Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/390 E. 2022/380 K. 27.04.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2019/390 Esas
KARAR NO: 2022/380
DAVA : Ticari Şirket (Genel Kurul Kararının İptali İstemli)
DAVA TARİHİ : 21/06/2019
KARAR TARİHİ: 27/04/2022
Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Genel Kurul Kararının İptali İstemli) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
DAVA;
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkili şirketin maliki olduğu işyerinin —- içinde yer aldığını, bölgenin yönetiminin davalıya ait olduğunu, davalı idarertin—— —–tarihinde yapıldığını, müvekkili Şirket yetkilisinin gündem maddelerine muhalefet şerhi koyarak ——- toplantı bittikten sonra toplantı tutanağının ve hazirun cetvelinin verilmediğini, tutanağa haricen ulaşıldığını, bu nedenle ayrıntılı itiraz etmek hakkının saklı tutularak genel kurul toplantısının tamamının iptalinin talep edildiğini, toplantı günü ve gündeminin yasaya uygun bir şekilde müvekkiline tebliğ edilmediğini, keza mali tabloların da gönderilmediğini, toplantı çağrısının müvekkiline sadece mail yolu ile yapıldığını,—– yeterli çoğunluğun sağlanamadığını, kararların da çoğunluk sağlanmadan alındığını, —–ilişkin gündem maddesinde olumsuz oy kullanılmış olmasına rağmen—– önergelerinin teslim alınmadığını ve muhalefet şerhinin tutanağa eklenmediğini, —- numaralı gündem maddesi ile ilgili kullanılan olumsuz oyun tutanağa derç edilmediğini, —- kanuna aykırı şekilde düzenlendiğini, toplantıya iştirak edenlerin katılımcı olup olmadıkları belirlenmeden oylamaya geçildiğini, —-işyeri sahiplerine toplantı daveti gönderilmediğini,—- gündem maddelerinin usul ve hukuka aykırı olduğunu ve bu nedenle iptallerinin gerektiğini, faaliyet raporunun, denetim raporunun, bilânço ve gelir -gider tablosunun doğruyu yansıtmadığını, kanuna ve yönetmeliğe aykırı düzenlendiğini,—–maddelerinin de usul ve hukuka aykırı olduklarını, iptallerinin gerektiğini, davalının kötü niyetli davrandığını ve kanuna aykırı kararlar aldığını iddia ederek; dava konusu genel kurul kararlarının yürütülmesinin tedbiren durdurulmasına, söz konusu genel kurulun ve genel kurulda alınan tüm kararların iptaline,—–tamamının iptal edilmemesi halinde müvekkilinin olumsuz oy kullanarak muhalefet ettiği kararların iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle;—- tarihinde yapılan —– hazır bulunduklarını, toplantıya ilişkin tüm usulü işlemleri kontrol ettiklerini, toplantı sürecini gözlemlediklerini, toplantının —– huzurunda ve denetiminde gerçekleştiğini, toplantı tutanağında bu hususların yazılı olduğunu, bu nedenle davacının ileri sürdüğü tüm itirazların reddi gerektiğini, toplantıya davetin usulüne uygun olarak yapıldığını, davacının toplantıdan ve gündemden haberdar olduğunu,—– tarihinde —-katılımcıya toplantıya ilişkin belgelerin gönderildiğini, toplantıda ve alınan kararlarda gerekli çoğunluğun sağlandığını, gündemin usulüne uygun hazırlandığını ve görüşüldüğünü savunarak davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
İNCELEME VE GEREKÇE
Dava ; davalı şirketin —- tarihinde yapılan —— alınan tüm kararların iptaline karar verilmesi istemine ilişkindir.
Tarafların aktif ve pasif dava ehliyetleri denetlenip uyuşmazlık konuları resen belirlenerek, kanıtlar toplanmak ve bilirkişi incelemesi yaptırılmak suretiyle sonuçlandırılmıştır.
Düzenlenen bilirkişi raporları gerekçeli ve denetime elverişli bulunmakla hükme esas alınmıştır.
Bu itibarla toplanan deliller, mahkememizce benimsenen bilirkişi raporları, tarafların iddia ve savunmaları hep birlikte değerlendirildiğinde;
Davada davalı —- tarihinde yapılan ——–alınan tüm kararların iptali talep edilmiştir.
—- göre kurulmuştur. Davalı ——- ruhsat işlemleri, elektrik dağıtımı ve benzeri işlemleri olmak üzere yönetimini yapmaktadır.
Bölgede, ——olarak adlandırılan üç bölge ile bu üç —– bölgesinin haricinde fabrikalar bölgesi bulunmaktadır.
—— izni almış olan her katılımcı, kendisi veya temsil ve ilzama yetkili bir temsilcisi ile genel kurulda temsil edilir. Katılımcılardan gerçek kişi olanların kendisi, tüzel kişi temsilcisi olan gerçek kişiler ise temsil ettikleri tüzel kişinin yılı içinde alınmış ticaret sicil tasdiknamesini ibraz etmeleri halinde genel kurula iştirak eder.”
Aynı Yönetmeliğin yine 19 uncu maddesinin altıncı fıkrasına göre; Kanunun yürürlüğe girmesinden önce kurulmuş olan sanayi sitelerinden oluşan organize sanayi bölgelerinin içinde bulunan;
a) —-
b) —–
bir katılımcı olarak — temsil edilir. —yönetimleri adına genel kurula katılacak olanlarda yapı kullanma izin belgesi şartı aranmaz.
Yukarıda konu edilen —- katılımcı bulunmaktadır. Bu katılımcıların her birine —–gündemi ve diğer belgeleri ihtiva eden toplantıya davet yazısı gönderilmiştir.
—— göre; çağrının, toplantı gününden —-önce yapılması gerekmektedır —– bu şarta uyulmuştur.
Yönetmeliğin 18 inci maddesinin 2’nci fıkrasında; “Genel kurulun toplanabilmesi ve gündemdeki konuları görüşebilmesi için yapı kullanma izni almış katılımcıların en az dörtte birinin toplantıda hazır bulunması şarttır. Genel kurulda kararlar, toplantıya katılan yapı kullanma izni almış katılımcıların salt çoğunluğu ile alınır.”
— göre toplantıya —- katılımcı iştirak etmiştir. Dörtte birin çok üzerinde toplantı nisabı sağlanmıştır. Kararlar da salt çoğunlukla alınmıştır. Davacı şirket yetkilisi de toplantıya katılmıştır.
Davalının ——– toplantıda hazır bulunmuşlardır. —– toplantıya nezaret etmişlerdir.
Bu şekilde toplantı için gerekli tüm şartlar yerine getirilmiştir.
Davalının —— ilişkin ——- toplantısında;
Madde 1 — Açılış ve Yoklamaya ilişkindir.
Madde 2 — ——- teşekkülüne ilişkindir. —— çokluğuyla seçilmiştir. —-yerlerini aldıktan sonra toplantı tutanaklarını imzalaması için yapılan oylamada; – ret oyu,—- kabul oyu kullanılmıştır.
Madde 3 — Saygı duruşu yapılmış ve —–okunmuştur.
Madde 4 — —- yılına ilişkin yönetim kurulu faaliyet raporu ve denetim kurulu raporu okunmuştur.
Madde 5 — —- yılına ilişkin Yeminli Mali Müşavir raporu okunmuştur.
Madde 6 — —- yılına ilişkin bilânço ve gelir — gider tablosu okunmuştur.
Madde 7 — Raporlar ve mali tablolar görüşülmüştür.
Madde 8 — —- yılına ilişkin bilânço ve gelir — gider tablosu— ret oyuna karşılık kullanılan —– kabul oyu ile oy çokluğuyla kabul edilmiştir.
Madde 9 ———— ret oyuna karşılık kullanılan — kabul oyu ile oyçokluğuyla ibra edilmişlerdir. — çekimser oy kullanılmış, — yönetim kurulu üyesi de kendi ibrasında oy kullanmamıştır.
Denetim kurulu üyeleri – ret oyuna karşılık kullanılan –kabul oyu ile oy çokluğuyla ibra edilmişlerdir.—çekimser oy kullanılmış, — denetim kurulu üyesi de kendi ibrasında oy kullanmamıştır.
Madde 10 — ——– hariç olmak üzere her parselden —–önetim aidatı olarak alınmasına, ayrıca belge ve hizmet bedellerinin belirlenmesine —- ret oyuna karşılık kullanılan—- kabul oyu ile oy çokluğuyla karar verilmiştir.
Madde 11 — —- inşaatının bitirilmesi için ipotek tesis edilmesi ve kredi alınması konusunda yönetim kuruluna yetki verilmesi hususu oylanmış, — ret oyu ve — kabul oyu kullanılmıştır. Oy çokluğuyla reddedilmiştir.
Madde 12 — —-maddesi uygulaması ile elde edilen —tapularının belediye beyan değeri üzerinden devredilmesi için yönetim kuruluna yetki verilmesi hususunda— ret oyu ve — kabul oyu kullanılmıştır. Oy çokluğuyla reddedilmiştir.
Madde 13—tarihinde yapılan —- toplantısının—– maddesinde alınan karar doğrultusunda toplanan ek katılım paylarının yeniden belirlenmesi hususu oylanmış ve oy birliğiyle kabul edilmemiştir.
Madde 14 ——- yılına ait tahmini bütçesi ve çalışma programı — oyuna karşılık kullanılan —- kabul oyu ile oy çokluğuyla kabul edilmiştir.
Madde 15 ——- ile ilgilidir. Oylama yoktur.
Madde 16 — Kapanış ile ilgilidir. Söz alan olmamıştır.
Dava konusu genel kurulda;
1.ci, 3’üncü, 4’üncü, 5’inci, 6’ncı, 7’nci, 15’inci ve 16’ncı maddelerde bir oylama yapılmamıştır. Alınmış bir karar yoktur.
11.’inci, 12’nci ve 13’üncü maddelerde ret oyları çoğunluktadır. Teklifler kabul edilmemiştir. Hatta, 13’üncü madde oy birliğiyle reddedilmiştir.
2’nci, 8’inci, 9uncu, 10’uncu ve 14’üncü maddelerdeki hususlar oy çokluğuyla kabul edilmiştir.
Ret veya kabul oylarının kimler tarafından kullanıldığı belli değildir. Görüşmeler sırasında muhalefet beyanı ve şerhi de olmadığından, bu şekilde de bir sonuca varmak mümkün olmamıştır.
——–heyeti seçilmeden ve gündem maddelerinin görüşülüp oylanmasına başlanmadan önce davacı —— başlıklı altı adet dilekçe sunmuştur. Bu husus toplantı tutanağının başında yazılıdır. Hatta, bunlardan —– numaralı önergenin üzerine “———-heyetinin seçiminden önce verildiği” notu düşülmüştür. Diğer önergelerde de———- verildiği yazılıdır.
Bilindiği üzere henüz ——–başlamadan ve divan heyeti bile oluşmadan muhalefet şerhinin verilmesi mümkün değildir. Çünkü, görüşmeler ve oylama henüz başlamadan önce hukuken bir genel kuruldan söz edilemez.
Yargıtay da istikrar kazanmış kararlarında; peşinen muhalefet şerhinin verilmesinin mümkün olmadığına hükmetmiştir. ——– DAvacının toplantıya alınmadığı, muhalefetlerinin tutanağa yazılmadığı iddialarının da ispata muhtaç olduğu bu nedenle davacının iptal davası açma şartlarının oluşmadığı,
Kaldıki alınan kararların kanuna ve iyi niyet kurallarına aykırı bir yönü yoktur. Kararlar, nisaplara uygun şekilde alınmıştır.
— oylanarak kabul edilen — senesi tahmini bütçesinde öngörülen yıllık gelir ve gider toplamları ——– Tahmini bütçede gelir ve gider kalemleri ayrı gösterilmiştir. Bu rakamın —- kısmı elektrik gelir ve giderine atttir.
—- fiilen gerçekleşen gelirler toplamı —- fiilen gerçekleşen giderler toplamı ise —— meydana gelmiştir.
——yönetim aidatlarının ve hizmetlerin karşılıklarının, parsel büyüklüğüne göre belirlenmesi gerekmektedir. Aynı maddenin devamında da; “yıllık bütçede belirtilen masrafların önceki yıla ait kesin hesabın da dikkate alınarak karşılanacağı” hüküm altına alınmıştır.
Davalının —- senesinin tahmini bütçesi, —- senesinde gerçekleşen gelir ve giderlere uyumlu hazırlanmıştır. —– artış oranı, ekonomik şartlara ve yatırımlara uygun bir orandır.
Netice itibariyle davalı ——– senesine ilişkin olağan genel kurul toplantısında alınan kararların iptali için gereken şartların oluşmadığı belirlenmekle koşulları oluşmayan davanın reddine karar verilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır.
HÜKÜM; Ayrıntıları ve gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere,
1-KOŞULLARI OLUŞMAYAN DAVANIN REDDİNE,
2-KARAR HARCI;
Alınması gereken 80,70 TL maktu karar harcının 44,40 TL’si dava açılırken peşin olarak alınmış olduğundan geriye kalan 36,30 TL karar harcının davacıdan tahsili ile hazineye irad kaydına,
3-AVUKATLIK ÜCRETİ;
Davada avukatla temsil edilen davalı yararına belirlenen 5.100 TL maktu avukatlık ücretinin davacıdan tahsili ile davalı tarafa verilmesine,
4-YARGILAMA GİDERLERİ;
a-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
b-Davalı tarafından yatırılan 6,40 TL vekaletname harcının davacıdan tahsili ile davalı tarafa verilmesine,
c-Davalı tarafından yargılama gideri yapılmadığından bu konuda karar verilmesine yer olmadığına,
Dair, taraf vekillerinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren 2(iki) hafta içinde Mahkememize veya Mahkememize gönderilmek üzere bulunulan yer yada başka bir yer Asliye Ticaret Mahkemesine verilecek bir dilekçe ile başvurmak ve istinaf harç ve masraflarını karşılamak koşulu —– Adliye Mahkemesi’ne istinaf yasa yolunun açık olmak üzere oy birliği ile karar verildi. 27/04/2022