Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/540 E. 2020/674 K. 05.11.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/540 Esas
KARAR NO : 2020/674

DAVA : İstirdat (Ticari Satımdan Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 08/05/2018
KARAR TARİHİ : 05/11/2020

Mahkememizde görülmekte olan İstirdat (Ticari Satımdan Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
Yukarıda adı ve adresi yazılı davacı tarafından açılan hukuk davasının 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 9. Maddesi gereğince Türk Milleti adına yargılama yapmaya görevli ve yetkili İstanbul Anadolu —-. Asliye Ticaret Mahkemesince yapılan yargılaması sonucunda aşağıda gerekçesi yazılı hükme ulaşılmıştır.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; İstanbul Anadolu — Asliye Ticaret Mahkemesinin —- sayılı dosyası ile açılan davada Mahkeme istirdat davası açılması için taraflarına süre verildiği, Zayi olmaları sebebi ile iptal edilmeleri için İstanbul Anadolu —- Asliye Ticaret Mahkemesinde belirtilen Kambiyo evraklarının … tarafından mahkemeye sunulduğunu,senetlerde ki imzaların her hangi bir insanın eli ürünü olmaktan ziyade kaşe imza şeklinde olduğunu,müvekkilinin el ürünü olmayan imzalar sebebi ile fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla — vade tarihli ————- vade tarihli 6.500,00 TL bedelli senetlerin istirdatını talep ve dava etmiştir.
Davalı cevap dilekçesi sunmamıştır.
Dava; kıymetli evrakın istirdadına dairdir.
6100 Sayılı HMK’nun 150. Maddesinin 1. Fıkrasında; “Usulüne uygun şekilde davet edilmiş olan taraflar, duruşmaya gelmedikleri veya gelip de davayı takip etmeyeceklerini bildirdikleri takdirde dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilir.” düzenlemesine yer verilmiştir. Aynı maddenin 6. Fıkrasında; “İşlemden kaldırılmasına karar verilmiş ve sonradan yenilenmiş olan dava, ilk yenilemeden sonra bir defadan fazla takipsiz bırakılamaz. Aksi halde dava açılmamış sayılır.” düzenlemesine yer verilmiştir.
Aynı Kanun’un Basit Yargılama Usulüne ilişkin düzenlenen 320. Maddesinin 4. Fıkrasında ise; “Basit yargılama usulüne tabi davalarda, işlemden kaldırılmasına karar verilmiş olan dosya, yenilenmesinden sonra takipsiz bırakılırsa, dava açılmamış sayılır.” düzenlemesi yer almaktadır.
Anılan düzenlemelere göre; yazılı yargılama usulüne tabi davalarda, daha önce iki kez işlemden kaldırılıp yenilenen dosya, tekrar taraflarca takip edilmez ise, bu sefer doğrudan davanın açılmamış sayılmasına karar verilmesi gerekecektir. Basit yargılama usulüne tabi davalarda ise; bir sefer işlemden kaldırılıp yenilenen dosyanın ikinci kez taraflarca takip edilmemesi halinde, davanın açılmamış sayılmasına karar verilecektir.
15/03/2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7101 Sayılı Kanun’un 61. Maddesi ile değişik TTK’nun 4. Maddesine göre; “Ticari davalarda da deliller ile bunların sunulması 12/1/2012 tarihli ve 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu hükümlerine tabidir; miktar veya değeri yüz bin Türk lirasını geçmeyen ticari davalarda basit yargılama usulü uygulanır.” düzenlemesine yer verilmiştir.
Yapılan değişiklik ile — tarihinden itibaren dava değeri 100.000,00 TL’sının altında bulunan ticari davaların basit yargılama usulüne tabi olduğu belirtilmiştir. Bilindiği üzere aksine bir düzenleme bulunmaması halinde, usule ilişkin düzenlemeler derhal uygulanır. Anılan kanunda da, ayrıca bir düzenleme getirilmediğinden, söz konusu değişikliğin 15/03/2018 tarihinden itibaren, görülecek ve görülmekte olan tüm davalara uygulanması gerekmektedir. Ancak bir usul işlemi tamamlandıktan sonra yeni kural yürürlüğe girer ise o işlem geçerli olarak kalır. Buna karşılık, bir usul işlemi henüz tamamlanmamış ve başlamamış ise yeni kanun, kural olarak hemen yürürlüğe girecektir (—-
Buna göre; söz konusu değişikliğin yürürlüğe girmesinden önce açılan böyle bir davadan açılmamış sayılması kararı verilebilmesi için; diğer bir ifadeyle davanın basit yargılama usulüne tabi olduğu ve bu nedenle de HMK’nun 320/4 maddesinin uygulanmasının gerektiğinden bahisle açılmamış sayılma kararı verilebilmesi için, HMK’nun 320/4 maddesinde belirtilen hal ve koşulların ——. Sayılı İlamı).
Eldeki dava bakımından; davanın 08/05/2018 tarihinde açıldığı, davanın 7101 sayılı Kanun ile yapılan değişiklik ile 15/03/2018 tarihinden itibaren basit yargılama usulüne tabi olduğu, dosyanın ilk defa Mahkememizin —- tarihli celsesinde işlemden kaldırıldığı, davacı vekilince yasal süresi içerisinde sunulan dilekçe ile dosyanın yeniden işleme alındığı, bu defa Mahkememizin—- tarihli celsesinde dosyanın 2. Kez takipsiz bırakıldığı, basit yargılama usulüne tabi davalarda 2. Kez takipsiz bırakılması halinde davanın açılmamış sayılmasına karar verilmesi gerektiği kanaatine varılarak; dosya ve Yargıtay içtihatları ışığında, yukarıda gerekçesi yazılı olduğu üzere, davanın açılmamış sayılmasına karar verilmesi gerekmiştir ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın basit yargılama usulüne tabi olması ve daha önce bir kez işlemden kaldırılmış olması göz önüne alınarak 6100 sayılı HMK ‘nın 320/4 maddesi gereğince DAVANIN AÇILMAMIŞ SAYILMASINA,
2-Alınması gerekli olan 54,40 TL maktu harcın, davacı tarafından dava açılırken peşin olarak yatırılan 35,90 TL harçtan mahsubu ile kalan 18,50 TL harcın davacıdan tahsili ile hazineye irad kaydına,
3-Davalı taraf kendini vekil ile temsil ettirmediğinden, lehine vekalet ücreti taktirine yer olmadığına,
4-Davacı tarafça yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
5-Davalı tarafından yapılan yargılama gideri bulunmadığından bu konuda karar verilmesine yer olmadığına,
6-Taraflarca yatırılan ve kullanılmayan gider ve delil avansının karar kesinleştiğinde yatıran taraflara iadesine,
Dair, tarafların yokluğunda gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’nde istinaf yolu açık olmak üzere karar verildi.