizce, davacı tarafından zayi edildiği bildirilen çekle ilgili olarak 6102 sayılı TTK. 757 madde hükümleri gereğince ödemekten men kararı verilmek suretiyle muhattap bankaya müzekkere yazılmış ve ayrıca TTK 761 ve 762 madde hükümleri gereğince çeki bulanların veya herhangi bir nedenle ellerinde bulunduranların ilk ilan tarihinden itibaren 3 aylık süre içinde mahkememize ibraz etmeleri veya bir bildirimde bulunmaları, aksi takdirde çekin iptaline karar verileceği konusunda —————birer hafta ara ile üç kez ilan yapılmıştır.
Yargılama evresinde dava konusu çekin bulunamadığı, bankaya ve mahkemeye de ibraz edilmediği, bu nedenle de dava konusu çekin iptaline karar verilmesi gerektiği sonucuna varılmış; ödemeden men’e dair teminatın kararın kesinleşmesini müteakip talep edene iadesine karar verilmiştir.
HÜKÜM:Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1.-Davanın KABULÜ İLE;
————–çekin Zayi Nedeni İptaline,
2.-Alınması gerekli 80,70 TL harcın davacı tarafından dava açılırken peşin olarak alındığından tekrar alınmasına yer olmadığına,
3.-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4.-Kararın kesinleşmesini müteakip bakiye gider avansı ve teminatın iadesine,
Dair, Davacı Vekilinin yüzüne karşı gerekçeli kararın tebliğden itibaren 2 hafta süre içerisinde ———-nezdinde İstinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okundu.
06/12/2022