Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/972 E. 2018/1146 K. 12.11.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/972 Esas
KARAR NO : 2018/1146

DAVA : Konkordato (Adi Konkordatodan Kaynaklanan (İİK 285 İla 308/h))
DAVA TARİHİ : 13/08/2018
KARAR TARİHİ : 12/11/2018

Mahkememizde görülmekte olan Konkordato (Adi Konkordatodan Kaynaklanan (İİK 285 İla 308/h)) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
DAVA: Davacı vekili dilekçesinde özetle ; davacılardan ……. 15/08/2013 tarihinde ……… İse 15/02/2009 tarihinde kurulduğunu, mermer blok imalatı ve ihratı ile inşaat malzemeleri satışı ve kat karşılğı inşaat yapım işleri ile uğraştıklarını, her iki şirketin de kurulduğu tarihten bu yana ticari faaliyetlinde olumlu işler yapıldığını, her iki şirketin zora girmesindeki temel sebeplerden birinin 2018 yılı veriminde azalma, fazlaca harfiyet işine yüklenmekten dolayı maaliyet artışları, buna karşılık satışların düşüklüğü, maden sahasının geniş alanda çalışma yapmasına rağmen hedef üretime ulaşamaması, en son noktada sahada çaışma alanını küçültmek ve masrafları azaltmak suretiyle işletmeye devam etmek durumunda kalındığını, bu süreçte ödemelerin aksadığını, şirketin vermiş olduğu çekleri ödeyememe riksi ile karşı karşıya kaldığını, müşteri grubunu oluşturan firmalar içinde ve diğer sektörlerde ciddi bir yavaşlama olması nedeniyle ve ülkemizdeki yaşanan kriz ortamı da dikkate alındığında sektördeki hızlı gerilemenin tüm ekonomi de domino etkisi yarattığını, her iki şirket yönünden ekonomik sıkıntıya girilmesi nedeniyle konkordato ön projesi hazırlamak suretiyle müvekkili şirketler açısından öncelikle geçici ve kesin konkordato mühleti ve sonucunda da konkordatonun tasdikine karar verilmesini talep etmiştir.
İNCELEME VE GEREKÇE ;
Dava : Hukuki niteliği itibariyle 7101 Sayılı Kanun ile değişik İ.İ.K 285 ve devamı maddeleri gereğince geçici, kesin konkordato mühleti verilmesi ve sonucunda konkordatonun onanmasına karar verilmesi istemine ilişkindir.
Davacı şirketler tarafından Mahkememize yapılan başvuru üzerine 15/08/2018 tarihinde düzenlenen ara kararı ile 3 aylık geçici mühlet kararı verildiği, atanan konkordato komiserleri tarafından düzenli olarak verilen ara kararları doğrlutsunuda dava dosyasına komiser raporları ibraz edilmiştir.
7101 sayılı yasa ile değişik İcra İflas Kanunu 285.madde hükmünde borçlarını, vadesi geldiği halde ödeyemeyen veya vadesinde ödeyememe tehlikesi altında bulunan her hangi bir borçlu, vade verilmek veya tenzilat yapılmak suretiyle borçlarını ödeyebilmek veya muhtemel bir iflastan kurtulmak için konkordato talep edebilirler.
Bilindiği gibi konkordato, vade konkordatosu ve tenzilat konkordatosu olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu ayrım İcra ve İflas Kanununda yer almamakla birlikte öğretide genellikle kabul edilen bir ayrımdır. Tenzilat konkordatosunda alacaklılar, borçluya karşı, alacaklarının belirli bir yüzdesini tahsil etmekten vazgeçerler ve borçlu borçlarının konkordatoda kabul edilen kısmını (yüzdesini) ödemek suretiyle borçlarının tamamından kurtulur. Vade konkordatosunda ise, borçlu borcunun tamamını ödemek için alacaklılardan bir vade ister veya borçlarını taksitlendirir.
Borçlu gerçek ve tüzel kişiler tarafından konkordato isteminde bulunduğu zaman İcra İflas Kanunu 286 madde hükmü gereğince hangi belgelerin düzenlenerek mahkemeye sunulması belirtilmiştir. Buna göre,
a-Borçlunun borçlarını hangi oranda veya vadede ödeyeceğini, bu kapsamda alacaklıların alacaklarından hangi oranda vazgeçmiş olacaklarını, ödemelerin yapılması için borçlunun mevcut mallarını satıp satmayacağını, borçlunun faaliyetine devam edebilmesi veya alacaklılara ödemelerini yapabilmesi için gerekli mali kaynağın sermaye arttırımı veya kredi temini yoluyla yahut başka bir yöntem kullanılarak sağlanacağını gösteren konkordato ön projesi,
b-Borçlunun mal varlığının durumunu gösterir belgeler; borçlu defter tutmaya mecbur kişilerden ise TTK’ya göre hazırlanan son bilanço, gelir tablosu, nakit akım tablosu, hem işletmenin devamlılığı esasına göre hem de aktiflerin muhtemel satış fiyatları üzerinden hazırlanan ara bilançoları, ticari defterlerin açılış ve kapanış tasdikleri ile elektronik ortamda oluşturulan defterlere ilişkin e-defter berat bilgileri, borçlunun mali durumunu açıklayıcı diğer bilgi ve belgeler maddi ve maddi olmayan duran varlıklara ait olup defter değerlerini iç eren listeler, tüm alacak ve borçları vadeleri ile birlikte gösteren liste ve belgeler,
c-Alacaklıları, alacak miktarlarını ve alacaklıların imtiyaz durumunu gösteren liste
d-Konkordato ön projesinde yer alan teklife göre alacaklıların eline geçmesi öngörülen miktar ile borçlunun iflası halinde alacaklıların eline geçebilecek muhtemel miktarları karşılaştırmalı olarak gösteren tablo,
e-Sermaye piyasası kurulu veya kamu gözetimi muhasebe veya denetim standartları kurumunca yetkilendirilen bağımsız denetici kuruluşu tarafından hazırlanan ve konkordato ön projesinde yer alan teklifin gerçekleşmesinin kuvvet ve muhtemel olduğunu gösteren finansal analiz raporları ve dayanaklarının sunulmasının gerektiğinin ön görülmüştür.
Bu çerçevede adi (tacir olmayan) bir borçlu mal varlığının durumunu gösteren belgeleri ibraz edecek; iflasa tabi borçlular ise 1.fıkrada bentler halinde sayılan belge ve tabloları sunmak zorunda olacaktır.
İcra İflas Kanunu 286 maddesinin f,1, b.(bb) belirtildiği üzere adi ( tacir olamayan ) bir borçlu mal varlığının durumunu gösterir belgeleri konkordato talep dilekçesi ve ön proje ile birlikte mahkemeye sunmalıdır.
Borçlunun mal varlığı terimi muhasebe biliminde borçlunun varlıkları ile borçları arasındaki fark olarak anlaşılmaktadır. Diğer bir deyişle, muhasebe bilimine göre borçlunun mal varlığı; kasa ve bankadaki parası, alacakları, gayrimenkulleri, taşıtları, makineleri vb varlıkları ile banka borçları, vergi borçları gibi çeşitli borçları arasındaki farktır. Mal varlığı hesabında rayiç değerler esas alınır. Borçlu mal varlığını durumunu tevsik etmelidir. Mücerret beyanda bulunması yeterli değildir. Bankalardan alınan borçlu ve alacaklı hesap özetleri, borçlu ve alacaklardan alınan mutabakat yazıları, çek, senet fotokopileri, tapuları, ruhsatları, sigorta poliçeleri vb belgeler borçlunun mal varlığını gösteren belgelerdir. Mal varlığı durumu açıklığa kavuşturulurken borçlu kefalet borçlarını ve verdiği rehinleri de bildirmelidir.
Borçlu, ayrıca alacaklıların bir listesini vermeli ve bu alacaklıların kimliği ile alacaklılarının miktarını ve vadelerini belirtmeli, başlatılmış icra takipleri varsa bunların dökümünü yapmalı, bu icra takiplerinin hangi icra dairesinde, hangi miktar üzerinden ve ne zaman başlatıldığını açıklığa kavuşturmalıdır. Hiç kuşkusuz borçlunun kendisinin 3.kişilerden olan alacaklarını da delilleri ile birlikte ortaya koymalıdır.
Konkordato komiserleri tarafından düzenlenip mahkememize ibraz olunan 07/11/2018 tarihli konkordato geçici komiser heyeti raporunda mali tablolara göre özellikle aktifte bulunan acilen nakde dönüşecek likit değerler ile pasifde yer alan borçlar geçici mühlet başlangıcı olan 13/08/2018 tarihli hesapları ile karşılaştırıldığında gerek …………….kalan genel borçlarından likit değerler tenzil edildiğinde, kalan borç risklerinin tespit edildiği, gelecekteki projeksiyonda dikkate alındığında borç ödemelerinin yapılabileceği hususunda net bir görüşe varılamadığını, dolayısıyla her iki şirketin de konkordato projesinde belirtilen 2018 ve müteakip yıllar ciro ve net kar hedefinin hasılat ve karlılık hususunda somut bir gelişmenin yaşanmadığını ciro ve net kar hedefinin tutturulabileceği hususu bu aşamada mümkün görülmediği, sonuç olarak………’nin yurt dışı alacaklarının çok kısa bir zamanda tahsilinin mümkün olmadığını, olsa dahi tüm unsurlar dikkate alındığında ödemeler açısından yeterli olamayacağını, keza davacı ……. Faaliyetinde aksaklıkların olduğu, ve bu nedenle faaliyetin tüm unsurları itibariyle olumlu sonuçların alınamayacağının ve her iki şirketin de borca batık olmadıklarının bildirildiği görülmüştür.
Bilindiği üzere iyileşme kavramı konkordato teklifinde bulunan borçlunun alacaklılara tam ve zamanında ödeme yapabilecek şekilde ödeme gücünü kazanması şeklindedir. Konkordato komiserleri tarafından ibraz olunan raporda da her iki avacı şirketin de iyileşme ümidinin bulunmadığı ve projenin hayata geçirilmesinin mümkün olamayacağı belirtilmiştir.
Bu itibarla her iki davacı şirket yönünden açılan davanın reddine karar verilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
HÜKÜM:Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davacı………………………………………….. tarafından açılan davanın REDDİNE,
Bu dava ile ilgili verilen tüm tedbir kararlarının kaldırılmasına,
İİK’nun 288 madde gereği kararın ilanına,
Yazı İşleri Müdürü tarafından hemen ilgili yerlere yazı yazılmasına,
KARAR HARCI
2-Alınması gerekli 35,90 TL harç peşin alındığından başkaca harç tahsiline yer olmadığına,
DİĞER YARGILAMA GİDERLERİ
4-Davacılar tarafından sarfedilen yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
5-Bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde yatırana iadesine,
Dair, hazır olan taraf vekillerinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren 10 ( on gün) içinde Mahkememize veya Mahkememize gönderilmek üzere bulunulan yer yada başka bir yer Asliye Ticaret Mahkemesine verilecek bir dilekçe ile başvurmak ve istinaf harç ve masraflarını karşılamak koşulu ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ne istinaf yasa yolunun açık olmak üzere karar verildi.