Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/888 E. 2020/535 K. 01.10.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/888 Esas
KARAR NO : 2020/535

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 23/07/2018
KARAR TARİHİ : 01/10/2020

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
DAVA:
Davacı dava dilekçesinde özetle;—– sicil numarası ile işlem gören ve ——- vergi sicil numarası ile ——–unvanlı firmanın ortaklar kurulu karar defteri ile ortaklar pay defterinin zayi edildiğini beyan ederek, söz konusu defterler için zayi kararı verilmesini dava ve talep etmiştir.
İNCELEME VE GEREKÇE :
Dava, TTK’nun 82/7 maddesi uyarınca zayii belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
Somut olayda, davacı şirket yetkilisi 23.08.2005 tarihinde gözaltına alındığını, akabinde tutuklandığını, 6.5 sene cezaevinde kaldığını, cezaevinde kaldığı süre boyunca şirketin ticari defterleri hakkında hiçbir bilgiye ulaşamadığını, tutukluluğunun bitiminden sonra defterlerin akıbeti ile ilgili araştırmalar yapmasına rağmen defterlere ulaşamadığını, şirketin kapanışını yapmak için ortaklar kurulu karar defteri ile pay defterinin zayi nedeniyle iptalini talep etmiştir.
TTK 82/7 Maddesine göre; bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veye hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde ziyaa uğrarsa tacir ziyaı öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yeklili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır.
Davacının söz konusu düzenlemeden yararlanabilmesi için bir taraftan defterlerin ve belgelerin korunması amacı ile gereken dikkat ve ihtimamı göstermiş bulunması, diğer taraftan da ziyaa uğramanın onun iradesi dışında elinde olmayan bir neden ile meydana gelmiş olması gerekmektedir. Somut olayda kaybın/ziyaın yasada belirtilen koşullarda gerçekleşmediği, ayrıca yasaca aranan 15 günlük sürenin davadan çok önce dolduğu anlaşıldığından talebin reddi gerektiği değerlendirilmiştir. (Emsal için bknz: Yargıtay —- Hukuk Dairesinin —-Karar numaralı kararı)
HÜKÜM:Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın REDDİNE,
KARAR HARCI
2-Alınması gerekli 54,40 TL harcın davacı tarafından peşin olarak yatırılan 35,90 TL harçtan mahsubu ile eksik bakiye 18,50 TL nin davacıdan tahsili ile hazineye irat kaydına,
DİĞER YARGILAMA GİDERLERİ
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına
4-Bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde yatırana iadesine,
Dair, davacı şirket yetkilisinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren 2(iki) hafta içinde Mahkememize veya Mahkememize gönderilmek üzere bulunulan yer ya da başka bir yer Asliye Ticaret Mahkemesine verilecek bir dilekçe ile başvurmak ve istinaf harç ve masraflarını karşılamak koşulu ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ne istinaf yasa yolu açık olmak üzere karar verildi.