Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/248 E. 2020/662 K. 04.11.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/248 Esas
KARAR NO : 2020/662

DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 01/07/2020
KARAR TARİHİ : 04/11/2020

Mahkememizde görülmekte olan Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
DAVA:
Davacı vekili dilekçesinde özetle; davacının terkin edilen ve ihyasını talep ettikleri——isimli şirkette tek pay sahibi ve aynı zamanda yönetim kurulu başkanı olduğunu, şirketin— sayılı genel kurul kararı ile—- müdürlüğünde tasfiyeye girdiğini ve tasfiye işlemlerinin —–tarihinde —- tescil edildiğini, terkin hususunun——-ilan edildiğini, ancak daha sonra tespit edilen bilgilere göre devri yapılmadığı için şirket adına—– numaralı bir adet aracın olduğunu, aracın devir işleminin tamamlanabilmesi için şirketin tekrar tasfiye haline dönüşmesi ve tüzel kişiliğinin ihyasının gerektiğini belirterek —— ihyasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP:
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; tasfiye memurları tarafından—- eksik bırakılmış olması memurların sorumluluğunu gerektirdiğini, tasfiye memurları alacakların haklarını korumakla görevli olduğunu, tasfiye memurlarının iddia edilen eksik işlemlerini müvekkili müdürlüğün tespit etmesinin mümkün olmadığını kaldıki Yargıtay —-. Hukuk Dairesi’nin —. sayılı ilâmının ve yerleşik uygulamanın da bu yönde olduğunu savunarak müvekkili yönünden açılan davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir
DELİLLER VE GEREKÇE
Dava; hukuki niteliği itibari ile —– terkin edilen——- kişilik kazandırılmak suretiyle sicile ihyasına karar verilmesi istemine ilişkindir.
TTK’nun 547 madde hükmü gereğince tasfiyenin kapanmasından sonra ek tasfiye işlemlerinin yapılmasının zorunlu olduğu anlaşılırsa son tasfiye memurları, yönetim kurulu üyeleri, pay sahipleri veya alacaklılar bu ek işlemler sonuçlandırılıncaya kadar tescilini isteyebilirler.
Mahkeme istemi yerinde olduğuna kanaat getirirse şirketin ek tasfiye için yeniden tesciline karar verir ve bu işlemlerini yapmaları için son tasfiye memurlarını veya bir kaç kişiyi tasfiye memuru olarak atayarak tescil ve ilan ettirir.
Sicilden terkin edilen —— sicil kaydı celp edilmiş, incelenmesinde ; şirket tasfiyesinin sona erdiği —- tarihinde tescil edildiğinden terkin edildiğinin bildirildiği görülmüştür.
————şasi nolu,—— plakalı aracın mülkiyetinin ticaret sicilinden terkin edilen —- — ait olduğu bildirilmiştir.
—–Müdürlüğünde—- sicil numarası ile kayıtlı —————————— marka aracın satış ve devir işlemleri ile sınırlı olmak üzere ihyasına, tasfiye memuru olan davacının tasfiye memuru olarak yeniden tayinine, kararın tescil ve ilanı için davacıya yetki verilmesine karar verilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
HÜKÜM:Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-DAVANIN KABULÜ ile;
————- sicil numarası ile kayıtlı—-adına kayıtlı—— Plakalı ———– Marka aracın satış ve devir işlemleri ile sınırlı olmak üzere ihyasına,
Tasfiye memuru olan davacının tasfiye memuru olarak yeniden tayinine,
Kararın tescil ve ilanı için davacıya yetki verilmesine,
Harç peşin alındığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
Davanın mahiyeti itibariyle davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına ve davacı vekili lehine vekalet ücreti taktirine yer olmadığına,
Bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde yatırana iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren 2(iki) hafta içinde Mahkememize veya Mahkememize gönderilmek üzere bulunulan yer yada başka bir yer Asliye Ticaret Mahkemesine verilecek bir dilekçe ile başvurmak ve istinaf harç ve masraflarını karşılamak koşulu ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ne istinaf yasa yolunun açık olmak üzere oy birliği ile karar verildi.